Anot Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos pranešimo, siūlomi Darbo kodekso pakeitimai orientuoti į smulkųjį ir vidutinį verslą - esą dabartinis Darbo kodeksas tinkamiausias biudžetinėms įstaigoms ar didelėms įmonėms. Siūlymuose numatyta daugiau galimybių palankesnėmis sąlygomis susitarti darbuotojui ir darbdaviui dėl darbo sąlygų ir formų.

Trišalėje taryboje pritarta šiems siūlomiems Darbo kodekso pakeitimams: pritarta, kad darbdaviai turėtų pareigą informuoti darbuotojus apie sprendimus, priimamus ne tik reorganizuojant įmonę, bet ir perduodant verslo ar jo dalį kitiems savininkas, taip pat dėl buvusių įsipareigojimų perėmimo.

Tokiu būdu esą būtų užkardomas kelias nesąžiningiems veiksmams, kai reorganizuojant įmonių tinklą rizikingi įsipareigojimai perduodami vienai įmonei, ji patiria bankrotą, o darbuotojai, tarp jų ir esantys vaiko priežiūros atostogose, atleidžiami neišmokant išeitinių kompensacijų. Pritarta pakeitimams, kuriais darbuotojų atleidimo ir priėmimo į darbą religinėje bendruomenėje atveju tikėjimas ar religija nelaikomas diskriminaciniu pagrindu.

Darbdavių, profsąjungų ir Vyriausybės nuomone, sukauptas kasmetines atostogas galima būtų naudoti ne ilgiau kaip trejus metus, taip pat skirti ir kompensavimą už nepanaudotas atostogas. Tačiau darbdaviams ir darbuotojams būtų galimybė susitarti dėl ilgesnio laikotarpio.

Trišalėje taryboje atsisakyta patarnavimo sutarčių, kadangi praktiškai iki šiol jos Lietuvoje nenaudojamos.

Siekiant mažinti nelegalaus darbo mastą, pritarta tam, kad darbuotojas privalo pradėti dirbti kitą po darbo sutarties sudarymo dieną, jeigu vėlesnė darbo pradžia nenustatyta šalių susitarimu. Sutarta, kad darbo grafikai būtų skelbiami prieš dvi savaites, su galimybe paskelbti prieš vieną.

Pritarta siūlymui, kad būtų atsisakyta privalomos Vyriausybės patvirtintos pavyzdinės formos darbo laiko apskaitos žurnalo - darbo laiko žiniaraštį galės pasitvirtinti darbdavys. Taip tikimasi sumažinti administracinę naštą, ypač smulkiam verslui, kuriam užtenka paprastesnio darbo laiko fiksavimo būdo.

Taip pat sutarta dėl darbo valandų apskaičiavimo švenčių dienų išvakarėse darbuotojams, dirbantiems pagal suminę laiko apskaitą bei dėl naktinio laiko apskaitos, tikslinti formuluotes siūlomų pakeitimų dėl uždelstų atsiskaitymų ne dėl darbuotojo kaltės skaičiavimo, įvedant proporcingumo kriterijų bei dėl terminuotų sutarčių lankstesnio panaudojimo.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)