Nakvynės kainos – itin aukštos


Apgyvendinimo paslaugas teikiantys Kauno verslininkai, panašu, aptiko aukso gyslą – kitų metų rugpjūčio 3 ir 4 dienomis vyksiantį britų atlikėjo, dainų autoriaus ir muzikanto E. Sheerano koncertą.

Rezervacijos sistemoje booking.com pasirinkus nakvynę 2 asmenims minėtomis dienomis, galima išvysti ne itin džiuginantį vaizdą. Skelbiama, kad laisvų vietų turi tik trys Kauno viešbučiai: „Ibis Kaunas centre“, „Ibis styles Kaunas centre“ ir „Amberton cozy hotel Kaunas“. Nakvynė juose atitinkamai kainuoja 712 eurų, 681 eurą ir 745 eurus. Panašu, jog kitus Kauno viešbučius jau spėjo urmu rezervuoti agentūros.


Esama ir kitų pasirinkimų, savo paslaugas siūlo privatūs nuomotojai. Už kambarį su viena lova stoties rajone teks sumokėti 292 eurus, Kauno senamiestyje esančių privačių apartamentų su dviem miegamaisiais nuoma dviem suaugusiems asmenims kainuos 1 tūkst. 280 eurų, vienas kambarys su dvigule lova senamiestyje kainuos 452 eurus.

Apartamentų Laisvės alėjoje nuoma parai kainuoja 677 eurus, butą Šiaurės prospekte galima išsinuomoti už 252 eurus, dešimčia eurų brangiau kainuos nakvynė Romainių rajone, svečių namų dviviečiame numeryje.

Apgyvendinimo verslo ypatumai: esama daug triukų


„Šiomis kainomis nereikėtų aklai tikėtis, čia esama daug gudravimų ir triukų“, – portalui „Delfi“ sakė žinomas Kauno verslininkas, penkis viešbučius valdančios bendrovės savininkas Zigmantas Dargevičius.

Apgyvendimo kainos Kaune, 2024 metų rugpjūčio 3 ir 4 dienomis vyksiančio britų atlikėjo E. Sheerano koncerto metu

Viešbučių tinklo savininkas minėjo, kad šiame versle esama daugelio subtilumų, neretai pasitaiko atvejų, kai vos paskelbus apie renginį apgyvendinimo kainos specialiai padidinamos, po to laukiama bei stebima, ar kas nors sutiks tiek sumokėti. Tada analizuojama situacija, pamačius, jog niekas nenori už nakvynę mokėti beveik 800 eurų, priimami atitinkami sprendimai.

„Tokios kainos dar gali reikšti ir tai, kad viešbutis visai nebeturi laisvų vietų, jis visas iš anksto rezervuotas arba liko vos keli laisvi kambariai“, – sakė Kauno prekybos, pramonės ir amatų rūmų prezidentas Z. Dargevičius.

Kartais taip elgiamasi ir dėl rezervacijos sistemos booking.com algoritmų veikimo ypatumų, nes visiškai užpildytas viešbutis nerodomas sistemoje, todėl siekiant didesnio pasiekiamumo kartais naudingiau skelbti esant bent vieną laisvą kambarį ir nurodyti kainą, kuri įkandama toli gražu ne kiekvienam.

Maksimalaus pelno siekis smogia atgal: galima likti be jokio uždarbio


Z. Dargevičius minėjo, kad dažniausiai siekti maksimalaus pelno nakvynės kainas renginių metu pakeliant iki sunkiai įsivaizduojamų aukštumų mėgsta smulkesni apgyvendinimo sektoriaus rinkos žaidėjai.

Pamatę, kad niekas nesiveržia pas juos apsistoti mokant beveik 1 tūkst. eurų už nakvynę dviem asmenims, verslininkai kainas mažina. Z. Dargevičius pastebi, jog prieš renginį nakvynės kainos neretai ženkliai sumenksta.

Zigmantas Dargevicius

Tai daroma dėl itin pragmatiškų priežasčių, juk kur kas naudingiau priimti svečius, mokančius, kad ir 200 eurų už nakvynę nei negauti visiškai jokio pelno. Būtent dėl šios priežasties neretai pasitaiko atvejų, kai tiesiai paskambinus viešbučio administracijai galima gauti nakvynę ženkliai žemesnėmis kainomis, nei skelbiama rezervacijos sistemose.

Deja, pavėlavę lanksčiai sureaguoti, verslininkai gali likti be jokio uždarbio. Taip, pasak Z. Dargevičiaus nutiko Kaune gegužės 19–21 dienomis vykstant Eurolygos finalo ketverto varžyboms. Nors tąkart viešbučiai ir privatūs nuomotojai taip pat buvo išpūtę kainas, varžybų dienomis mieste buvo neužimtų kambarių. Nespėjo sureaguoti ir maksimalaus pelno tikėjęsi kaimyninio kurorto verslininkai.

„Visas Birštonas kainas už nakvynę buvo pakėlęs iki kelių šimtų eurų, tačiau liko tušti“, – konstatavo Kauno prekybos, pramonės ir amatų rūmų prezidentas.

Pasitaiko ir nesąžiningų gudravimų: viską nulėmė nutekėjusi informacija


Z. Dargevičius minėjo, jog tąkart apgyvendinimo sektoriaus atstovai pervertino atvykstančių aistruolių skaičių. Pasak verslininko, nemažai jų gyveno vos už 100 kilometrų esančiame Vilniuje, dalis jų atskrido užsakytais reisais, o po rungtynių mieste neliko nakvoti, bet pasivaišinę vyko tiesiai į oro uostą, kur jų laukė užsakyti lėktuvai.

Eurolygos finalo ketverto varžybų dienomis Kaune ženkliai pakilo apgyvendinimo kainos

Verslininkas minėjo, kad susidurta ir su ne itin sąžiningos veiklos apraiškomis, kai nutekėjus informacijai apie Eurolygos finalo ketverto rungtynių datą ir vietą, masiškai pradėta rezervuoti nakvynę Kauno viešbučiuose. Tai darė kelionių agentūros, spėjusios užsakyti daugybę kambarių įprastine kaina.

„Tą asmeniškai ir pats patyriau: italai, kažkokiais būdais savo kanalais Europos asociacijose sužinoję, ši informacija kažkaip nutekėjo, tad jie sugebėjo tai padaryti. Tai čia visą laiką vyksta toks žaidimas“, – sakė 5 viešbučius valdančios bendrovės savininkas Z. Dargevičius.

Koncertai ir sporto varžybos finansiniams rodikliams reikšmingos įtakos nedaro


Kaunietis minėjo, kad stambesniems viešbučiams tokie pavieniai renginiai, tarptautinio lygio atlikėjų koncertai, ar sporto varžybos bendroje perspektyvoje ne itin įtakoja finansinius rodiklius. Nors gaunamos didesnės pajamos, jos išsidėlioja per visus metus, tad pokytis – sunkiai jaučiamas.

„Jau kuris laikas neturime atvykstančių turistų grupių, jų nesiunčia nei Kinija, nei Japonija, nei Korėja. Čia – karo zona, mes esame taškelyje tarp Baltarusijos ir Kaliningrado srities. Žvelgiant į mūsų taškelį iš Korėjos ar Japonijos atrodo, kad čia vyksta karas, taip visi traktuoja. Laimei, lietuviai jau labiau prakutę, vis dažniau apsistoja viešbučiuose“, – sakė Z. Dargevičius.

Apie tai, kad kelios dienos metuose, kai galima ženkliai padidinti apgyvendinimo kainas nedaro esminės įtakos stambesniam verslui, portalui „Delfi“ yra sakęs ir kitą Kauno viešbutį valdantis verslininkas.

„Mums reikia dirbti 365, o ne tik 3 dienas, norime, kad užimtumas visus metus būtų tolygus. Reikia išlaikyti žmones, mokėti jiems atlyginimą. Tai, kad viešbutis tris dienas bus labiau užimtas, mėnesio rodikliuose nepadaro jokio ženklesnio užimtumo pakoregavimo, gal tik kelias procento dalis“, – sakė Kauno senamiestyje veikiančio viešbučio „Daugirdas“ savininkas Vytautas Gustas.

Edas Sheeranas
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)