Atskiroje spaudos konferencijoje naujoji LTG Korporatyvinių reikalų vadovė sakė, kad esą negalėjo pasitarti dėl planuojamo kandidatavimo į pareigas su politikais, nes būtų sukėlusi jiems problemų.

„Matote, aš nelabai galėjau tartis: gerai suprantu, jeigu būčiau nuėjusi tartis, būčiau pastačiusi juos į siaubingą situaciją. (...) Nuėjusi pasitarti su bet kuo iš politikų, būčiau juos pastačiusi į situaciją, kur jie galėtų turėti interesų konfliktą ir būti apkaltinti, kad turėjo konfliktą. Kai šiandien visi sako, kad jie nežinojo, jie tai gali sakyti ramia sąžine. Ir man tai buvo svarbu iš anksto‟, – sako A. Belickaitė.

Jos vyras ekonomikos ir inovacijų viceministras Vincas Jurgutis esą palaiko jos profesinius sprendimus.

„Mano vyras į visus mano profesinius sprendimus žiūri stengdamasis mane palaikyti. Čia buvo lygiai tas pats. Pasakiau, kad man įdomu. Aš pati turėjau daug svarstymų. Jis pasakė „spręsk, kaip tau bus geriausia‟, – aiškino LTG komunikacijos vadovė.

A. Belickaitė: interesų konflikto išvengti pavyks

Ji pripažino, kad susidariusi situacija yra žalinga Lietuvos geležinkeliams, bet kartu tikisi, jog ne tik pavyks ją „nunulinti‟, bet dar ir pasisemti iš jos naudingų pamokų, „išeiti“ į patrauklesnio darbdavio įvaizdį.

AB „Lietuvos geležinkeliai“ nuotr.

„Manau, kad mesti kaltinimai vakar, be įrodymų, yra milžiniška žala reputacijai. Tai man liūdniausia šitos temos dalis. Atgraso tokie kaltinimai, išankstiniai vieši teisimai nuo net pagalvojimo apie ėjimą į valstybės valdomą įmonę. Man Geležinkeliai yra įmonė, kur gali padaryti milžinišką pokytį. Dėl to verta paaukoti kai kuriuos dalykus (...). Man svarbu, ką čia galiu nuveikti, bet suprantu, kad situacija, kokia nutiko vakar, galės atgrasyti kitus žmones‟, – sako A. Belickaitė.

„Interesų konflikto išvengti pavyks neabejotinai. Labai įdomi regimybės tema. Ją reikia iškelti‟, – teigė ji.

A. Belickaitė pripažino, kad ir pačiai buvo kilę klausimų dėl to, kaip bus vertinamos jos pareigos, tačiau ji nesitikėjusi tokios audringos reakcijos.

„Savaime suprantama, kad maniau, jog klausimų kils. Mes tai aptarėme su mane samdžiusiais žmonėms, su žmogiškųjų išteklių specialistėmis, kad klausimų gali būti, susidėliojome visus atsakymus. Procesas buvo labai profesionalus, vakarietiškas, atitinkantis geros valdysenos praktikas.

Ko galbūt nesitikėjau, – kaltinimų. Tikėjausi klausimų, į kuriuos atsakysiu ir mes išsiskirstysime. O dabar, kai pradėjome ne nuo klausimų, o nuo kaltinimų, kuriuose reikia bandyti paneiginėti, tai taip, situacija yra kitokia nei tikėjausi‟, – kalbėjo ji.

Pašnekovė teigiamai įvertino jos vyro, taip pat ekonomikos ir inovacijų ministrės Aušrinės Armonaitės kreipimąsi į Vyriausiąją tarnybinės etikos komisiją (VTEK).

„Džiaugiuosi, kad kreiptasi į VTEK ir išorės auditorius. Manau, kad situaciją turi aiškinti institucijos. Galbūt bus daug kam svarbi informacija ateičiai. Kai gausime sprendimus, spręsime, ką daryti. Laikėmės visų procedūrų. Matysime‟, – teigė ji, paklausta, kokių tolesnių veiksmų imsis, jeigu etikos sargų sprendimas būtų nepalankus.

Pasakodama, kaip prasidėjo jos dalyvavimas konkurse, moteris sakė, kad su ja susisiekė atrankos agentūra.

„Su manimi susisiekė atrankos agentūra „Alliance for Recruitment“ sausio pirmomis dienomis, žinau, kad atranka vyko nuo lapkričio pabaigos. Jie man papasakojo kontekstą, kokios pareigos, kam mane kviečia, ar būtų man įdomu. Turėjome neilgą pirmą pokalbį su agentūros žmonėmis, kur pristatė, ką siūlo ir išsiklausinėjo esminių dalykų, kurių nerado viešai‟, – sakė A. Belickaitė.

LTG vadovas: nebuvo matoma jokia grėsmė

LTG generalinis direktorius gina procedūras bendrovėje ir sako, kad sudėti saugikliai užkerta bet kokį pasinaudojimą situacija asmeniniais interesais. Jis prisiėmė atsakomybę už galutinį A. Belickaitės paskyrimą, tačiau užtikrino, kad skyrimas nebuvo derintas jokiu politiniu lygius.

Egidijus Lazauskas

„Pirmame etape dalyvavo 36 dalyviai. Žmonės, kurie atėjo, yra skirtingų krypčių: vieni pastebėjo skelbimą, kiti pakviesti atrankos agentūros. Gavus visas paraiškas, buvo pirminis vertinimas. LTG grupėje yra žmogiškųjų išteklių grupė, kuri vertina visus kandidatus. 16 išėjo į antrą etapą, galiausiai suformuoti 5 finalininkai, su jais susitikau asmeniškai.

Su niekuo nesitariau: nei su valdyba, nei su politikais, pagal procedūrą galiu sprendimą priimti aš“, – sakė E. Lazauskas.

Jis patikino, kad vertinant „šio konflikto potencialą“ grupėje nebuvo matoma jokia grėsmė.

„Nematėme jokios grėsmės (...). Kreipėmės į specialiąsias tarnybas, jų yra ne viena, yra daugiau negu keturios tarnybos, kurios vertina atitikimą, ar kandidatas neturi dėmių karjeroje (…). Su jokiais politikais nebuvo kalbėta, tartasi, sprendimas buvo mano paties‟, – sakė E. Lazauskas.

Jis paaiškino, kad į A. Belickaitės pareigas įeina vidinė ir išorinė komunikacija.

„Turime labai daug suinteresuotų pusių, su kuriomis turime dirbti. Labai platus spektras, reikia tiek suinteresuotomis pusėms komunikuoti, tiek viduje. 6 tūkst. darbuotojų. (…) Yra papildoma tvarumo tema, kuri aukštai vertinama šiuo metu. Irgi susiję su išorine komunikacija, tai irgi kuruojama. 20 žmonių, nėra pats didžiausias padalinys‟, – A. Belickaitės pareigas aiškino E. Lazauskas.

„Šiuo nemaloniu atveju net regimybės, kad galėtų kažkas pasipelnyti iš šitos situacijos, aš net nematau‟, – teigė bendrovės vadovas.

Jis pakartojo, bet įmonė kreipėsi į išorės auditorius.

„Tam, kad išsklaidytume abejones, savo pastangomis pasikviesime išorinius auditorius, kurie pereis per visus atrankos procesus. (…) Jeigu bus papildomų pastabų iš išorinių auditorių, pasidalinsime išvadomis pasigerinsime savo procedūras“, – sako LTG vadovas.

E. Lazauskas patvirtino, kad tarp penkių atrinktųjų kandidatų buvo ir Rasa Jakilaitienė – žmona žurnalisto Edmundo Jakilaičio, kuris šiomis dienomis iškėlė klausimą dėl A. Belickaitės užimamų naujų pareigų.

Ekonomikos ir inovacijų viceministro, Laisvės partijos nario Vinco Jurgučio žmona A. Belickaitė nuo praeitos savaitės užėmė korporatyvinių reikalų direktorės pareigas Lietuvos geležinkeliuose. Juos valdo Susisiekimo ministerija, kurios vadovas Marius Skuodis yra deleguotas taip pat Laisvės partijos. Šios ministerijos viceministrė Agnė Vaiciukevičiūtė yra A. Belickaitės buvusi bendraklasė, taip pat politinė ekonomikos ir inovacijų ministrės Aušrinės Armonaitės bendražygė, viena iš Laisvės partijos įkūrėjų.

Laisvės partijos pirmininkė A. Armonaitė pranešė, kad kreipėsi į VTEK, tą patį teigia padaręs ir viceministras Vincas Jurgutis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)