Seimas antradienį per Valstybinio socialinio draudimo įstatymo pataisų svarstymą pritarė tokioms „valstiečių“ Guodos Burokienės ir Tomo Tomilino pataisoms.

Jos numato, kad nuo 2020 metų sausio „Sodros“ įmokos gyventojams, besiverčiantiems individualia veikla, pavyzdžiui, sportininkams, atlikėjams, kūrėjams, o taip pat ūkininkams, individualių įmonių savininkams bei mažųjų ir ūkinių bendrijų tikriesiems nariams, „Sodros“ įmokos būtų skaičiuojamos nuo 60 proc. pajamų.

Už tai balsavo 68 Seimo nariai, prieš – 18, o susilaikė 23 parlamentarai. Galutinis balsavimas Seime numatytas vėliau.

Socialinių reikalų ir darbo komiteto narys Algirdas Sysas sako, kad šiuo įstatymu „atleidžiame nuo mokesčių dideles pajamas gaunantys žmones, o uždedame juos vargšams“.

„Tai atskirtis niekaip nesumažės, ji tik padidės. (...) Jau ir taip į šitą bendrą katilą skirtingos grupės neša skirtingas įmokas, bet visi nori gauti didelę pensiją, laiku gauti išmokas. Vyriausybė bandė sulyginti įmokas, kurias mes, dirbantys pagal darbo sutartis mokame, valstybės tarnybos sektorių ir tų, kas dirba savarankiškai“, – teigė jis.

A. Sysas priminė, kad savarankiškai dirbantys žmonės sumoka 120 mln. eurų mažiau „Sodros“ įmokų negu gauna išmokų.

“Kodėl mes taip žiūrime į kitus žmones, kuriems reikia sumokėti visas įmokas į socialinį draudimą, o kažkas gali nemokėti, gilinti tą „gyvulių ūkį“ ir toliau gauti didesnes pajamas?“ – kalbėjo jis.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos Socialinio draudimo skyriaus vedėjas Vaidotas Kalinauskas parlamentarams anksčiau sakė, kad Seimui nusprendus palaikyti „valstiečių“ siūlymą visiems dirbantiems savarankiškai „Sodros“ įmokas skaičiuoti nuo 60 proc. pajamų, į „Sodros“ biudžetą būtų nesurinkta 15 mln. eurų.

Iki šiol individualių įmonių savininkams, mažųjų ir ūkinių bendrijų nariams „Sodros“ įmokos skaičiuojamos nuo pusės pajamų, tuo metu ūkininkams, jų partneriams bei individualia veikla besiverčiantiems asmenims – nuo 90 proc. pajamų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)