Rusija eilinį kartą išmetė vadinamąją „grūdų kortą“ išeidama iš grūdų susitarimo ir tai dar kartą yra įrodymas visiems, kokia valstybė yra Rusija, kuri sugeba pasinaudoti maisto stygiumi, nes grūdų eksportavimo draudimas ne tiek palies pačią Ukrainą ar Europos Sąjungą, tai palies trečiąsias šalis“, – ketvirtadienį „Žinių radijui“ teigė V. Sinkevičius.

„Rusijos terorizmas yra pasaulinis, nes badas gresia trečiosioms valstybėms, kurios importuodavo grūdus iš Ukrainos. Rusija eilinį kartą bando tuo spekuliuoti, naudotis tuo ir išnaudoti galimą badą trečiosiose šalyse, bandydama pasiekti savo vienų ar kitų politinių tikslų. Tikiuosi, kad tai eilinį kartą bus įrodymas ne tik Vakarų pasaulio partneriams, bet ir kitoms valstybėms, kas yra Rusija ir ką jis pasiryžusi daryti, kad pasiektų savo imperinius tikslus“, – tvirtino jis.

Europos Komisijos (EK) narys akcentavo, kad Europos Sąjunga (ES) nuo pat pirmos dienos, kai Rusija pradėjo vogti ukrainietiškus grūdus, naikinti sandėlius ir blokuoti galimybę laivams su grūdais vykti per Juodąją jūrą, atsidarė žaliuosius koridorius, jog produkcija galėtų keliauti per ES geležinkelius ir uostus. Tačiau jis pažymėjo, kad pralaidumas šiais keliais yra mažas.

„Pralaidumas, nors jį pavyko maksimaliai padidinti, yra mažas, palyginti su Juodąja jūra. Čia niekaip negalime kompensuoti, nes vien skirtingos vėžės, kalbant apie geležinkelį, atima daug laiko ir drastiškai sumažina pralaidumą“, – aiškino eurokomisaras.

„Mūsų žalieji koridoriai niekada nenustojo veikti, ką buvo įmanoma, tą Ukraina išvežė per Europos Sąjungos valstybes, bet pralaidumas nėra didelis ir jį padidinti yra ilgalaikiai projektai. Neabejoju, kad ateityje jie bus įgyvendinti, bet šiuo atveju laikas nėra mūsų pusėje“, – tikino jis.

Pirmadienį Rusija atsisakė pratęsti tarpininkaujant Jungtinėms Tautoms (JT) ir Turkijai sudarytą susitarimą, kuris padėdavo užtikrinti saugų ukrainietiškų grūdų eksportą. Po savo pasitraukimo iš grūdų iniciatyvos Maskva prakalbo apie rizikas ateityje gabenant grūdus Juodąja jūra.

JT yra perspėjusios, kad dėl susitarimo griūties labiausiai nukentės pasaulio skurdžiausieji.

Kyjivas trečiadienį pareiškė, kad per naktinius Rusijos smūgius aplink Odesos uostą buvo sunaikinta 60 tūkst. tonų eksportui skirtų grūdų.

Rusijos raketos į Pietų Ukrainos Odesos sritį skriejo dvi naktis iš eilės. Čia buvo nusitaikyta į Juodosios jūros pakrantėje esančius uostus. Atakos buvo surengtos po to, kai Maskva pasitraukė iš Ukrainos grūdų eksporto susitarimo.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis trečiadienį vakare tikino, kad didžioji dalis sunaikintų grūdų turėjo būti išgabenti į Kiniją.