Didžioji Britanija, laikoma vartais į pelningą Europos rinką ir turinčia verslui palankių įstatymų, jau kurį laiką buvo patraukli plėstis norintiems Azijos verslininkams.

Šalyje veiklą vykdo vien 900 Japonijos bendrovių, tarp jų automobilių gamybos milžinė "Nissan", o jų bendroji apyvarta per metus siekia 8 mlrd. JAV dolerių bei sudaro trečdalį visų Tokijo investicijų į Europą, rodo oficialiai pateikiami duomenys.

Tiesa, nustebinusi analitikus konservatorių partijos pergalė rinkimuose rodo, kad iki 2017 metų gali būti surengtas referendumas dėl narystės ES, kaip žadėjo premjeras Davidas Cameronas. Komentuojantys tokią žinią specialistai teigia, kad galintys kilti debatai kelia nerimą bet kuriai šalyje investuoti ketinančiai bendrovei.

"Mūsų laukia dveji nežinomybės dėl Britanijos investicinio klimato metai, o netikrumas yra mažiausiai verslininkų laukiamas veiksnys", - teigia ES prekybos rūmų Kinijoje prezidentas Joergas Wuttke.

2008-2014 metais Kinijos investicijos Didžiojoje Britanijoje išaugo nuo 800 mln. iki 12 mlrd. JAV dolerių - šalis laikoma viena iš daugiausiai Azijos regiono investicijų pritraukiančių vietovių, nurodo Kinijos-Britanijos verslo taryba.