Vilniuje, ant Liepkalnio kalno, įrengta slidinėjimo trasa šį savaitgalį uždaryta, nes specialiomis patrankomis prišaudytą sniegą ištirpdė lietus. Ignalinoje oro sąlygos kol kas palankesnės, todėl dirbtinis sniegas laikosi.

„Prieš savaitę buvome prigaminę sniego. Visą jį nulijo. Dabar ant kalno – ledas. Savaitgalį neveiks net ir vaikiška trasa. Lauksime naujų šalčių, tik tuomet pradėsime šaldyti dirbtinį sniegą“, − lrt.lt tvirtino Laisvalaikio centro „Žiemos trasa“ direktorius Romualdas Glazauskas.

O Ignalinoje įsikūrusiame Lietuvos žiemos sporto centre lankytojai laukiami. Centro direktorius Bronius Cicėnas tikino, jog visi keltuvai ir trasos paruoštos darbui. Darbuotojai dešimt parų specialiomis patrankomis pūtė dirbtinį sniegą.

„Dabar temperatūra pakankama, kad sniegas netirptų. Labiausiai jam baisus lietus. Kai lauke 5-7 laipsniai šilumos, sniegas puikiai laikosi. Ant trasų jį sumaigėme mašinomis ir dabar galima čiuožinėti“, − pasakojo B.Cicėnas.

Į Ignaliną savaitgalį atvykę pramogautojai nebus leidžiami tik ant čiuožyklos, kuri paprastai veikia ant užšalusio ežero.

„Ledas labai plonas, todėl net nesiryžtame žmonėms siūlyti ant jo lipti. Viskas priklauso nuo gamtos. Ežeras jau buvo sukaustytas ledo, bet dabar jis vėl aptirpo“, − kalbėjo B. Cicėnas.

Nors Ignalinoje slidinėjimo trasos atidarytos jau ne pirmą savaitgalį, lankytojų antplūdžio nesulaukiama.

B. Cicėnas mano, kad žmonės apsidairo aplinkui ir negali patikėti, kad Žiemos centre gali būti sniego. Didžiojoje Lietuvos dalyje pastaruoju metu dažniau lyja negu sninga.

Vasarį žiemiškos pramogos jau neįdomios

Vilniuje, „Žalgirio“ stadione, išliejamos čiuožyklos direktorius Jonas Grigas yra tikras, kad vilniečiai šiais metais liks be čiuožyklos po atviru dangumi. Tai jau antri metai iš eilės, kai mieste neišliejama lauko čiuožykla.

„Seku prognozes. Sinoptikai sako, kad iki sausio pabaigos bus tokie pat orai kai dabar.

Tokiam orui esant, čiuožyklos neišliesi. O jeigu vasarį atšals, tai vis tiek lieti čiuožyklos jau neapsimokės“, − aiškino J. Grigas.

Kai čiuožykla išliejama per vėlai, neatsiperka į ją investuoti pinigai. Daugiausiai kainuoja ne ant asfaltuotos aikštelės pilamas vanduo, o elektra. Liejant čiuožyklą, jos reikia vandens žarnoms šildyti.

O vėliau − persirengimo kambariams, inventoriaus nuomos punktui šildyti ir čiuožyklai apšviesti.

„Vasarį net ir tuomet, kai būna geras oras, ateina tik trečdalis lankytojų. Populiariausia čiuožykla būna gruodį. O vėliau žmonėms įgrįsta žiema ir čiuožinėti ateina daug mažiau žmonių. Be to, vasarį išlenda saulė. Ji labai greitai sugadina ledą“, − tvirtino J. Grigas.

Idėją nusižiūrėjo Arabų Emyratuose

Lygindami šį sezoną su praėjusiu, žiemos pramogų organizatoriai sako, kad jie tikriausiai bus labai panašūs. Pernai didžioji dalis slidinėjimo trasų veikė tik vieną mėnesį. Jos buvo atidarytos tik sausio pabaigoje.

„Pernai buvo labai prasti metai. Dirbome tik keturis savaitgalius. Mūsų jau neguodžia mintis, kad vieną savaitgalį prisnigs ir pas mus suvažiuos visa Lietuva. Tada nutįsta eilės prie trasų, prie inventoriaus nuomos punktų.

Atsiranda rėksnių, kurie pradeda pykti: mokame pinigus, o jūs negalite aptarnauti. O kaip pirksime daugiau įrangos, jeigu dirbame tik vieną mėnesį per metus? Neturime tiek pinigų“, − tvirtino B. Cicėnas.

Žiemos sporto centro vadovas įsitikinęs, kad nepaisant to, jog žiemos šiltėja ir iškrenta mažiau sniego, slidinėjimo trasos Lietuvoje neišnyks.

Jis nusižiūrėjo idėją Jungtiniuose Arabų Emyratuose ir svarsto galimybę virš Ignalinos trasų pastatyti stogą.

„Žinoma, tam reikia labai daug investicijų. Tačiau tokių minčių jau turime. Blogas vadovas, kuris neturi idėjų“, − įsitikinęs B. Cicėnas.