Sukėlė klausimų


Su redakcija susisiekusi skaitytoja pasakojo prie prekybos centrų jau seniai pastebėjusi keistus asmenis, kurie renka aukas.

Nors, kaip tikino, jie aiškina, kad jas renka Ukrainai, dažnai, pasak Izabelės, jie negali pasakyti, kam surinktos lėšos bus skirtos, ar nukentėjusiems bus perkami, rūbai, ar ginklai, ar suteikiama medicininė pagalba.

„Būna, jei patikrini juos rekvizituose, fondai įkurti prieš 2 mėnesius“, – sakė ji.

Izabelė taip pat aiškino, kad ne mažiau įdomus dalykas, susijęs su paramos rinkimu pačiose prekybos vietose, pavyzdžiui, prekybos tinkluose, prie įėjimų.

„Jei aš kasdien einu į tą pačią parduotuvę, tai kasdien jaučiu spaudimą aukoti tam tikroms organizacijoms.

Būtų įdomu sužinoti, kaip tokios organizacijos valdo rizikas, kad neužknistų galimų aukotojų?“, – klausė skaitytoja.

Dėl paramos Ukrainai – gudrauja


Dėl prie prekybos centrų dažnai paramą esą ukrainiečiams renkančių įtartinų asmenų redakcija susisiekė su Lietuvos policijos atstovais.

Atstovas Ramūnas Matonis teigė, kad kiek tokių asmenų gudrauja, statistika nerankama, tačiau patikino, kad tokių tikrai pasitaiko, todėl gyventojai turėtų atidžiai žiūrėti, kam atiduoda savo pinigus.

„Deja, manau, kad tokių atvejų pasitaiko“, – teigė jis.

Ramūnas Matonis

Aukok.lt prekės ženklo vadovė Živilė Tumasonė taip pat teigė, kad viešojoje erdvėję yra tekę matyti įtarimų dėl abejonių keliančių iniciatyvų ir asmenų paramos rinkimo Ukrainai.

„Geriausia praktika būtų skirti kelias minutes patikrinti viešai prieinamą informaciją apie organizaciją ar iniciatyvą – kiek laiko veikia organizacija, su kokiais tikslais dirba, kam skiriama parama, kas yra jos steigėjai ir vadovai, ar organizacija teikia viešai informaciją apie gautą paramą, nuveiktus darbus, ar teikia metines veiklos ir finansines ataskaitas, ar viešumoje nebuvo pasirodę įtarimų dėl neskaidrios organizacijos ar su ja susijusių asmenų veiklos.

Jei organizacija yra profesionali, nuosekliai dirba savo srityje, yra skaidri – visą šią informaciją surasite itin greitai. Jei viešai prieinama informacija kelia abejonių arba visai nėra pateikiama, rekomenduotumėme atsisakyti aukoti tokiai iniciatyvai ir rinktis tą organizaciją, apie kurios veiklą žinote ir ja pasitikite“, – teigė ji.

Paramos rinkėjams vedami kursai, viskas derinama


Dėl prekybos vietose renkamos paramos redakcija kreipėsi į vieną didžiausių prekybos tinklų.

„Maximos“ Komunikacijos ir korporatyvinių reikalų departamento direktorė Indrė Trakimaitė-Šeškuvienė tikino, kad pats prekybos tinklas jau daugelį metų bendradarbiauja su socialiniais partneriais bei jiems padeda įgyvendinti misijas bei teigė, kad jų veikla parduotuvėse yra suderinta su įmonės administracija.

„Paramos rinkimas parduotuvėse atliekamas tik pagal iš anksto pasitvirtintą grafiką. Jis vyksta skirtingu laiku, įvairiose šalies miestuose.

Mūsų partnerės organizacijos užtikrina, jog visiems parduotuvėse dirbantiems savanoriams yra reguliariai vedami specialūs mokymai ir kursai, kurių metu atnaujinamos ir pagilinamos bendravimo su klientais žinios. Organizacijų savanoriai vertina mūsų parduotuvių lankytojus ir jų privatumą, tad atsižvelgia į tai ar pirkėjai yra linkę ir sutinka su jais bendrauti“, – komentavo ji.

Atstovė atkreipė dėmesį, kad su administracija suderintos socialinių partnerių labdaros ir paramos iniciatyvos vyksta tik parduotuvių viduje ir tik retais atvejais – parduotuvių automobilių stovėjimo aikštelės teritorijose.

„Už parduotuvės ribų vykdoma savanoriška veikla ir paramos rinkimas su „Maximos“ socialinių partnerių labdaros misijomis nesusijęs“, – tikino ji.

„SOS vaikų kaimų“ rinkodaros ir komunikacijos vadovė Indrė Čepulytė dalijosi kad, pavyzdžiui, „SOS vaikų kaimai„ visuomet atsakingai renkasi vietas, kuriose bus renkama parama – tai būna tik žinomos įmonės, kuriose parama būna renkama tik iš anksto gavus leidimą.

„Apie paramos rinkimą atskirai informuojame ir socialiniuose tinkluose, savo elektroninėje svetainėje. Jei žmogus nori įsitikinti, kad parama tikrai yra renkama mūsų organizacijai, jis visuomet gali paskambinti bendruoju telefonu arba pasižiūrėti mūsų elektroninėje svetainėje“, – teigė ji.

Rinkodaros ir plėtros projektų vadovas Mantas Pūtys pridūrė, kad „SOS vaikų kaimai“ niekuomet nerenka paramos grynais pinigais – yra pildoma aukojimo forma planšetiniame kompiuteryje, dėl to pinigai būna nuskaičiuojami nuo aukotojo sąskaitos.

„Taip pat visi komandos nariai yra apmokomi, kaip bendrauti su potencialiais aukotojais dar prieš pradedant darbą, o kuomet žmogus tampa aukotoju, jam skambiname papildomai – padėkojame bei pasiteiraujame, kokia buvo jo patirtis bendraujant su mūsų atstovais. Labai svarbu tai, kad visuomet ruošiame ir siunčiame ataskaitas apie pinigų panaudojimą bei jas talpiname „SOS vaikų kaimų“ internetiniame puslapyje“, – sakė jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)