Su portalu DELFI susisiekė buvęs sostinės Fabijoniškių rajono gyventojas Taurimas, kuris piktinasi, jog „prekybos tinklas „Lidl“ iš vaikų žada atimti krepšinio aikštelę“. Tuo metu „Lidl“ atstovai tikina, kad statant parduotuvę bus nemažai investuota į bendruomeninės aplinkos kūrimą ir įrengta nauja sporto aikštelė.

Vilnietis teigia, kad Vilniuje, Simono Stanevičiaus ir Fabijoniškių gatvių sankirtoje, prie 1 ir 2 numeriais pažymėtų namų yra skirtingoms sporto šakoms pritaikyta aikštelė.

„Į ją, kai tik leidžia orai, pažaisti susirenka ne tik aplinkinių namų gyventojai. Jaunimas ir šeimos ateina ir iš gerokai toliau. Tačiau nutiko taip, kad savivaldybė kažkaip sugebėjo veikiantį ir naudojamą stadioną įtraukti į grąžinamų žemių sąrašą. Žemes grąžino keletui savininkų, jas supirko viena bendrovė ir dabar liko tik dienų klausimas, kai vieta, kur savo laisvalaikį leidžia vaikai, bus nušluota, o vietoje jos iškils prekybos centras.“.

Sostinės gyventojas piktinasi, kad nuo šalia gyvenančių vilniečių buvo slepiamas faktas, kad žaidimo aikštelės neliks.

„Jiems buvo meluojama, kad statybos vyks kitoje vietoje. Turbūt visi yra matę informacines lentas, kuriose skelbiama apie tai, kad rengiamas teritorijos detalusis planas. Tokia lenta buvo. Tiesa, ji buvo pastatyta ne toje vietoje, kur planuojamos statybos. Lenta buvo pastatyta prie požeminio garažo, bet ne šalia esančio stadiono. Ant jos viskas buvo surašyta kaip įmanoma painiau“, - savo versija apie būsimos parduotuvės statybas dalijosi Taurimas.

Bijo ir dėl medžių

Vilnietis taip pat piktinasi, kad dėl parduotuvės bus iškirsti medžiai, kurie užaugę ir padeda sumažinti nuo gatvės sklindantį triukšmą.

„Paviešintame „Lidlo“ projekte miško vertų medžių nebėra. Taigi, artimiausių namų gyventojai pajus padidėjusį triukšmo foną, - piktinasi skaitytojas. - Pats gyvenau Fabijoniškėse nuo pat jų pastatymo. Bet ne, nesupraskite klaidingai, jokios nostalgijos rajonui nei stadionui neturiu. Tiesiog jaučiu didelę neteisybę, kad besivaikydami trumpalaikės naudos, dažnai nepažiūrime į tolesnę perspektyvą, kaip bus, kaip atrodys“.

„Lidl Lietuva“ atstovė spaudai Agnė Gaižauskienė teigė žinanti apie Fabijoniškių gyventojų susirūpinimą dėl būsimos parduotuvės.

„Norime patikinti, jog vykdydami veiklą bet kurioje šalyje visada atsižvelgiame į vietos bendruomenių nuomonę ir investuojame į tvarios bei jaukios gyvenamosios aplinkos kūrimą, - komentavo ji. - Statydami naujus objektus sutvarkome aplinkinę teritoriją, taip pat laikomės visų įstatymų nustatytų reikalavimų: nuo statybų aikštelės aptvėrimo, darbo tik darbo dienomis ir darbo valandomis iki kelių valymo bei trumpiausios galimos statybų trukmės“.

A. Gaižauskienės teigimu, žinant Fabijoniškių gyventojų susirūpinimą dar 2014 m. buvo suorganizuoti keli vieši statybos projekto aptarimai, o 2015 m. sausį buvome susitikę su bendruomenės atstovais, kad išklausytume jų lūkesčius.

Numatyta daug naujienų bendruomenei

„Lidlo" atstovė tikino, kad atsižvelgus į bendruomenės ir Vilniaus miesto savivaldybės pageidavimus, skaitytojo minėtoje vietoje parduotuvė bus formuojama 3 metrai giliau nei daugiabučiai, kad susidarytų skleidžiamo triukšmo barjeras.

Taip pat „Lidl Lietuva“ pasižada įrengti naują krepšinio aikštelę, vaikų žaidimo aikštelę ties daugiabučiais, rekreacinę aikštelę ties parduotuve. Iškirtus medžius jų vietoje žadama pasodinti 152 naujus. Už sklypo ribų numatyta įrengti pėsčiųjų takus, kurių bendras plotas bus 522 kv. m, pakloti naują asfalto dangą (1 476 kv. m), įrengti 9 suoliukus, pasėti naują veją (4 278 kv. m ploto), įrengti naują dviračių taką, neregių vedimo sistemą, iškilias perėjas saugumui užtikrinti (203 kv. m).

Kaip skelbia “Lidl Lietuva”, bendrovė Vilniaus miesto savivaldybei skirs 6 212 eurų dydžio paramą socialinei infrastruktūrai plėsti, kompensuos 55 842 eurų dydžio Vilniaus miesto savivaldybės išlaidas, patirtas kertant medžius, papildomai investuos apie 100 tūkst. eurų į Vilniaus miesto inžinierinių tinklų plėtrą.

Vilniaus miesto savivaldybės Miesto plėtros departamento Žemės duomenų skyriaus vedėja Gaiva Auglienė teigė, kad dar 2012 m. minėtoje vietoje A. Stanevičiaus gatvėje buvo suprojektuotas 8 723 kv. m grąžintinas natūra žemės sklypas.

„Nacionalinės žemės tarnybos sprendimų pagrindu piliečiams buvo atkurtos nuosavybės teisė, įregistruotos Nekilnojamojo turto registre.

Sprendimus dėl nuosavybės teisių atkūrimo ir žemės grąžinimo, priima Nacionalinė žemės tarnyba, todėl savivaldybė nedisponuoja informacija, kokiems piliečiams atkuriamos nuosavybės teisė ir grąžinami savivaldybės administracijos suprojektuoti grąžintini natūra valstybės žemės sklypai.

Asmenys, kuriems buvo atkurtos nuosavybės teisės ir natūra grąžintas žemės sklypas, jį pardavė bendrovei „Lidl“. Šis žemės sklypas yra privati nuosavybė“, - aiškino savivaldybės atstovė.

Pasak jos, atsižvelgiant į tai, kad projektuojamame žemės sklype S. Stanevičiaus g. buvo įrengtos vaikų žaidimų ir sporto aikštelės, nustatė visus būtinus servitutus, užtikrinančius šių aikštelių eksploatavimą gyventojų poreikiams.

„Bendrovė „Lidl“ įsipareigojo žaidimų ir sporto aikšteles savo lėšomis perkelti į kitą vietą gretimoje teritorijoje gavus valstybinės žemės patikėtinio (NŽT) sutikimą“, - komentavo savivaldybės atstovė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (763)