Bendra prekių krepšelio, kurį sudaro pagrindinių maisto produktų grupės, (atsižvelgiant į susilpnėjusį rublį) vertė per tą laiką išaugo 400 mlrd. rublių (4,99 mlrd. Eur).

Analitikai spėja, kad Rusijos valdžia, pritaikydama embargą, nepagalvojo apie jo padarinius šalies ekonomikai. Sankcijų karas vyksta vis kartojant skambų šūkį, esą būtina palaikyti vietos gamintojus, tačiau netrukus paaiškėjo, kad tikėto rezultato sulaukti greičiausiai nepavyks. Tokias išvadas antradienį pateikė šalies ekonomistai, skelbia „Nezavisimaja gazeta“.

Didžiausios naudos vietos žemės ūkio produkcijos gamintojai sulaukė ne dėl produkcijos iš Vakarų embargo, o dėl rublio nuvertėjimo, kuris lėmė, jog užsienio gamintojų produkcija rusams tapo sunkiai įperkama.

Galiausiai, sumenkus importui, šalyje sumažėjo ir pagrindinių maisto produktų vartojimas. Jeigu palygintume žemės ūkio sektoriaus augimo tempus prieš įvedant embargą ir po jo, akivaizdu, kad toks valdžios sprendimas nedavė jokios apčiuopiamos naudos, RBK žurnalistams paaiškino Strateginių analizių instituto direktorius Igoris Nikolajevas. 2014 metais žemės ūkio sektoriaus augimas siekė 3,5 proc., o maisto produktų pramonės – 2,5 proc. Tai reiškia, kad nuo embargo pritaikymo praėjus metams, ne tik nesulaukta tikėto augimo, bet netgi fiksuojamas augimo tempų lėtėjimas.

Svarbu pažymėti, kad šiokio tokio poveikio embargas visgi turėjo, rašo „Moskovskij komsomolec“.
Žemės ūkio sektoriuje tokios krizės kaip šalies ekonomikoje dar nėra. 2015 metais augimas žemės ūkio sektoriuje siekė 3 proc. Be to, pavyko pagerinti ir aprūpinimo būtiniausiais maisto produktais rodiklius. 2014 metais mėsos gamintojai Rusijoje patenkino 77,3 proc. paklausos, o 2015 metais šis rodiklis ūgtelėjo iki 89 proc.

Rusija taip pat savarankiškai apsirūpina grūdais, cukrumi ir bulvėmis, nors 2014 metais pilnai patenkinti vienos iš populiariausių šakniavaisių rūšies pasiūlos visgi nepavyko. Kaip aiškina ekspertai, taip nutiko, nes prieš dvejus metus būta prasto derliaus. Dabar situacija, anot specialistų, pagerėjo.

Rusijos žemės ūkio ministerija teigia, kad žemės ūkio produkcijos gamybos apimtys Rusijoje išaugo 40 proc., primena „GK Forex Club“ analitikė Irina Rogova.
Nepaisant to, anot ekspertės, bent jau kol kas Rusijoje stinga pieno ir pieno produkcijos. Be to, šalis negali savarankiškai pasirūpinti reikiamu vaisių, daržovių ir žuvies kiekiu. Būtent šioms maisto prekių grupėms skaudžiausiai ir smogė embargas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1968)