„Girdėjome daug karštų diskusijų dėl Darbo kodekso, tačiau nerimą kelia tai, kad jos gana siauros ir sutelktos į pavienius darbo santykių momentus. Argumentai apie ekonomikos augimą, darbo vietų kūrimą, palankią aplinką užsienio investicijoms lieka neišgirsti, nors mes manome, kad būtent tai turės didžiausios įtakos mūsų gerovei ateityje“, – sako Lietuvos verslo konfederacijos prezidentas Valdas Sutkus.

Darbdavių atstovas pažymi, kad Seimas nedrįso išplėsti terminuotų ir projektinių sutarčių naudojimo, atsisakyti viršvalandžių apribojimų bei palengvinti sąlygų priimti ir atleisti darbuotojus. Šie reikalingi darbo santykių patobulinimai iškart apraizgyti saugikliais ir ribojimais, dėl kurių naudos nepajus nei verslas, nei darbuotojai.

„Nežinia, kodėl nuspręsta nustatyti, kad pagal terminuotas sutartis neterminuoto pobūdžio darbui gali dirbti ne daugiau nei penktadalis įmonės darbuotojų, o pagal projektines sutartis – tik 10 proc. Šiuolaikinėse įmonėse būna atvirkščiai. Daugelis specialistų dirba pagal projektines sutartis ir tik administracija bei vadovai yra nuolatiniai darbuotojai.

Taip pat su viršvalandžiais – kai Estijoje ir Latvijoje suminės apskaitos laikotarpis, sutarus su darbuotojais, gali trukti iki metų, mes verslui, kuriam svarbu lanksčiai prisitaikyti prie rinkos sąlygų, atrodome visai nepatraukliai, suminės darbo apskaitos laikotarpį apriboję iki 3 mėn. o darbo trukmę iki 48 val. per savaitę“, – sako V. Sutkus.

Be to, pasak V. Sutkaus, politikai persistengė į Darbo kodeksą įtraukę reikalavimų, kurie yra neadekvatūs. Pavyzdžiui, reikalavimas, kad darbdavys privalo padėti darbuotojui vykdyti šeiminius įsipareigojimus be jokių išlygų. Tačiau į įmonės įsipareigojimus neatsižvelgiama.

V. Sutkaus teigimu, įmonės taip pat nėra pasirengusios įsileisti darbuotojų atstovų į valdybas, nes jas turi valdyti profesionalai, kuriems taikomi aukšti asmeninės atsakomybės ir kvalifikacijos reikalavimai. Be to, įmonių valdymą reglamentuoja ne Darbo kodeksas, o kiti teisės aktai.

„Įžvelgiame norą priversti darbuotojus stoti į profesines sąjungas. Siūloma, kad kolektyvinės sutartys galiotų tik profsąjungų nariams. Tai nelogiška. Mes pasisakome už tai, kad kolektyvinė sutartis galiotų ir tiems darbuotojams, kurie nepriklauso profesinėms sąjungoms, jeigu jie tam pritarė", – sako Lietuvos verslo konfederacijos vadovas.

Jis skeptiškai vertina pasiūlymą steigti Ilgalaikio darbo išmokų fondą, mat įmokų našta teks darbdaviams, o tai dar labiau padidins darbo jėgos apmokestinimą. Nors žadama, kad atitinkamai bus mažinamos „SoDros" įmokos, nėra priimti jokie teisės aktai, kurie tokią nuostatą įtvirtintų.

Verslininkai taip pat tikėjosi lankstesnių įdarbinimo ir atleidimo iš darbo galimybių – trumpesnio įspėjimo apie atleidimą iš darbo termino ir teisės atleisti darbuotoją be įspėjimo dėl bet kokių priežasčių, tačiau išmokant 6 mėnesių kompensaciją.

„Jeigu įmonei darbuotojas netinka, tai yra abiejų problema. Verslas šiaip sau darbuotojų neatleidžia, o gerus specialistus itin brangina, tačiau esame priversti kone pusę metų mokėti atlyginimą netinkamam darbuotojui, o jis tris mėnesius apsimeta, kad dirba. Verčiau tą atlyginimą skirčiau darbščiam žmogui, kuris kuria didesnę pridėtinę vertę, bet negaliu.

Taip mes giname tuos darbuotojus, kurie susiduria su realybe arba jų verte darbo rinkoje, bet neskatiname tų, kurie kuria didžiausią naudą“, – stebisi vokiško kapitalo bendrovės „Rhenus Svoris“ vadovas Arūnas Bertašius.

Anot jo, Lietuvoje valstybė per daug kišasi į verslo santykius ir siekia kontroliuoti kiekvieną darbo sutartį, ribodama galimybes darbuotojui susitarti su darbdaviu. Vokietijoje darbo santykiai reguliuojami kitaip - ten nurodyta, dėl ko darbdavys turi su darbuotoju susitarti, o ką susitars - tai jau abiejų pusių reikalas.

„Pažiūrėkime į „Uber”, „Airbnb” – tai naujos verslo tendencijos, kur santykiai grindžiami tuo, kad du žmonės gali susitarti tarpusavyje be reguliuotojo įsikišimo. Valstybės kišimasis į verslą turėtų būti kuo mažesnis, nes nebeturime galimybės aprėpti visų poreikių, situacijų, nebėra vieno fabriko su keliais šimtais darbuotojų, dirbančių planinėje ekonomikoje“, – sako V. Sutkus.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (23)