„Tokie „helikopterio“ pinigai iš principo galėtų netgi dar labiau įpūsti infliacijos malūną. Reiktų labai atsargiai žiūrėti į tokias priemones“, – antradienį LRT Radijui sakė finansų ministrė, svarsčiusi, jog tokią priemonę Prezidentūra siūlo per anksti.

Anot jos, būtina stebėti kainų dinamiką energetikos rinkoje, o sprendžiant iš ateities sandorių joje, infliacija netrukus turėtų pasiekti piką.

„Reikia stebėti, kaip apskritai artimiausiu metu atrodys energetikos rinka – ar kainos nusistovi, ar ne, nes iš principo šiandien, žiūrint į ateities sandorius, atrodo tikėtina, kad energijos kainos ir pati infliacija turėtų stabilizuotis ir pasiekti savo piką maždaug vasario mėnesį. Jei po to matysime, kad situacija gerėja, turbūt kažkokių papildomų priemonių imtis nebereikės“, – sakė G. Skaistė.

Visgi ji pripažįsta, kad optimistinės prognozės, kuriomis vadovaujamasi dabar, gali ir neišsipildyti dėl egzistuojančių grėsmių, pavyzdžiui, prasidėjus kariniam konfliktui Ukrainoje.

„Jei, neduok Dieve, kas nors nutiktų Ukrainoje, energijos rinka taip pat reaguotų skausmingai. Turbūt reikia labai atidžiai stebėti, kas darosi“, – pažymėjo ministrė.

ELTA primena, kad prezidentas Gitanas Nausėda praėjusią savaitę pateikė Prezidentūros siūlymus, kaip sušvelninti infliacijos poveikį gyventojams.

Be iniciatyvos nuo 460 iki 510 eurų didinti neapmokestinamąjį pajamų dydį (NPD), pristatyta ir idėja skirti vienkartines 100 eurų išmokas labiausiai pažeidžiamoms visuomenės grupėms – pensininkams, asmenims, gaunantiems šalpos pensijas, taip pat daugiavaikėms arba neįgalų vaiką auginančioms, finansinių problemų turinčioms šeimoms.

Anot G. Nausėdos, priemonės, kurių imtasi lyg šiol, atrodo „labai kukliai“ ir praktiškai nesprendžia infliacijos problemos.
Ministrė anksčiau yra minėjusi, kad dabartinį kainų kilimą dviem trečdaliais lemia išoriniai veiksniai, visų pirma, rekordinės energijos išteklių ir žaliavų kainos pasaulinėse rinkose.
Likusią dviženklio kainų kilimo dalį esą sąlygojo augančios gyventojų pajamos.

Statistikos departamento duomenimis, gruodžio mėnesio metinė infliacija siekė 10,6 proc., o sausio mėnesį, lyginant su tuo pačiu mėnesiu praėjusiais metais, prognozuojamas 12,2 proc. vartotojų kainų augimas

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (27)