Nuo Lazdijų iki Lenkijos miesto Seinų – vos pora dešimčių kilometrų. Net ir darbo dieną Lazdijų prekybos centrų pardavėjos jaučiasi kaip muziejaus ekspozicijos prižiūrėtojos, nes į parduotuves užeina vos vienas kitas pirkėjas, daugiausia pensininkai ir vaikai. Kas tik turi automobilį arba ratuotą kaimyną, netingi nuvažiuoti apsipirkti į Seinus, o savame krašte įsigyja tik lietuviškos duonos, nes kaimynai mums įprastos juodos nekepa.

Kelią iki 2017 m. rudenį po rekonstrukcijos atidaryto Seinų prekybos centro „Biedronka“ ir visai greta įsikūrusios lietuviško kapitalo „Vynotekos“ daugelis lazdijiečių turbūt įveiktų ir užrištomis akimis, įsiminė kiekvieną vingį ir vietas, kur su greičio matuokliu rankose gali tykoti lenkų policija. Dar vasaros pradžioje Lenkijoje neapsimokėjo pirkti tik rūkalų ir kuro, o visa kita buvo bent šiek tiek pigiau. Šią savaitę keliavusieji į Seinus dzūkai ne tik prisikrovė pilnas bagažines maisto, bet ir pylėsi kuro Lenkijos degalinėse, nes pingantis zlotas pavertė kaimyninę šalį dar patrauklesne.

Penktadienį oficialus tarpbankinis kursas pasiekė 4,328 zloto už 1 eurą. Tiesa, jei Lenkijos parduotuvės kasoje mokėčiau už pirkinius kortele, pasirinkęs atsiskaitymą zlotais, mano bankas skaičiuotų pagal pardavimo kursą – 4,2366 zloto už eurą. Rinktis atsiskaitymą eurais nepatariama, nes tada neišvengsite net kelių valiutų perskaičiavimo operacijų ir prarasite dar daugiau.

Apsipirkimas Lenkijoje
Jei daugiau pinigų planuojate išleisti turguje, kur banko kortelių skaitytuvų dar niekas neturi, ir smulkiose parduotuvėlėse, o svarbiausia – norite būti tikri, kad dėl kokio nors neteisingai pritaikyto valiutų kurso neišleisite daugiau negu planavote, paprasčiausia būtų išsikeisti grynuosius pinigus. Neskubėkite tai daryti vos pravažiavę valstybių sieną, prie pirmo ar antro kioskelio su užrašu „Kantor“. Keitimo kursas ten visada keliais grošais prastesnis, negu Seinuose, keitykloje šalia „Biedronkos“.

Pirmadienį šioje keitykloje už kiekvieną eurą gavau 4,26 zloto. Tokiu kursu ir vadovausimės toliau dairydamiesi į prekių kainas. Bet pirmiausia užsukau į degalinę, kur litras 95-ojo benzino kainavo 5,16 zloto (1,21 euro), o Lazdijų „Cirkle K“ būčiau mokėjęs 1,299 euro.

Išdidžiai aplenkęs „Vynoteką“, apie kurios sėkmę Lenkijoje DELFI skaitytojams jau viską išpasakojau anksčiau, įvairuoju tiesiai į „Biedronkos“ aikštelę. Pirmadienio popietė – idealus laikas apsipirkti, nes dar nėra tokios spūsties, kaip savaitgaliais, tačiau ir tada 2/3 automobilių prie parduotuvės buvo su lietuviškais numeriais.

Nesusidomiu ir atpigusia FIFA 2018 proga pagaminta Lenkijos futbolo rinktinės fanų atributika nuo marškinėlių ir kepuraičių iki kvepalų. Kas gi norėtų kvepėti pralaimėtojais?

Apsipirkimas Lenkijoje
Į vežimėlį kraunuosi šviežią 2 proc. riebumo pieną po 1,89 zloto (0,44 euro) už litrinį butelį, kefyrą – 2,85 zloto (0,67), raugintas pasukas – 2,15 zloto (0,50 euro). 20 žalių butelių dėžė pasaulyje žinomo prekės ženklo alaus kainuoja 51,80 zloto (12,16 euro), 400 g. vietinės gamybos majonezo indelis – 3,75 zloto (0,88 euro), tiek pat jogurto – 1,99 zloto (0,47 euro). Kilogramas cukraus – irgi 1,99 zloto (0,47 euro).

Už 700 g. kiaulienos dešrelių pakuotę sumokėjau 7,99 zloto (1,88 euro), prisikroviau maišą šviežių kvietinių bandelių (55 g) po 0,29 zloto (0,07 euro). O likusią senolio „VW Golf 4“ bagažinės erdvę užpildė tualetinis popierius „Zloty Brol“ po 3,99 zloto (0,94 euro) už 8 rulonėlių pakuotę.

Panašiai, kaip mūsų didieji prekybos centrai, „Biedronka“ po rekonstrukcijos pradėjo kepti viščiukus, tik prieskonių mišinys, kuriame juos prieš kepimą pamarinuoja, gerokai aštresnis už įprastą Lietuvoje. Už pusę viščiuko, svėrusią lygiai kilogramą, sumokėjau 11,90 zloto (2,79 euro). Lenkai keptos vištienos nekiša į popierinius maišelius, bet iš karto pardavinėja puikiai šilumą išlaikančioje plastikinėje pakuotėje, todėl viščiuką sugebėjau parsigabenti dar neatvėsusį, o iš bagažinės sklidęs kvapas masino skubėti namo.

Lazdijiečiai jau juokauja, kad, jeigu euras rudeniop kainuos 5 zlotus, tai jų mieste, „Maximai“ ir „Norfai“ reikės užkalti langus, o darbuotojus išleisti neapmokamų atostogų iki geresnių laikų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (419)