Kinija pablogino diplomatinius santykius su Lietuva, kai Vilnius lapkritį leido Taivanui atidaryti savo atstovybę. Ji taip pat nustojo išduoti vizas ir blokavo eksportą iš Lietuvos, tai sukėlė Europos Sąjungos (ES) prekybos komisaro protestus.

Taivano tabako ir alkoholio korporacija (TTL) pranešė nupirkusi 20 400 butelių lietuviško romo siuntą, kuri „dreifavo jūroje“, kai Kinija atsisakė atlikti muitinės formalumus. Siunta į salą turėtų atvykti vėliau šį mėnesį, buteliai bus perpakuoti su kiniškomis etiketėmis prieš paleidžiant į rinką, sakoma jos pranešime.

„Lietuva mus palaiko, o mes palaikome Lietuvą. TTL ragina už tai pakelti tostą“.

Pekinas prieštarauja bet kokiai tarptautinei paramai Taivanui, kad nesuteiktų tarptautinio teisėtumo jausmo salai, kurią laiko savo teritorijos dalimi ir žada vieną dieną ją atsiimti, prireikus ir jėga. Po to, kai prezidentė Tsai Ing-wen 2016 m. pradėjo eiti pareigas, Kinija suaktyvino kampaniją izoliuoti savarankiškai valdomą salą pasaulinėje arenoje ir prisiviliojo aštuonias Taivano diplomatines sąjungininkes – neseniai Nikaragvą.

Kelios Lietuvos, ES valstybės narės, įmonės ir verslo lyderiai praėjusį mėnesį pasiskundė, kad Kinija blokuoja jų eksportą, neatlikdama muitinės formalumų jų gaminiams. ES prekybos komisaras teigė, kad Lietuvos teiginiai dėl Kinijos blokados yra patikrinti ir komisija gauna pranešimus iš kitų šalių narių apie užblokuotas prekes, kuriose yra Lietuvoje pagamintų komponentų. Buvo „daug atvejų, kai Kinijos uostuose sustabdomas importas iš Lietuvos ir ES, o jų skaičius kasdien didėja“, – gruodžio pabaigoje sakė Valdis Dombrovskis. Pasak jo, komisija naudojasi politiniais ir diplomatiniais kanalais, kad išspręstų ginčą.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)