Reikalavimas apmokėti už avariją, kurios nebuvo arba kurią pats sukėlei, jau nebestebina draudikų – jie nuodugniai patikrina kiekvieną tokį atvejį ir jau iš tolo nujaučia, kur kvepia afera. Tačiau draudimo kompanijų darbuotojams teks plėsti savo akiratį – sukčiai atranda vis daugiau būdų, kaip užsidirbti pinigų.

Policijos ir prokuratūros pareigūnai šiuo metu atlieka ikiteisminį tyrimą dėl galimo sukčiavimo, kai grupė asmenų, draudimo kompanijoms pateikę suklastotus dokumentus apie jiems suteiktą medicininę pagalbą užsienyje, iš bendrovių galėjo pasisavinti apie 95 tūkst. Lt.

Tokią žalą galėjo patirti keturios Lietuvoje veikiančios draudimo bendrovės.

Įtariama, kad nusikalstama grupuotė veikė nuo 2010-ųjų lapkričio iki 2012-ųjų rugsėjo. Vienas sukčiavimu įtariamas vyras per penkis mėnesius iš draudikų įtariamas gavęs net 20 tūkst. Lt.

Pareigūnai išsiaiškino, kad sukčiai draudimo bendrovėms pateikdavo medicininius išrašus apie diagnozuotas ligas ir už gydymą sumokėtus kvitus apie tariamai medikų suteiktas medicinos paslaugas Olandijoje, Belgijoje, Vokietijoje, Portugalijoje, Ispanijoje, Prancūzijoje, Norvegijoje, Ispanijoje, Italijoje, Austrijoje ir Jungtinėje Karalystėje.

Pagal šiuos dokumentus draudikai kelionių draudimu apsidraudusiems asmenims turėdavo atlyginti patirtą žalą. Dalį pinigų kompanijos jau buvo išmokėjusios, tačiau – ne visus.

Pateikdami dokumentus draudikams sukčiai nurodydavo, kad per poilsines keliones susirgdavo virškinamojo trakto ligomis.

„Lietuvos draudimas“ anksčiau yra pranešęs, kad įtarimų jiems sukėlė sukčių naudoti netipiniai įvykių aprašymai ir kitos tokio pobūdžio žaloms nebūdingos detalės. Įtariama grupuotė į savo veiklą įtraukdavo ir daugiau asmenų, įkalbinėdama juos nesunkiai pasipelnyti draudimo sąskaita. Tokia „kelionių“ manija itin suaktyvėjo pernai vasarą.

„Visi šiandien įtariami bandymai apgaule užvaldyti draudimo išmokas buvo dėl apsinuodijimo – ligos, kurią vėliau sunku patikrinti. Įtariamieji veikė apgalvotai, į savo veiklą įtraukdavo daugiau žmonių ir mėtė pėdas: kaip aiškėja tyrimo metu, suklastotas sąskaitas ir pažymas iš įvairių dažniausiai neegzistuojančių gydymo įstaigų jie pateikdavo iš skirtingų Europos šalių. „Keliautojai – mėgėjai“ per neilgą laiką aplankydavo po kelias valstybes, ir kiekvienoje jų juos užklupdavo „virškinamojo trakto ligos“, nors realiai tose valstybėse net neviešėdavo, - yra sakęs „Lietuvos draudimo“ Asmens žalų skyriaus vadovas Jonas Stasinas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (81)