Jo įregistruotas Pensijų kaupimo įstatymo pakeitimo projektas numato, kad „sulaukę pensinio amžiaus asmenys arba nesulaukę pensinio amžiaus asmenys, tačiau sukaupę daugiau nei 10 807 EUR, turi teisę gauti vienkartinę išmoką (arba periodinę) iki 10 807 eurų.“

Anot J. Varkalio, parengti projektą paskatino tai, kad gyventojai sukauptą pensijų turtą gali įprastai atsiimti tik sukakus pensiniam amžiui, o iki to laiko negali juo disponuoti net įvykus nenumatytiems įvykiams. Parlamentaro teigimu, priėmus jo siūlomas Pensijų kaupimo įstatymo pataisas, gyventojai turės teisę rinktis, kaip kaupti senatvės pensiją.

J.Varkalys įregistravo ir Pelno mokesčio įstatymo pataisas, kuriomis siekia paskatinti darbdavius įsitraukti į pensijų kaupimą. Parlamentaras siūlo leisti įmonėms skatinti savo darbuotojus dar papildomai kaupti jų pensijoms. Pagal siūlomą įstatymo pataisą, darbdaviai galėtų įmokas už savo darbuotojus įtraukti į sąnaudas.

„Vienu šūviu – du zuikiai. Darbdaviai įgis dar vieną priemonę, patogią skatinti savo darbuotojus, o patys dirbantieji pensijų fonduose sukaups pinigų“, – sako J. Varkalys.

Pelno mokesčio įstatymo pakeitimu siūloma numatyti galimybę į ribojamo dydžio leidžiamus atskaitymus įtraukti įmonių sumokėtas lėšas už savo darbuotojus į pensijų kaupimo įmones.

Šių metų birželio 24 d. Seimas po pateikimo nepritarė Pensijų kaupimo įstatymo pataisoms, siūlančioms užtikrinti visiems pensijų fondų dalyviams galimybę gauti vienkartinę pensijų išmoką ir nebedalyvauti pensijų fondo veikloje, neatsižvelgiant į sukaupto pensijų turto dydį. Tačiau šis Seimo Darbo partijos frakcijos narės Ievos Kačinskaitės-Urbonienės pateiktas projektas dar turi šansų Seime, nes jis nebuvo atmestas, bet grąžintas tobulinti, primena ELTA.

Jeigu Seimas pritartų, įstatyme būtų numatyta, kad pensijų fondo dalyvis pats pasirinktų, kokią renkasi gauti pensijų išmokos rūšį, atsisakant jų priklausomybės nuo sukaupto turto. Į įstatymą siūloma įrašyti, kad „dalyvis turi teisę pasirinkti įsigyti pensijų anuitetą, gauti iš pensijų kaupimo bendrovės vienkartinę ar periodinę pensijų išmoką“.

Seimo narės Ievos Kačinskaitės-Urbonienės nuomone, šiuo metu galiojanti tvarka sukuria diskriminacines sąlygas kaupimo dalyviams naudotis savo pinigais. Pasak jos, tik labai mažai ir labai daug sukaupę gali disponuoti savo pinigais vienkartinių išmokų pavidalu, o didžioji dalis gyventojų yra verčiami išsipirkti anuitetą. Jos manymu, priėmus siūlomą projektą bus sudarytos galimybės pensininkams pagerinti savo finansinę padėtį.

Kaip ELTA skelbė, Prezidentūra svarsto, kad gyventojai galėtų vieną kartą gyvenime atsiimti ketvirtadalį antrojoje pensijų pakopoje sukauptų lėšų. Gitano Nausėdos vyriausiasis patarėjas komunikacijai Frederikas Jansonas viešai yra sakęs, jog dabartinė pensijų sistema „netarnauja žmonėms“, o daugelis kaupiančiųjų įteisinus tokį pasiūlymą galėtų išsiimti apie 2–3 tūkst. eurų. Prezidentūra savo pasiūlymą ketina pateikti Seimo rudens sesijoje.

Lietuvos pensijų sistemą sudaro trys pakopos. Pirmoji, „Sodros“ pensija, finansuojama iš dirbančiųjų ir darbdavių sumokamų mokesčių. Antrąją pakopą, į kurią gyventojai įtraukiami automatiškai, sudaro kaupimas pensijai privačiuose fonduose, į kuriuos kas mėnesį pervedama 3 proc. atlyginimo ir 1,5 proc. vidutinio darbo užmokesčio dydžio siekianti valstybės paskata. Tuo metu kaupimas trečiojoje pakopoje yra savanoriškas, pinigus senatvei taupant privačiuose fonduose ar kitaip, pavyzdžiui, investuojant.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)