Nors ilgą laiką buvo deklaruota, kad mokesčiai užsiimantiesiems individualia veikla nesikeis, vėliau paaiškėjo, kad ketinama išplėsti apmokestinamąją bazę iki 100 proc. Dar gegužės 2 dieną Socialinė apsaugos ir darbo ministerija DELFI teigė, kad apmokestinamąją bazę planuojama padidinti ne iki 100 proc., bet iki 80,27 proc. pajamų.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos paskelbtoje informacijoje apie „Sodros“ biudžetą DELFI pastebėjo, kad staiga atsirado kitokie duomenys: asmenys, vykdantys individualią veiklą, išskyrus verslo liudijimų turėtojus, mokės 19,5 proc. nuo 100 proc. apmokestinamųjų pajamų, o įmokų lubos sieks 43 vidutinius darbo užmokesčius (VDU). Tai reiškia didesnius mokesčius individualią veiklą vykdantiems asmenims. Mokesčiai taip pat didėtų ir mažųjų bendrijų nariams, individualių įmonių savininkams, autorinėms sutartims.

Kol ministerija tvirtina, kad mokesčiai keisis nežymiai, Lietuvos buhalterių ir auditorių asociacija skaičiuoja daug didesnę mokestinę naštą. Akivaizdu viena, suskaičiuoti, kokius mokesčius kitais metais reikės mokėti, bus tikras iššūkis.

Tarifai savarankiškai dirbantiems asmenims 2019 m.

Jaučiasi apgauti: mokesčiai didės

Lietuvos buhalterių ir auditorių asociacijos (LBAA) prezidentė Daiva Čibirienė DELFI prašymu paskaičiavo, ar tikrai smarkiai išauga mokesčiai individualią veiklą vykdantiems asmenims.

Jos skaičiavimais, 1000 eurų iki mokesčių iš individualios veiklos uždirbančiam asmeniui mokesčiai išaugs 2,77 proc., neskaičiuojant papildomo kaupimo pensijai. Jeigu 2018 m. „rankose“ likdavo 832 eurai, tai kitais metais liks 829 eurai. Jeigu žmogus papildomai dar atsidėtų pensijos kaupimui 3 proc., mokestinė našta jam padidėtų 10,35 proc.

LBAA prezidentė taip pat skaičiuoja, kad 1000 eurų pajamos mažosios bendrijos (MB) savoms reikmėms bus apmokestinamos 30,04 proc. daugiau. 1000 eurų uždarbis iš autorinių sutarčių ne su darbdaviu vėlgi bus 30 proc. labiau apmokestintas.

„Jie viską padidino ir gražiai apgavo. Taip išeina, kad Vyriausybė apgavo Smulkiojo ir vidutinio verslo tarybą (SVVT) prie Ūkio ministerijos, duodama pažadą, kad individualiai veiklai nebus didinami mokesčiai. Aš esu tarybos valdybos narė ir mes periodiškai susitinkame su Vyriausybės atstovais. Socialinė apsaugos ir darbo ministerija buvo davusi pažadą, kad nekeis individualios veiklos mokesčių. Kai buvo siūloma balsuoti už gyventojų pajamų mokesčio (GPM) padidinimą nuo 15 iki 20 proc. mes garsiai rėkėme, kad negalima balsuoti už padidintą GPM, nes neaišku kokie bus „Sodros“ mokesčiai, ar tikrai jie bus sumažinti. Ir tikrai GPM individualiai veiklai išlaikė koks jis yra, tačiau „Sodros“ mokesčius pakeitė kardinaliai. Buvo pažadėta, kad individualiai veiklai apmokestinamųjų pajamų bazė išliks 50 proc., o dabartiniame pranešime, ką skelbia Socialinės apsaugos ir darbo ministerija, bazė yra 100 proc. Ribos taikymo irgi išsiplečia. Turėtų daug triukšmo būti, nes tai palies labai daug advokatų, antstolių“, – DELFI komentuoja D. Čibirienė.

Pasak jos, ši žinia sujauks visą mokestinę sistemą.

„Keičiasi mokesčiai visiems ir tai nėra „Sodros“ mokesčių prijungimas prie algų, tai greičiau reforma, kurios pasekoje būtų didinami mokesčiai vieniems, mažinami kitiems. Jei tie mokesčiai suvienodėtų, gal būtų ir suprantama, kad tai yra protinga reforma. Dabar toks įspūdis, kad jie nesupranta ką daro, iškreipia mokestinę sistemą. Visiems reikės stipriai pergalvoti, nes autorinės sutartys ne su darbdaviu stipriai keičiasi, nes seniau buvo 50 proc. apmokestinamųjų pajamų bazė, o dabar yra 100 proc. bazė.

Tai kas vyksta – didžiulė nepagarba sąžiningiems mokesčių mokėtojams. Iki šiol nėra aišku, kokie bus mokesčiai 2019 metais. Niekas negali pasiruošti, o pamačius tokius projektus, nusvyra rankos. Paskelbtas projektas yra neišbaigtas ir absoliučiai nesutampa su balandžio mėnesį skelbtais numatomais pakeitimais“, – piktinosi LBAA prezidentė.

Kaip pastebima, mokesčiai mažės įsigijusiems verslo liudijimus. D. Čibirienės teigimu, metinė verslo liudijimų kaina dėl „Sodros“ mokesčių turėtų sumažėti apie 200 eurų.

Ministerija: mokestinė našta išliks panaši ar net mažės

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos siųstuose atsakymuose DELFI teigiama, kad savarankiškai dirbančių asmenų apmokestinamąją naštą 2019 m. siekiama išlaikyti panašiame lygmenyje kaip ir 2018 metais. Padidinta apmokestinamųjų pajamų bazė ir įmokų lubos išplėstos, nes kitaip po mokesčių reformos savarankiškai dirbantiesiems mokesčiai būtų smarkiai sumažėję.

„Dėl mokesčių reformos mažėja socialinio draudimo įmokų ir sveikatos draudimo tarifai, todėl reikėjo išplėsti apmokestinamąją bazę. Priešingu atveju, savarankiškai dirbančių asmenų apmokestinimas būtų stipriai sumažėjęs. Po reformos 43 vidutinių darbo užmokesčių (VDU) lubos iš esmės atitinka 28 VDU prieš reformą“, – rašoma atsakyme.

Nurodoma, kad individualiai veiklai PSD visada bus skaičiuojama 6,98 proc. tarifu.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos skaičiavimais, asmenims, kurie vykdo individualią veiklą, mokestinė našta išliks panaši. Tokių asmenų Lietuvoje yra apie 68,8 tūkst.

„Pavyzdžiui, kai individualia veikla besiverčiantis asmuo deklaruoja per mėnesį gaunantis 1000 Eur pajamų, VSD įmokas moka nuo apmokestinamųjų pajamų, PSD – ne mažiau nei nuo MMA, skaičiavimai atrodytų taip: 2018 metais – 1000x0,5x(1–0,3)x0,289+400x0,09=137,15 Eur mokama VSD ir PSD įmokų. O 2019 metais – 1000x(1–0,3)x(0,1252+0,0698)=136,5 Eur“, – pateikiami skaičiavimai.

Išeitų, kad mokami mokesčiai sumažėja 0,65 Eur.

LBAA prezidentė D. Čibirienė įsitikinusi, mokesčiai didėja, o ministerija sukčiauja. Ji vardija, kad autoriniams atlyginimams, tantjemoms, MB savoms reikmėms ir individualiai veiklai didėjanti apmokestinamoji bazė nuo 50 proc. iki 100 proc. turės reikšmingos įtakos.

„Jie jums pateikė skaičiavimus, kai mokesčiai mažėja. Mokesčiai šiek tiek sumažėja tik tada, kai asmuo turi individualią veiklą ir niekur nedirba. Tada 2018 metais jis moka 9 proc. PSD nuo MMA. O 2019 metais kadangi PSD sumažės, išeina mažesnė suma. Bet čia tik tuo atveju, jei žmogus niekur nedirba. Mano skaičiavimuose, kai žmogus kitur dar dirba. Tada jo mokesčiai didėja.

Kad žmogus niekur kitur nedirbtų ir vykdytų individualią veiklą ir iš jos uždirbtų kapeikas, net minimalios algos nesiektų, kažin. Nebent jis pajamas slepia. Net ir turguje dirbantys uždirba po 800–900 eurų per mėnesį.

Lietuvos buhalterių ir auditorių asociacijos pirmininkė Daiva Čibirienė

Be to, jie pateikė skaičiavimus be 3 proc. papildomo kaupimo. Kodėl kaupimas slepiamas? Jis stipriai didina mokesčius. Tris kartus per prievartą būsime įkišti į kaupimą ir tris kartus turėsime atsisakyti. Įsivaizduokite mamas, kurios augina vaikus ir vaiko priežiūros atostogose yra, žmogus guli ligoninėje, kitas išvykęs poilsiauti. Rudenį jie susivoks ir pradės analizuoti gautą algos lapelį, o jų traukinys bus nuvažiavęs“, – atsiųstą ministerijos skaičiavimą kritikuoja D. Čibirienė.

Ji prideda, kad jau dabar aišku, jog žmonėms bus itin sunku suprasti, kokius mokesčius jie turi mokėti.

Ministerija taip pat nurodo, kad Vžverslo liudijimų turėtojams, kurių Lietuvoje yra apie 45,9 tūkst., mokestinė našta mažės. Tokius skaičiavimus pateikė ir LBAA.

„Pavyzdžiui, kaip moka įmokas verslo liudijimų turėtojai nuo MMA. 2018 metais moka 400x(0,253+0,09) =137,2 Eur, o 2019 metais mokės 430x1,289x(0,0872+0,0698) = 87,0 Eur“, – skaičiavimuose nurodo ministerija.

Primenama, kad Vyriausybė nusprendė atsisakyti verslo liudijimų auklių paslaugoms, statybos darbams bei transporto priemonių remontui.

Kitų metų „Sodros“ biudžeto projektui dar turi pritarti Lietuvos Seimas.

Kai kurioms pajamoms didės gyventojų pajamų mokestis

Konsolidavus darbuotojo ir darbdavio mokamas įmokas keisis ir gyventojų pajamų mokestis (GPM). 20 proc. GPM bus taikomos darbo užmokesčiui, neviršijančiam 120 vidutinių darbo užmokesčių per metus (apie 106 tūkst. eurų per metus „ant popieriaus“). Darbo užmokesčiui viršijančiam šią sumą bus taikomas 27 proc. GPM tarifas. Vėliau nustatyta VDU riba slinksis.

GPM, kaip ir žadėta, vykdantiesiems individualią veiklą ar pajamas gaunantiems iš dividendų nesikeičia – bus taikomas 15 proc. tarifas.

Tačiau didesnį GPM – 20 proc. – turės mokėti tie, kurių pajamos iš palūkanų, autorinių atlyginimų, turto pardavimo ar nuomos, honorarų, azartinių lošimų ir kt. viršys 120 vidutinių darbo užmokesčių (VDU).

Ministerija prideda, kad individualių įmonių savininkams, mažųjų bendrijų nariams, TŪB, KŪB nariams bus taikomas 20 proc. GPM.

O štai socialinio draudimo įmokų tarifai, kaip informuoja ministerija, didžiąja dalimi suvienodinami su įmokų tarifais asmenims, dirbantiems pagal darbo sutartis – 12,52 proc. valstybinis socialinis draudimas ir 6,98 proc. sveikatos draudimas. Bendras tarifas sieks 19,5 proc.

„Išimtį sudaro verslo liudijimų turėtojai, smulkūs ūkininkai, individualių įmonių savininkai, mažųjų bendrijų nariai, TŪB ir KŪB nariai, kurie dar draudžiami ir nedarbo draudimu“, – prideda ministerija.

„GPM aiškus, patvirtintas ir jis nesikeičia – paliktas 15 proc. individualią veiklą vykdantiems, tas pats ir dividendams. Individualią veiklą vykdantiems ir tas nustatytas VDU katilas negalioja. Visiems kitiems jis įsijungia – darbo užmokesčiui viršijant 120 VDU iš 20 proc. GPM tarifas tampa 27 proc. O kai tu gauni kitokias pajamas, pavyzdžiui, pardavei butą, pardavei akcijas, kažkokias paslaugas teikei, kas nėra individuali veikla, tai įsijungs nustatyto VDU „katilas“.

Įvairiausių rūšių apmokėjimai gauti 2019m. yra metami į vieną katilą ir jei jų suma viršys 120 VDU, viršijančiai daliai bus taikomas ne 15 proc., bet 20 proc. GPM tarifas. Jei turto pardavimo ar paslaugų suteikimo data yra 2019 m., bet atsiskaitymas įvyko 2018 m. šioms pajamoms nebus taikomas progresyvus 20 proc. GPM tarifas“, – paaiškina Lietuvos buhalterių ir auditorių asociacijos prezidentė Daiva Čibirienė.

Ji pastebi, kad šie pokyčiai gali paliesti tuos gyventojus, kurie teikė įvairiausias paslaugas ar pardavė turtą 2018 metais ar anksčiau, tačiau dėl pirkėjo kaltės ar kitos priežasties visus apmokėjimus gavo tik 2019 metais ir šių apmokestinamųjų pajamų suma viršys 120 vidutinių darbo užmokesčių (VDU). Tuomet viršijančiai šią dalį bus taikomas 20 proc. GPM Tarifas. Taip pat gavus apmokėjimą už akcijas, kai jų įsigijimo vertė buvo maža ir ją atėmus iš gautų pajamų, suma viršija 120 VDU.

Paaiškinti, kaip keičiasi mokestinė sistema ėmėsi ir Valstybinė mokesčių inspekcija. Mokesčių informacijos departamento direktorė Regina Utkienė informuoja, kad VMI organizuoja ir veda seminarus, mokymus su mokesčių pasikeitimais susijusiomis temomis, įvairioms tikslinėms grupėms. Taip pat lapkričio mėn. numatyta surengti 17 seminarų kartu su „Sodros“ atstovais apie laukiamus pokyčius. Pasak R. Utkienės, išsamią informaciją gyventojai galės gauti ir pačioje VMi svetainėje skiltyje „Mokesčių pakeitimai nuo 2019 m.“, taip pat telefonu 1882.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (937)