DELFI trečiadienį rašė, kad tik gyventojų pastabumas ir kruopštumas atskleidė šokiruojančią tiesą: „Sodra“ automatiškai priskaičiuoja daugiau įmokų, nei priklauso.

Vykdantys individualią veiklą privalo mokėti ne tik gyventojų pajamų mokestį Valstybinei mokesčių inspekcijai, bet taip pat privalomojo sveikatos draudimo ir valstybinio socialinio draudimo (VSD) įmokas „Sodrai“.

2017 m. buvo du VSD įmokų tarifai: pirmą pusmetį 29,7 proc, o antrą pusmetį 28,7 proc. (kaupiantiems pensijai savarankiškai – 2 proc. punktais didesni). Pagal įstatymą, už antrą pusmetį „Sodra“ turėjo skaičiuoti mažesnes įmokas, tačiau, kaip feisbuke pastebėjo vienas iš jos klientų Remigijus Mekionis, už visus metus visiems norėta skaičiuoti didesnes įmokas.

Po DELFI publikacijos „Sodros“ išplatintame pranešime žiniasklaidai rašoma, kad visiems savarankiškai dirbantiems gyventojams, kurie įmokų nesumokėjo, ar sumokėjo mažiau nei priskaičiuota, jų asmeninėje „Sodros“ paskyroje draudėjui bus pateikti pranešimai su tiksliomis mokėtinomis sumomis.

Šiuo metu tikslią mokėtiną sumą galima sužinoti susisiekus su „Sodros“ konsultantais.

Tiems gyventojams, kurie sumokėjo daugiau nei priklauso, valstybinio socialinio draudimo permokos bus grąžintos artimiausiu metu, tačiau nenurodoma kiek žmonių jau permokėjo ir kokia iš viso suma bus grąžinta.

„Suprantame, kad dalis savarankiškai dirbančių ir įmokas mokančių gyventojų šiuo metu patiria nepatogumų ir dėl to atsiprašome. Užtikriname, kad šiuo metu mums tai prioritetas ir nė vienam gyventojui nebus priskaičiuota daugiau įmokų nei priklauso. Raginame juos prisijungti prie asmeninės paskyros draudėjui, kur jie ras visą svarbią informaciją.

Atkreipiame dėmesį, kad nuo šių metų pradžios laiku nesumokėjus įmokų nebeskaičiuojami delspinigiai. Be to, kaip ir kasmet, susidarius didesnei mokėtinai sumai įmokų mokėjimą galima išdėstyti ilgesniam laikotarpiui“, - sako „Sodros“ komunikacijos atstovas Saulius Jarmalis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (85)