Tačiau ji pareiškė kol kas negalinti atsakyti, ar parduotuvėse per minimas šventes galės dirbti jų savininkai, jų šeimos nariai: "Geras klausimas. Kol kas neturiu atsakymo".

Pasak parlamentarės, uždraudus pardavėjams parduotuvėse dirbti svarbiausių švenčių dienomis, žmonės be maisto neliktų, nes maisto skyriai dirbtų degalinėse.

"Tegul mažos parduotuvės dirba, svarbu, kad maksimos nedirbtų. Pardavėjai taip pat yra žmonės, jie irgi nori švęsti", - BNS sakė B.Vėsaitė.

"Tada stabdykime visą gyvenimą - tegu nedirba taksistai, nevažiuoja autobusai. Tegu dirba tik policininkai ir gaisrininkai", - kalbėjo V.Sutkus.

Jo teigimu, dirbantys per šventes pardavėjai nėra išnaudojami, nes įstatymai numato, kad jie už darbą švenčių dienomis turi gauti dvigubą atlyginimą.

"Jeigu kai kuriose parduotuvėse daromi pažeidimai, reikia atsakingus asmenis bausti", - aiškino V.Sutkus.

Pasak jo, prieš metus pasklidus kalboms apie Seimo narių norus uždrausti per šventes dirbti didiesiems prekybos centrams, Lietuvos prekybos įmonių asociacija atliko visuomenės apklausą.

"60 proc. apklaustųjų nori, kad parduotuvės dirbtų", - BNS sakė V.Sutkus.

Anot jo, daugelyje naujųjų Europos Sąjungos (ES) šalių per šventes parduotuvės dirba, jos nedirba tik kai kuriose senosiose ES valstybėse.

"Kai mes gyvensime taip gerai, kaip vokiečiai ar prancūzai, parduotuvės galės per šventes ir nedirbti", - BNS sakė V.Sutkus.

Bendrovės "VP Market" generalinis direktorius Gintaras Marcinkevičius B.Vėsaitės siūlymą pavadino populistiniu ir teigė, jog pritarus jam Seime, tai neigiamai atsilieps šalies ekonomikai: sumažės bendrasis vidaus produktas, vartojimas, algos.

"Darbo ar nedarbo dienas rinka sureguliuos pati, kai tam ateis laikas", - BNS sakė G.Marcinkevičius.

"Rimi Lietuva" generalinis direktorius Paulo Peereboomas Seimo narės siūlomas pataisas vertina kaip konkurencijos principų pažeidimą: "Yra daugybė kitų verslo sektorių - kino teatrai, kavinės ar restoranai, kurių ši siūloma pataisa neliečia?"

"Jei tai ne smulkiųjų mažmenininkų protegavimas, tai kaip kitaip vertinti šią siūlomą pataisą?" - BNS sakė P.Peereboomas.

Pasak jo, į didžiuosius prekybos centrus švenčių dienomis žmonės ateina ne tik pirkti, bet ir pabendrauti, susitikti vieni su kitais. "Kodėl turėtų būti apribota jų teisė pasirinkti, kaip leisti laisvalaikį bei galimybė įsigyti prekių tada, kad jie nori?" - teigė P.Peereboomas.

"Iki" generalinis direktorius Aidas Mackevičius BNS sakė, kad Seimui uždraudus per šventes dirbti prekybos centrams, sutriks prekių pristatymas į parduotuves: "Šis draudimas turės įtakos ir prekybininkų santykiams ir su gamybininkais, tiekėjais, pirkėjais".

Jis pabrėžė, kad apsipirkimai per šventes yra populiarūs, nes tomis dienomis išauga pardavimai, prireikia daugiau pardavėjų, kuriems tomis dienomis mokami didesni atlyginimai.

"Kas šiandien šventės dieną namuose gaminsis salotas ir kitus patiekalus, jeigu juos galima įsigyti prekybos centre?" - sakė A.Mackevičius.

Dabar galiojantys įstatymai draudžia skirti dirbti švenčių dienomis, išskyrus tokius darbus, kurių sustabdyti negalima dėl techninių gamybos sąlygų (nepertraukiamai veikiančios įmonės, organizacijos), darbus, būtinus gyventojams aptarnauti, taip pat neatidėliotinus remonto ir krovos darbus.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją