Tyrimų grupės „Sentix“ skaičiuojamas euro zonos investuotojų nuotaikas atspindintis indeksas vasarį krito iki -3,7 punkto nuo -1,5 punkto. Tai buvo šeštas iš eilės mažėjimo mėnuo ir žemiausias lygis nuo 2014 metų lapkričio. „Reuters“ apklausti analitikai tikėjosi, kad rodiklis sudarys -0,6 punkto.

Papildomas dabartinės situacijos vertinimą atspindintis indeksas taip pat silpnėjo šeštą mėnesį iš eilės ir atsidūrė žemiausiame lygyje nuo 2016 metų gruodžio.

„Pagrindinė tokių rezultatų priežastis, tikėtina, yra „Brexit“, kuris vis labiau artėja. Atsižvelgiant į neaiškią politinę situaciją, verslas dabar turi parengti nenumatytų atvejų planus“, - savo pranešime teigė „Sentix“ generalinis direktorius Manfredas Huebneris.

Jis taip pat pažymėjo, kad investuotojai suvokė, jog centriniai bankai, ypač - Federalinis atsargų bankas (FED), gali žengti žingsnius monetarinei politikai sušvelninti.

Praėjusią savaitę FED atsisakė pažado toliau didinti palūkanų normas ir vietoj to pažadėjo kantrybę tolesnėje politikoje. Šis tonas buvo palankiai sutiktas finansų rinkose, bet kai kuriems analitikams nuskambėjo kaip įspėjimas dėl artėjančio ekonomikos susilpnėjimo.

Atskiras investuotojų nuotaikų Vokietijoje indeksas vasarį krito iki 3,1 punkto nuo 6,1 punkto. Tai - ketvirtas iš eilės sumažėjimas ir žemiausias lygis nuo 2012 metų rugpjūčio.

„Vokietijos ekonomika, kuri pastaraisiais metais buvo euro zonos ūkio plėtros variklis, praranda pagreitį“, - sakė M. Huebneris, pridurdamas, kad Vokietijos eksporto modelis patiria spaudimą tiek dėl „Brexit“, tiek dėl automobilių pramonės problemų Kinijoje.

Kinijos automobilių pardavimai gruodį krito 13 proc. ir sumenko jau šeštą mėnesį iš eilės. Metiniai pardavimai sudarė 28,1 mln. ir sumažėjo 2,8 proc., palyginti su metais anksčiau. Apie tai sausį paskelbė Kinijos automobilių gamintojų asociacija (CAAM).

„Sentix“ sausio 31-vasario 2 dienomis apklausė 1 004 investuotojus.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)