Ji atkreipia dėmesį, kad šalies vadovas pateikė kur kas platesnės apimties pasiūlymus nei Ministrų Kabinetas.

„Prezidentas pasiūlymus pateikė, opozicinės partijos taip pat yra pateikusios nemažai pasiūlymų dėl maisto kainų mažinimo. Valdantieji, turintys didžiausius institucinius pajėgumus, pateikė mažą riboto naudingumo priemonę dėl nulinio tarifo centriniam šildymui“, – antradienį „Žinių radijui“ kalbėjo I. Segalovičienė.

„Šiandien ant stalo, be prezidento ir opozicijos pasiūlymų ir be šitos mažos priemonės, mes nieko neturime“, – pridūrė ji.

Prezidentūros ekonomikos ir socialinės politikos grupės vadovė pabrėžia, kad kitos Europos Sąjungos valstybės jau yra priėmusios tam tikrus antiinfliacinių priemonių paketus, todėl Lietuva, jos vertinimu, stipriai vėluoja.

„Mes snaudžiame ir atsiliekame. Sausį buvo sakoma, kad per anksti. Šiandien sakome, dar per anksti, skaičiuojame. Dėl priemonių verslui dar reikia skaičiavimo ir vertinimo dėl žaliavų, tačiau dėl pagalbos žmonėms viskas yra matoma ir reikia taikyti“, – tvirtino ji.

Vis tik šalies vadovo patarėja išsakė lūkestį, kad valdantieji dar imsis platesnės apimties pasiūlymų.

„Vyriausybė žada balandį peržiūrėti biudžetą ir priimti tam tikras priemones. Labai laukiame ir tikimės, kad jos bus ne kosmetinės, bet bus į realią politiką orientuotos priemonės“, – pažymėjo I. Segalovičienė.

ELTA primena, kad, smarkiai išaugus energijos kainoms, sausio pradžioje Vyriausybė pritarė antrajam energijos kainų švelninimo paketui. Nuspręsta parlamentui siūlyti įstatymo projektą, kuriame numatoma centralizuotam šildymui ir karštam vandeniui taikyti nulinį lengvatinį PVM tarifą, o tai valstybės biudžetui kainuotų maždaug 23,3 mln. eurų. Taip pat siūloma skirti papildomus 35 mln. eurų paramai nuosavai saulės elektrinei įsigyti.

Tuo metu prezidentas Gitanas Nausėda Seimui taip pat pateikė infliacijos padarinių amortizavimui skirtus įstatymų projektus. Šalies vadovas siūlo didinti NPD nuo 460 iki 510 eurų bei išmokėti vienkartines 100 eurų išmokas labiausiai pažeidžiamoms visuomenės grupėms.

Vis tik Vyriausybės siūlymą ketvirtadienį nusprendęs svarstyti Seimas po pateikimo pritarė tik vienai iš dviejų Prezidentūros priemonių – siūlymui didinti NPD.

Tuo metu įvairioms frakcijoms atstovaujantys parlamentarai antradienį Seimui ketina pateikti net 10 iniciatyvų dėl PVM įstatymo pakeitimų.
Populiariausios tautos atstovų siūlomos PVM lengvatos – šildymui, gamtinėms dujoms, elektrai ir maistui. Tačiau yra ir kitokių pasiūlymų dėl lengvatinio PVM tarifo, pavyzdžiui, elektroninėms knygoms, menstruacinėms higienos priemonėms.