„Kadangi pasiūlymas įregistruotas tik vakar, (trečiadienį – ELTA) darbo dienos pabaigoje, tikiuosi, jog tos diskusijos ir papildomas pasiūlymas padės kitiems įžvelgti daugiau privalumų ir sutelkti didesnę paramą parlamente“, – ketvirtadienį susitikime su Darbo partijos frakcija sakė G. Skaistė.

„Toks pasiūlymas nuims diskusijų temperatūrą ir leis konstruktyviau matyti tokio teikiamo įstatymo projekto pliusus“, – kalbėjo ji.

Ministrė kartu su Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos kolega, Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininku Mindaugu Linge trečiadienį registravo NT mokesčio įstatymo pasiūlymą taikyti 0,05–0,5 proc. NT mokesčio tarifą gyvenamajam būstui.

Komercinės paskirties NT siūloma numatyti 0,5–3 proc., o apleistam NT – 0,5–4 proc. tarifo „žirkles“.

„Bendras tarifas nuo 0,05 iki 0,5 proc. yra pakankamai nuosaikus ir tikiu, kad savivaldybės galės priimti tame diapazone konkrečius sprendimus“, – opozicinės frakcijos parlamentarams sakė ministrė.

„Registruotas pasiūlymas labiau atliepia nerimą, kuris kilo visuomenėje, ir spekuliacijas viešojoje erdvėje, kurių taip pat yra apstu – sakant, kad savivaldybės nusistatys maksimalų 4 proc. tarifą“, – akcentavo G. Skaistė.

Darbo partijos parlamentaras Vytautas Gapšys teigė, kad priėmus naują NT mokesčio modelį daugeliui gyventojų mokestinė našta augs, tuo metu dabartinį NT mokestį mokantiems – didelės vertės turtą valdantiems – asmenims ji sumažės.

„Pavyzdžiui, jei 1 mln. eurų vertės namas, dabar už jį mokamas 2 proc. tarifas (atėmus 150 tūkst. dalį). Grubiai skaičiuokime – 20 tūkst. per metus. Pagal jūsų projektą, net ir nustačius didžiausią tarifą – 0,5 proc. – belieka 5 tūkst.“, – posėdyje sakė V. Gapšys.

„Gaunasi, kad turtingiesiems mokesčius sumažinate, mažiau turtingiems padidinate ir įvedate“, – pažymėjo Seimo narys.

Pasak jo, siūlomas modelis didintų nelygybę, „labiau apkrautų“ regionų gyventojus.

Replikuodama G. Skaistė tikino, jog Vyriausybės pasiūlymas naujas NT mokesčio modelis, kuomet apmokestinamas NT objektas, atitinka „vakarietišką praktiką“, o esamas NT mokestis nėra teisingas.

„Dabar NT mokestį, nepaisant to, kad tarifai didesni nei pasiūlė Vyriausybė, moka 1 proc. gyventojų. Labai maža dalis žmonių, kurie turi aukštos vertės būstą, patenka į diapazoną“, – teigė ministrė.
„Dabartinis modelis yra neteisingas, tarifai yra nustatyti per dideli. Mūsų pasiūlytas variantas yra teisingesnis“, – dar pridūrė ji.

ELTA primena, kad spalį Seime po svarstymo buvo pritarta NT mokesčio įstatymo pakeitimams. Tai yra vienas iš projektų, numatytų Vyriausybės pateiktoje mokesčių reformoje.

Valdančiosios koalicijos Laisvės partija yra pasiūliusi, kad net ir priėmus naująjį NT mokestį, leidžiantį savivaldybėms nustatyti 0,05–4 proc. mokestinį tarifą, pagrindinis gyvenamasis būstas nebūtų apmokestinamas.

Liberalai savo ruožtu siūlo NT mokesčio įstatyme numatyti tarifų „žirkles“ tarp 0,05 ir 3 proc.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją