Palangoje, Vytauto gatvėje, nuo žiemos vilioja nauja vieta – „A-petit restoranėlis“. Viena restorano savininkių K. Griciutė pasakoja, kad restoranėlis – šeimos verslas. Jį Kristina įkūrė kartu su seserimi ir antrosiomis pusėmis. Kristinos draugas – virtuvės šefas, ji ir sesers vyras – vadovai.

„13 metų dirbome maitinimo srityje ir dabar įgyvendinome savo svajonę. Dirbame nesiekdami kiekybės – siekiame kokybės. Kuris svečias supranta, kas yra geras maistas, karšto patiekalo luktels ir 40, ir 50 minučių. Tai nebūdinga J. Basanavičiaus gatvėje, kur viskas paduodama greitai, iš karto – pašildomi cepelinai ir visa kita“, – aiškina K. Griciutė.

Duris atvėrę praėjusių metų gruodžio 6-ąją, jauni verslininkai baiminosi, kaip Palangoje reikės išgyventi žiemą. Tačiau, sako pašnekovė, sumanymas lūkesčius pateisino keturgubai. Žinoma, versle susiduriama su pavydu, tačiau tai šeimai tampa stimulu eiti pirmyn.

Pradėjusi nuo indų plovėjos, vergystės netrokšta

Paragauti burgerių, midijų, pasėdėti gražioje aplinkoje, pabendrauti su kolektyvu žmonės atvyksta ne tik iš Palangos, bet ir iš Vilniaus, Klaipėdos. Sezono metu restoranėlis siūlo šviežią žuvį. Antradienis – midijų diena su taure vyno, sekmadieniais verslininkai lankytojams pasiūlė brunch – vėlyvuosius pusryčius 11-16 val. Iki šiol Palangoje tokių dalykų nebūdavo.

15 žmonių restoranėlio komandoje – žmonės, su kuriais Kristina yra dirbusi pati. Dalis žmonių priimti be patirties – moteris vadovaujasi nuostata, kad reikia žmonėms suteikti galimybę įgyti patirties. „Darbe mes kolegos, po darbo – draugai, esame visi lygūs, patys nešiojame lėkštes, plauname indus, aptarnaujame žmones. Nėra taip, kad aš esu valdžia, užsidirbęs milijonus vaikščiosiu užrietęs nosį, o jūs vergaukite man. Nėra taip: visi esame lygūs jauni žmonės. Kai tu per 13 metų esi pradirbęs pas įvairiausius žmones, kai jautiesi nevertinamas, tau išėjus prasideda šmeižtas, nėra malonu, todėl ir mes stengiamės su kolegomis būti draugiški“, – prisiminusi karčią asmeninę patirtį, dėstė K. Griciūtė.

Kristina Griciutė
Jos tvirtinimu, imantis verslo, svarbu turėti idėją, nebijoti naujovių. „Svečiui nebereikia padažu užpilto kepsnio. Jaunimui jau nebereikia paprastų patiekalų: jie žino, kas yra midijos, geras burgeris, geras gėrimas, kas yra gėrimo derinimas su maistu... Jie ateina ir džiaugiasi, kad, pavyzdžiui, neturime „Švyturio“ ar „Kalnapilio“ alaus. Mes turime to, ką ne kiekvienas Palangoje siūlo“, – sakė K. Griciutė. Žinoma, pasitaiko ir tokių, kurie negavę cepelinų ir lietuviško alaus apsisuka ir išeina.

Pati Kristina prisiminė prieš 13 metų pradėjusi nuo baro pagalbinės, vėliau dirbo padavėja, personalo vadove, administratore, barmene. Jai tris dienas teko pabūti ir indų plovėja. Kristinos sesuo dirbo padavėja, restoranų ir marketingo vadove. Pašnekovės draugas, kuris yra dabartinis virtuvės šefas, karjerą pradėjo nuo picų kepėjo.

K. Griciutė pamena, kad anksčiau iš Vilniaus, Kauno atvykusių draugų Palangoje nebūdavo kur nuvesti skaniai pavalgyti. O jei tokių vietų ir atsirasdavo, tai kainos būdavo sunkiai įkandamos. „Tad pagalvojome, kodėl mums to nepadarius, kodėl mes automobiliu turime važiuoti į Klaipėdą, kodėl negalime pasidėti automobilio, nueiti pasivaikščioti, atsigerti vyno... Nebūtina sočiai valgyti – ateina jaunimo pažaisti stalo futbolo, jie atsineša savo stalo žaidimų, tikrai nėra taip, kad nieko neragaujančius ir negeriančius išvarome. Niekada gyvenime“, – verslo filosofiją atskleidė Kristina.

Patys dažė ir šveitė

Baro interjerą šeima kūrė pati. Patys ir padedami draugų dažė, šveitė, tad ir investicijos į restoraną nebuvo didžiulės. Jiems norėjosi gražios vietos, kad būtų galima pasėdėti mieloje aplinkoje. „Kada dirbi mėgstamą darbą ir išsipildo svajonė turėti savo, atsikeliu ryte su plačia šypsena ir vakare nueinu miegoti su plačia šypsena, kad ir kokia diena bebūtų“, – tikino K. Griciutė.

Jos nuomone, Lietuvoje pradėti verslą sunkoka. Daug ką baidė tai, kad restoranėlį kuria jauni žmonės, anksčiau versle neturėję patirties. „Reikia daug ką žinoti, išmąstyti, sugalvoti. Yra visokių žmonių, lietuvis lietuviui siekia tik pakenkti, niekada neišties pagalbos rankos, jei išties, kiek mes susidūrėme, tik vienetai. Tačiau su tokiais ir bendraujame bei dirbame“, – kalbėjo restoranėlio bendrasavininkė.

Kol kas pagrindiniai „A-petit restoranėlis“ klientai lietuviai – rusai ir kiti užsieniečiai Vytauto gatvėje esančio restoranėlio dar neranda. Juoba restoranas nesireklamuoja – kalbos apie jį eina iš lūpų į lūpas. Kai bus atidarytas remontuojamas prie jūros vedantis Jūratės skveras su grojančiais fontanais, restoranėlis tikisi dar daugiau klientų. Jų lauks didžiulė terasa su įrengtu lauko baru.

Restoranėlyje dirba ir K. Griciutės tėvai. Jos šeima gyvena šalia Palangos esančiuose Vydmantuose. Pašnekovė juokauja, kad turi du kūdikius: sausio 2-ąją gimusį ir pirmuoju šių metų palangiškiu tapusį sesers sūnų bei metų pabaigoje įkurtą restoranėlį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (493)