Paraiškų teikimo sąlygos

Anot G. Sinkevičės, norintiems gauti paramą – jokių ribojimų nėra, tereikia atkreipti dėmesį į keletą detalių.

„Tikrai gali dalyvauti tiek bedarbiai, tiek užimti asmenys, tačiau reikia atkreipti dėmesį į kai kuriuos aspektus. Jeigu bedarbis yra registruotas Užimtumo tarnyboje trumpiau negu 90 dienų – toks bedarbis jau teikti paraiškos negalės“, – aiškino ji.

Tam tikros sąlygos galioja ir dirbantiems asmenims.

„Jeigu užimtas asmuo, dabar dirbantis pagal darbo sutartį, gauna didesnį negu 1,5 minimalaus darbo užmokesčio – jis taip pat paraiškos teikti negalės. Žodžiu, paraišką gali teikti tiek bedarbiai, tiek užimti asmenys, bet reikia atkreipti dėmesį, kad užimti asmenys turi būti registruoti Užimtumo tarnyboje užimto asmens statusu ir gauti ne didesnį kaip 1,5 minimalaus mėnesinio darbo užmokesčio dydį“, – teigė G. Sinkevičė.

Verslų įvairovė

G. Sinkevičės teigimu, verslus galima kurti labai įvairius, tačiau ir šioje vietoje svarbu nepamiršti pagrindinių paramos suteikimo kriterijų.

„Yra nustatyti Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos bei ekonomikos ir inovacijų ministrės bendri kriterijai, tai yra prioritetai, koks verslas gali kuriamas. Pirmiausia, verslas turi būti orientuotas į skaitmeninę ir žaliąją transformaciją, ir siekti žiedinės ekonomikos. Žodžiu, tvarumas, ilgaamžiškumas – tai šios paramos verslui prioritetas“, – dalijosi ji.

Anot užimtumo tarnybos direktorės pavaduotojos, atitinkant šiuos reikalavimus, galima gauti tikrai nemažą paramos sumą.

„Maksimali suma yra virš 26 tūkstančių eurų, jeigu steigiama viena darbo vieta. Jeigu steigiamos kelios darbo vietos – atitinkamai, sumos didėja“, – teigė G. Sinkevičė.

Gavusius paramą tikrins

Anot G. Sinkevičės, paramą gavę žmonės būtų tikrinami ir stebimi atsakingų asmenų, kurie veikia pagal numatytus teisės aktus.

„Jeigu asmuo, pateikęs paraišką, patenka į projektų, kurie bus finansuojami sąrašą – jis per tris mėnesius turi būti įsisteigęs įmonę ir mes tą patikriname pagal patvirtinančius dokumentus, iš juridinių asmenų registro gaunamus duomenis, o tada, per dešimt mėnesių, jau turi būti įsteigta darbo vieta, kur mes taip pat važiuojame ir su specialistais, kartu su steigėju tikriname ir įsitikiname, ar darbo vieta įsteigta pagal paraiškoje nurodytus visus reikalavimus“, – teigė Užimtumo tarnybos direktorės pavaduotoja.

Paraiškos struktūra

Anot G. Sinkevičės, reikia suprasti, kad parama teikiama suma nėra maža, todėl ir pati paraiška nebus itin paprasta, tai yra neužteks vien aprašyti savo verslo idėją arba įsivaizdavimus, kokį verslą žmogus norėtų kurti.

„Bet kokiu atveju, ji nėra labai ilga – tik trijų dalių, trijų puslapių paraišką, į kurią reikės parašyti savo kuriamos darbo vietos aprašymą ir pateikti pagrindžiančius dokumentus, tai yra tiekėjų pasiūlymus darbo vietos steigimui, jeigu įsigyja kažkokius įrenginius, technologijas, tai turėtų būti ir tiekėjų tam tikri komerciniai pasiūlymai pridėti, ir nekilnojamojo turto registrų išrašai, jeigu bus remontuojamos patalpos darbo vietai steigti“, – aiškino pašnekovė.

Dar vienas svarbus žingsnis – prie paraiškos turės būti pateiktas ir Inovacijų agentūros verslumo mokymo kursų išklausymą patvirtinantis dokumentas.

Verslui nenusisekus – paramą teks grąžinti

G. Sinkevičės teigimu, įsteigtas verslas turėtų gyvuoti ne mažiau kaip 36 mėnesius, o, jeigu idėjos įgyvendinti nepavyksta – pinigus teks grąžinti.

„Verslo sėkmė visą laiką priklauso nuo to, kiek tu pasirengi tam verslui. Šis paraiškų teikimas gal bus kiek netradicinis, nes mes tikrai organizuosime ir paraiškų teikimo gynimą. Bus ne tik pateikta paraiška, ne tik turės atitikti tam tikrus kriterijus paraiška, bet mes kviesime asmenis ir apginti savo paraišką“, – teigė pašnekovė.

Anot jos, žmonės turėtų būti įsivertinę visas rizikas, jų valdymą, pinigų srautus ir panašią informaciją, kuri būtų reikalinga ne tik gynimo procese, bet ir ugdant verslo tvarumą.

„Jeigu tu turi verslo modelį susikūręs ir pasitikrinęs jau tą verslo modelį, įsivertinęs visas rizikas, tai toks verslas, manome, yra tvaresnis ir gynimo procese jis surinks daugiau balų ir, atitinkamai, gyvuos galbūt 36 ir daugiau mėnesių“, – teigė G. Sinkevičė.

Visą reportažą galite žiūrėti LNK portale: