DNB banko vyriausioji ekonomistė Baltijos šalims Jekaterina Rojaka DELFI sakė, kad Lietuvai nuvertėjęs zlotas turės dvejopą poveikį: vartotojai Lenkijoje galės apsipirkti pigiau, bet eksportuotojams sumažės šios rinkos patrauklumas.

„Šiandien matome prasčiausią euro ir zloto santykį per pastaruosius ketverius metus. Dėl to lietuviams apsipirkti Lenkijoje bus dar pigiau. Juk net kai kursas nebuvo toks palankus, jie vis tiek sugebėdavo sėkmingai apsipirkti Lenkijoje, o dabar žalia šviesa visose srityse“, – teigė J. Rojaka.

Tačiau ji įspėjo, jog Lietuvos eksportuotojams nuvertėjęs zlotas nėra palankus, nes lenkams importas tampa brangesnis. „Tai turėtų reikšti, kad jie importinių prekių greičiausiai pirks mažiau“, – paaiškino J. Rojaka.

Ekonomistė sakė, kad jei tokia tendencija išsilaikys ilgesniu periodu, tada Lenkijos rinka lietuviams taps netokia patraukli.

„Dabar vyksta eksporto rinkų perskirstymas ir sprendžiama, kas užims Rusijos vietą – kurios kaimyninės šalys. Dažniausiai reikia rinktis tarp Lenkijos ir Latvijos, o jeigu zlotas pigs ir toliau, tada pastaroji taps patrauklesnė“, – kalbėjo J. Rojaka.

Užsienio reikalų ministerijos duomenimis, 2014 metais pagal prekybos apyvartą Lenkija buvo trečia didžiausia Lietuvos prekybos partnerė.

Statistikos departamento duomenimis, 2015 metų trečiąjį ketvirtį lietuviškos kilmės eksportas į Lenkiją sudarė 226,7 mln. eurų. Daugiausiai išvežta tabako, mineralinio kuro, trąšų, medienos ir baldų.

Sukėlė nerimą

S&P Lenkijos kredito reitingo sumažinimą nuo A- iki BBB+ aiškino tuo, kad praeitų metų spalį į valdžią išrinktos konservatyvios partijos „Įstatymas ir teisingumas“ vykdoma radikali politika kelia nerimą tarptautinei bendruomenei.

Reitingų agentūra įspėjo, kad jei politinė padėtis Lenkijoje negerės, šalies skolinimosi reitingas bus mažinamas ir toliau, o dėl to lenkams bus dar brangiau finansuoti savo skolas.

Naujoji Lenkijos valdžia ypač daug kritikos sulaukė po to kai siekdama įgyti daugiau kontrolės pakeitė šalies konstitucinio teismo ir visuomeninio transliuotojo veiklą reglamentuojančius įstatymus.

Dėl šių veiksmų praeitą savaitę tyrimą pradėjo Europos Komisija (EK), aiškindama, kad jie prieštarauja Europos Sąjungos vertybėms. Tačiau lenkų valdžią tiek S&P, tiek EK kritiką vadina nepagrįsta ir kol kas nerodo požymių, kad galėtų pakeisti savo politikos kursą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (595)