Seime pavasario sesijoje buvo pasiūlyta iniciatyva suregistruoti visus naujus išankstinio mokėjimo SIM kortelių vartotojus. Tai reiškia, kad perkant išankstinio mokėjimo SIM kortelę tektų pateikti ir asmens dokumentą bei užregistruoti kortelės įsigijimą. Vyriausybė tokiam siūlymui pritarė, bet tolimesnis projekto likimas dar bus sprendžiamas Seime rudenį.

Nauja tvarka paliestų „Labas“, „Pildyk“, „Ežio“ kortelių vartotojus – vaikus, paauglius, studentus, senjorus, užsieniečius ir kitus asmenis, kurie dažniausiai naudojasi išankstinio mokėjimo paslaugomis.

Remiantis Ryšių reguliavimo tarnybos (RTT) duomenimis, šiuo metu Lietuvoje veikia apie 1,2 mln. SIM kortelių, arba beveik trečdalis (31 proc.) visų rinkoje aktyvių SIM kortelių.

Ar padės suvaldyti sukčius?

Remiantis užsienio šalių praktika, norint aktyvuoti korteles, nufotografuojamas ir pateikiamas asmens dokumentas, tad pirma patvirtinama asmens tapatybė ir tik tuomet aktyvuojama kortelė.

SIM kortelių registracijos idėjos autorius Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narys Mindaugas Skritulskas sako, kad teisėsaugai tai itin palengvintų išaiškinti nusikalstamas veikas. Jis abejoja, kad naujoji tvarka paskatintų šešėlinį kortelių pardavimą.

„Suprantu, kad gali pasitaikyti vienas kitas atvejis, kai užregistruos benamius, pateiks jų duomenis, bet kitų šalių praktika rodo, kad registracija sėkmingai veikia, ir tai padeda teisėsaugai išsiaiškinti nusikalstamas veikas“, – sako M. Skritulskas.

RRT tarybos narys Giedrius Pūras pažymi, kad SIM kortelių registraciją taiko 60 proc. ES šalių, likusios, tarp jų – Lietuva, Latvija ir Estija – to nedaro. Todėl siekiant pažaboti sukčius, reikia kompleksinės sprendimo priemonės, o ne vienos kurios nors šalies sprendimo.

„Negalima sakyti, kad tokia priemonė iš viso neefektyvi, tačiau nuo pat diskusijų pradžios mes sakėme, kad reikėtų įvertinti laukiamą naudą ir kaštus, kurie teks operatoriams ir vartotojams registruojant. <...>

Latvijos ir Estijos net kodai panašūs į mūsų, ir registracija pas mus neužkirs kelio naudoti šių šalių kortelėmis. Į problemą turėtų būti žiūrima kompleksiškai, ir nebus taip, kad vien kortelę užregistravę, jau neturėsime šios nusikalstamumo problemos“, – laidoje „Defli diena“ kalbėjo ekspertas.

Internetiniai sukčiai

Teisėsaugos vertinimu, ši priemonė pasiteisintų, siekiant užkirsti kelią sukčiams arba atskleidžiant nusikalstamas veikas.

„Stebint nusikalstamų veikų tendencijas matome, kad neregistruotų išankstinio mokėjimo SIM kortelių naudojimas yra itin aktualus sukčiavimo srityje, tačiau paminėtina, kad šios kortelės aktyviai naudojamos ir kitoms nusikalstamoms veikoms ar administraciniams nusižengimams vykdyti.

Minėta priemonė pasiteisintų tiek nusikalstamų veikų prevencijos, tiek nusikalstamų veikų atskleidimo srityse, kadangi dažniausiu atveju išankstinio mokėjimo SIM kortelės yra naudojamos kaip vienas iš būdų nusikaltėlių tapatybei maskuoti“, – komentuoja Policijos departamento Komunikacijos skyriaus patarėja Revita Janavičiūtė.

Operatoriai: tai apsunkins kitus vartotojus

Vis dėlto telekomunikacijų bendrovės skeptiškai atsiliepia apie politikų siūlymą registruoti SIM korteles, mat tik nedidelė jų dalis naudojama sukčių. „Tele2“ atstovė laidoje atkreipė dėmesį, kad sukčiavimo būdai ir priemonės keičiasi, tad ši priemonė problemos neišspręs.

„Išankstinių kortelių registravimas bus labai brangi ir visiškai neefektyvi priemonė. Mūsų duomenimis, yra labai labai nedaug atvejų, kai skambinama iš savo telefono numerio ir atliekami kokie nors nusikaltimai, o investicijos būtų milijoninės.

Nusikaltėliai tikrai nesėdi vietoje, seka naujausias technologijas ir dabar dažniausiai skambina per programėles, šifruotus kodus, todėl susekti savininko telefono neįmanoma, jie tikrai nenaudoja savo išankstinio mokėjimo kortelės numerio. Taigi problemą spręsime labai neefektyviu ir labai brangiu būdu, apsunkinsime sąžiningus vartotojus“, – sako „Tele2“ viešųjų ryšių vadovė Asta Buitkutė ir pabrėžia, kad tik nedidelė dalis SIM kortelių atsiduria nusikaltėlių rankose.

Telia“ atstovas sutinka, kad tai gali būti viena iš nusikaltimų prevencijos priemonių, tačiau atkreipia dėmesį, kad išankstinio mokėjimo paslauga, kuria kasdien naudojasi milijonai Lietuvos gyventojų, negali būti kriminalizuojama dėl kelių tūkstančių neteisėtai panaudotų SIM kortelių.

„Išankstinio mokėjimo SIM kortelių registracija gali būti viena iš skaidrumo valstybėje didinimo ir tam tikrų nusikaltimų prevencijos priemonių, įskaitant ir nacionalinį saugumą. SIM kortelių registracija yra privaloma daugelyje Europos Sąjungos šalių, o vartotojo identifikacija yra neišvengiama ir ateityje norint naudotis eSIM ar m. parašo paslaugomis.

Tačiau privaloma SIM kortelių registracija negali didinti nei socialinės, nei skaitmeninės atskirties visuomenėje. Išankstinio atsiskaitymo paslaugas naudoja daug garbingo amžiaus žmonių, kuriems net ir paprastas nuotolinio identifikavimo procesas taptų iššūkiu“, – komentuoja „Telia“ rizikų vadovas Vytautas Bučinskas.

Jo teigimu, išankstinio apmokėjimo kortelių paslauga rinkoje yra populiari, ja dažnai naudojasi turistai, senjorai, tėvai korteles perka vaikams, kortelės naudojamos ir mobiliuoju tinklu valdomuose įrenginiuose ar trumpalaikiais tikslais, pavyzdžiui, kai reikia įdėti skelbimą į portalą.

Siūlo registruoti tik naujas korteles

Siekiant gyventojams nesudaryti nepatogumų, ekspertas siūlo registruoti tik naujas išankstinio mokėjimo SIM korteles.

„Šimtai tūkstančių išankstinio mokėjimo SIM kortelių yra naudojamos ir nuotoliniuose įrenginiuose – vartų, signalizacijų ir įvairių daiktų interneto sprendimų valdymui. Visų jų registracija vartotojams sukeltų ne tik didelį nepatogumą, bet ir chaoso riziką, jei jos būtų blokuojamos.

Todėl siekiant didžiajai daliai vartotojų nesudaryti nepatogumų, „Telia“ mato prasmę registruoti tik naujas išankstinio mokėjimo SIM korteles. Be to, įstatymas turėtų suteikti operatoriams bent 6 mėnesius įdiegti papildomas registracijos sistemas ir informuoti klientus“, – sako V. Bučinskas.

„Tele2“ atstovė priduria, kad, pritaikius privalomą registraciją, nesklandumų patirs ir svečiai iš užsienio, mat dėl SIM kortelių registracijos jiems teks ieškoti telekomunikacijų paslaugų teikėjų salonų.

Asta Buitkutė

Kaip veiktų registracija?

Vis dėlto „Telia“ rizikų vadovas aiškina, kad ne visiems gyventojams, norintiems registruoti įsigytą SIM kortelę, tektų ieškoti salonų, mat registracija galėtų veikti nuotoliu.

„Klientų registravimo būdai įstatymo projekte dar nėra nustatyti, tačiau tam galima būtų panaudoti finansų paslaugų sektoriuje jau ne vienerius metus sėkmingai veikiantį nuotolinį autentifikavimą, skenuojant asmens tapatybės dokumentą ir atsiunčiant savo nuotrauką. Taip tai pat galėtų būti nuotolinis autentifikavimas su „Telia ID“ – per bankinę aplikaciją arba m. parašą. Galiausiai – per „Telia“ aptarnavimo kanalus ir salonus.

A. Buitkutė pastebi, kad itin paprasta autorizacija gali neveikti – žmonės registruosis ne savo vardu ar pateiks melagingus duomenis, o kad registracija būtų patikima, reikės didelių investicijų. Todėl ateityje gali brangti ir paslaugos klientams.

„Jei registracija bus gera ir patikima, tai labai daug kainuos. Operatoriai turės daryti dideles investicijas, o tai galiausiai gali atsiliepti ir klientams“, – pabrėžia „Tele2“ atstovė.

RRT taip pat atkreipia dėmesį, kad privaloma išankstinių mokėjimo kortelių registracija neabejotinai didintų operatorių veiklos sąnaudas. O tai gali lemti investicijų į kitas veiklos sritis mažėjimą bei paslaugų brangimą galutiniams vartotojams.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)