EP nariai siūlo privalomai nurodyti visų parduodamų perdirbtos mėsos gaminių kilmę, kaip jau daroma su šviežia jautiena. Europarlamentarų įsitikinimu, išsamesnė informacija padėtų atsekti mėsos tiekėjus ir užtikrinti mėsos kokybę. Apie tai informuoja Europos Parlamento (EP) spaudos tarnyba.

Dar 2013-ųjų gruodį Parlamentas yra paraginęs Europos Komisiją pasiūlyti teisės aktą, įteisinantį privalomą visų mėsos gaminių kilmės ženklinimą. Išsamesnė informacija, EP narių nuomone, padėtų įveikti sukčiavimą ir leistų lengviau atsekti maisto grandinę.

Pasak trečiadienį priimto rezoliucijos projekto, ES šalyse nuo 30 iki 50 proc. mėsos yra perdirbama - iš jos gaminami maltos mėsos gaminiai, maisto įdarai ir kiti produktai.

Dokumente remiamasi Prancūzijos vartotojų organizacijos tyrimu, rodančiu, kad dėl naujo ženklinimo maisto produktų kainos padidėtų labai nedaug. Europos Komisijos atlikta vartotojų apklausa parodė, kad 9 iš 10 apklaustųjų yra svarbu žinoti maisto kilmę.

Vis dėlto kai kurie EP nariai mano, kad kainos išaugtų ir pirkėjai nebūtų patenkinti. „Kilmės šalies ženklinimas negali užkirsti kelio sukčiavimui. Tai nenaudinga vartotojams, nes maisto kaina gerokai išaugs“, - rezoliucijai nepritarė EP narė iš Vokietijos Renate Sommer (Europos liaudies partija).

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)