STT Viešųjų ryšių skyriaus vyresnioji specialistė Ramunė Paukštienė BNS pranešė, jog tarnyba rugpjūčio 12 dieną nusiuntė Ūkio ministerijai prašymą išslaptinti dokumentus.

„Atsakymo dar negavome", - BNS sakė R.Paukštienė.

Jos teigimu, kadangi dokumentai yra riboto naudojimo bei susiję su ikiteisminiu tyrimu, STT daugiau informacijos pateikti negali.

Generalinės prokuratūros Komunikacijos skyriaus vyriausioji specialistė Rita Stundienė BNS taip pat teigė, kad prokuratūra negali nieko komentuoti, nes dokumentai yra riboto naudojimo, o prokuratūra laukia Ūkio ministerijos sprendimo.

Ūkio ministras Evaldas Gustas liepos pradžioje pranešė, kad kreiptasi į prokuratūrą dėl centro steigimo sutarties, kurioje buvo numatyti dideli Lietuvos įsipareigojimai.

Vilniaus apygardos teismas realios veiklos taip ir nepradėjusiam tyrimų centrui rugpjūčio 26 dieną iškėlė bankroto bylą. Į teismą kreipėsi centro steigėjos - Ūkio ir Švietimo ministerijos.

Teismas nustatė, kad centro finansiniai įsipareigojimai siekia 18,744 mln. litų, jie viršija pusę balansinio turto vertės. Centras paskelbė, kad negali vykdyti įsipareigojimų kreditoriams.

DELFI primena, kad bendradarbiavimo sutartį su IBM praėjusi Vyriausybė pasirašė 2010 m. rugsėjo viduryje. Joje įsipareigota kartu dirbti penkerius metus.

Kasmet Lietuva į šį centrą turėjo investuoti 42 mln. Lt, tokią pačią dalį, tačiau nebūtinai piniginių lėšų, esą skirs ir IBM.

2011 metų birželį Ūkio ministerija bendrovei numatė skirti 39 mln. litų ES paramos, tačiau joi įstrigo, o pati bendrovė veiklos nevykdė. Lietuvos verslo paramos agentūra 2011 metais atsisakė patvirtinti milijoninius mokėjimus įmonei.

Pasirašant sutartį tuometis premjeras Andrius Kubilius džiaugėsi, kad tai yra tarsi krepšinio komandos patekimas į NBA lygą.

Buvo skelbta, kad Lietuva ir IBM lygiomis teisėmis naudosis centro mokslinių tyrimų rezultatais, įskaitant intelektualinę nuosavybę, mokslinių tyrimų ir technologinės plėtros komercinimą (pvz., patentus, licencijas, prototipus, produktus ir kt.). Tikėtasi, kad centras duos pelno iš parduodamų patentų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (278)