Akcijų indeksas „Nikkei 225“ pakilo daugiau nei 4,7 proc. ir dabar siekia 13,225.62 punkto – šis skaičius didžiausias nuo 2008 metų rugpjūčio.

Japonijos banko atstovai ketvirtadienį sakė ketinantys padvigubinti šalies pinigų pasiūlą (pinigų, konkrečiu metu cirkuliuojančių ekonomikoje, kiekį) – tokia strategija turėtų paskatinti ekonomikos augimą ir pristabdyti kainų mažėjimo procesą.

Japonijos banko planas žymiai ambicingesnis nei buvo galima tikėtis, tad specialistai jį interpretuoja kaip agresyvesnes pastangas susigrąžintų ekonomikos augimą.

Be to, penktadienį Japonijos jena ir toliau pralaiminėjo JAV dolerio atžvilgiu. Tai reiškia, jog per pastarąsias dvi dienas jenos vertė smuko 4,5 proc.

Į sistemą leisdama naują injekciją pinigų, Japonija tikisi susilpninti savo valiutą ir padidinti eksporto apimtis. Be to, tikimasi, jog ši strategija padės paspartinti kainų augimą ir taip pagaliau sustabdys defliaciją, ekonomikos augimo tempas paspartės, o šalies ūkis pradės atsigauti po užsitęsusios krizės.

Ekonomistų teigimu, Japonijoje daugiau nei dešimtmetį siautėjusi defliacija labai prisidėjo prie ekonomikos sąstingio.

„Dabar rinkose vyksta tikras vakarėlis. Bankai už dyką gauna daugiau pinigų, dideli investiciniai projektai džiaugiasi nulinėmis kapitalo sąnaudomis. Su eksportuotojais – atskira ir labai ilga istorija. Nusilpusi jena padeda eksportuotojams užsidirbti pinigų, konkrečiai galima kalbėti apie Japonijos technologijų sėkmę Azijos rinkose“, - pastebi „Fujitsu Research Institute“ specialistas Martinas Schulzas.

Globalūs pokyčiai?

Ketvirtadienį Japonijos bankas pradėjo, kaip ją vadina daugelis, naują monetarinės strategijos švelninimo etapą.

Kiekvienais metais jis ketina didinti vyriausybės obligacijų supirkimus po 50 trilijonų jenų (1,399 mlrd. Lt). Analitikų teigimu, šis skaičius prilygsta beveik 10 proc. viso metinio Japonijos BVP.
Japonijos centrinio banko valdytojas Haruhiko Kuroda gina ekonomikos skatinimo plano ambicingumą, argumentuodamas, jog šalies valdžios keliamas reikalavimas 2 proc. infliacijai būtų neįgyvendinamas, jeigu bankas ir toliau tęstų dabartinę politiką.

Naujasis Japonijos centrinio banko vadovas teigia, jog „darys viską, kas įmanoma“, kad pavyktų paskatinti ekonomikos augimą. Tokią poziciją palaiko ir neseniai paskirtas Japonijos ministras pirmininkas.

Sprendimas bet kokia kaina gelbėti Japoniją nuo ekonomikos problemų bus atidžiai stebimas kitų valstybių, sako žurnalistai.

Visų pirma, visus labai domina, ar Japonijos valdžia ir centrinis bankas sugebės bendradarbiauti ir sėkmingai įgyvendinti ekonomikos skatinimo planą. Tai labai svarbu, nes ši nauja strategija įvardijama kaip itin svarbus šalies ekonomikos krypties pokytis. Visų antra, gana tikėtina, kad Japonijos prekybos partneriai ir pagrindiniai varžovai labai atidžiai stebės, kiek dar gali nuvertėti jena.

Analitikų teigimu, Japonijos varžovai tikrai nesėdės rankų sudėję, jeigu jų siūlomi produktai praras konkurencingumą rinkose, o Japonijos pastangos skatinti ekonomikos augimą kels pavojų jų ekonominiam stabilumui ir sėkmei.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)