Pranešime žiniasklaidai Seimo Ekonomikos komiteto vicepirmininkas socialdemokratas Gintautas Paluckas primena, kad bankai šiemet, skaičiuojama, uždirbs daugiau kaip milijardą eurų pelno – dvigubai daugiau negu pernai.

„Taip nutiko ne dėl to, kad jie geriau dirba ar pagerino paslaugas, o todėl, kad dėl centrinių bankų vykdomos politikos didėja paskolų palūkanos. Moraliai ir socialiai teisinga šiuo nepelnytu pelnu pasidalinti su visuomene. Bankams nėra ko pykti, nes surinktomis lėšomis bus finansuojamos viešosios paslaugos. Taigi mokantiems palūkanas sugrįš dalis sumokėtų pinigų“, – paaiškina G. Paluckas.

Komentuodamas ministrės Aušrinės Armonaitės ir valdančiųjų liberalų poziciją, esą apmokestinus bankų pelnus sumažės šalies konkurencinis patrauklumas, G. Paluckas ragina imti pavyzdį iš kitų Europos Sąjungos valstybių.

„Visos šalys kalba apie panašius solidarumo mokesčius. Gal jau užmiršome, kad tokie mokesčiai buvo taikomi energetikos sektoriui, kai energetikos įmonės – dėl susiklosčiusių palankių aplinkybių – uždirbo milijardus?

Jeigu tada taikėme šį principą, turime moralinę teisę ir dabar pareikalauti solidarumo su visuomene. Tačiau, kaip kadaise yra atvirai pripažinęs A. Armonaitės partietis Remigijus Šimašius, liberalams iš principo nesuprantamas ir nepriimtinas solidarumo principas“, – pažymi G. Paluckas.

Anot jo, gąsdinimai, esą bankų solidarumo įnašas išpūs palūkanas, yra „visiškas nesusipratimas“.

„Tai augančios palūkanos yra ta priežastis, dėl kurios kalbame apie bankų solidarumo įnašą, o ne atvirkščiai. Premjerei Ingridai Šimonytei ir finansų ministrei Gintarei Skaistei nepavyko nuneigti problemos. Drastiškai išaugusi palūkanų našta daugeliui šeimų darosi nebepakeliama.

Gintautas Paluckas

Priversti bankus grąžinti skolą visuomenei solidarumo įnašo forma – ir teisinga, ir prasminga“, – įsitikinęs Seimo narys socialdemokratas G. Paluckas.

Ragina galvoti apie naudą žmonėms

Seimo Audito komiteto vicepirmininkė socialdemokratė Rasa Budbergytė mato daug galimybių tikslingai panaudoti iš bankų surinkto solidarumo įnašo lėšas.

„Šie pinigai bankams tiesiog nukrito iš dangaus: jie juos uždirbo dėl išskirtinių aplinkybių, o ne dėl to, kad jiems reikėjo didinti kaštus, įdėti daug pastangų, darbo ar kitaip efektyvinti savo veiklą.

Visus tuos pelnus sunešė Lietuvos žmonės: palūkanų mokėtojai ir indėlininkai. Todėl būtų teisinga, jei surinktos lėšos ir grįžtų jiems.

Rasa Budbergytė

Dabar žadama visus surinktus pinigus skirti investicijoms į krašto apsaugą. Tai labai svarbus sektorius. Tačiau, sparčiai didėjant gyventojų įsiskolinimams, daugėjant bankrotų, dalį surinktų pinigų privalome skirti ir žmonių skolų naštos mažinimui“,- pranešime žiniasklaidai akcentuoja Seimo narė socialdemokratė R. Budbergytė.

Gyventojų įsiskolinimo problemą, anot jos, privalome spręsti čia ir dabar, o infliacijai atslūgus, palūkanų augimui lėtėjant, galėsime naudingiau investuoti į krašto apsaugą.