B. Vėsaitė nori neleisti versti parduotuvių darbuotojus eiti į darbą sausio 1 d. – Naujųjų metų dieną, vasario 16 d. – Lietuvos valstybės atkūrimo dieną, kovo 11 d. – Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo dieną, liepos 6 d. – Valstybės (Lietuvos karaliaus Mindaugo karūnavimo) dieną, Velykų pirmąją dieną, Kalėdų pirmąją dieną.

Kaip aiškinamajame rašte tvirtina pataisų autorė, dokumentu siekiama užtikrinti parduotuvėse dirbančių darbuotojų teisę į poilsį švenčių dienomis.

„Įstatymo projektą parengti paskatino esama situacija, kai valstybinių švenčių dienomis yra dirbama pramoninių prekių parduotuvėse, didžiuosiuose prekybos centruose, todėl aptarnaujantys darbuotojai netenka galimybės deramai paminėti švenčių dienas, dalyvauti joms skirtuose renginiuose ar praleisti laiką kartu su savo šeimomis. Organizuoti darbą švenčių dienomis verslininkus skatina stipri konkurencija: jeigu parduotuvė bus uždaryta, tikėtina, jog pirkėjai eis į kitą, veikiančią, parduotuvę“, – aiškina B. Vėsaitė.

Ji mano, kad parduotuvių apyvartos dėl to sumažėti neturėtų, nes „pirkėjai iš anksto suplanuotų savo laiką ir apsirūpintų reikalingais pirkiniais prieš šventinę dieną“.

Daugelyje Vakarų Europos šalių didžiausių švenčių dienomis didieji prekybos centrai nedirba.

Šiuo siūlymu piktinosi mažmeninių tinklų vadovai, motyvuodami tuo, kad per šventes dirbantiems darbuotojams mokami didesni atlyginimai, be to, jie nėra verčiami dirbti.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją