Europos Komisijos (EK) komentarai žiniasklaidoje pasirodė praėjus penkiems mėnesiams po to, kai ji pradėjo išsamų tyrimą byloje dėl bendrovės "Starbucks Manufacturing EMEA BV".

Pareigūnai tiria ne tik "Starbucks", bet ir dar trijų įmonių - internetinės mažmenininkės "Amazon", Italijos automobilių gamintojos "Fiat" ir "iPhone" gamintojos "Apple" - susitarimus su ES valstybių narių vyriausybėmis. Komisija tikisi surinkti daugiau duomenų apie sandorių metų įmonėms suteikiamą nesąžiningą konkurencinį pranašumą.

"Komisijos preliminari nuomonė tokia, kad pažangios kainodaros susitarimai, palankūs "Starbucks Manufacturing EMEA BV", yra valstybės pagalba. (...) EK turi abejonių dėl tokios pagalbos suderinamumo su (regiono) vidaus rinka", - teigia Europos Sąjungos pareigūnai.

Daugiausiai dėmesio tyrimo metu skiriama tarp įmonės antrinių įmonių atliekamiems piniginiams pervedimams. Du "Starbucks" padaliniai Olandijoje, "Starbucks Coffee BV" ir "Starbucks Manufacturing BV", 2011 metais sumokėjo 715 tūkst. 876 eurus mokesčių, o 2012-aisiais maždaug tarp 600 tūkst. ir 1 mln., nurodo EK.

Pareigūnai teigia, kad Nyderlandų valdžios institucijos patvirtino savo mokesčių politikos nutartį bendrovei, remdamosi tuo, kad mokesčių politikos atžvilgiu "Starbucks Manufacturing" nebuvo laikoma visaverčiu įmonės padaliniu ar pagal sutartį dirbančia gamintoja.

Be Nyderlandų taip pat ir mokestinės politikos reguliavimo ir priežiūros pareigūnų akiratį pateko Liuksemburgas, Airija, Malta, Belgija, Kipras ir Gibraltaras - šiose šalyse taip pat pasirašyti mokesčių pasiūlymai, iš esmės sumažinantys kai kurių bendrovių mokesčių sąskaitas.