Per pastaruosius kelis mėnesius iš Saudo Arabijos buvo deportuoti tūkstančiai užsienio piliečių. Kaip teigia neįvardytas šalies migracijos departamento pareigūnas, jų galėjo būti daugiau kaip 200 tūkst.

Baimindamiesi įkliūti inspektoriams, kai kuriuose didžiuosiuose šalies miestuose žmonės nustojo eiti į darbą. Kai kurių privačių mokyklų paslaugomis besinaudojantys tėveliai sako, jog jų vaikams skelbiamos atostogos, nes dalis mokytojų atsisako iš namų kelti koją.

Praeitą šeštadienį sumaištis pasiekė tokį lygį, jog karalius Abdullah nurodė trims mėnesiams kovos su nelegaliais darbininkais iš užsienio programą nutraukti. Taip užsieniečiai gavo laiko susitvarkyti dokumentus. Dauguma atvykėlių ir toliau baiminasi nemalonumų su valdžios pareigūnais, kurių esą nepavyks išvengti vėliau reidus atnaujinus.

Dalis Saudo Arabijos verslininkų skundžiasi valdžios sprendimu ir sako, jog kampaniją derėtų vykdyti švelniau, glaudžiai bendradarbiaujant su bendrovėmis – tik taip pavyktų užtikrinti, kad verslai per akimirką neprarastų visų darbuotojų.

Kovos su nelegaliu atvykėlių iš užsienio darbu kampanija neabejotinai paveiks ne tik šalies ekonomiką, bet ir turės įtakos situacijai už jos ribų, nes atvykėliai iš pietvakarių Azijos kiekvienais metais namo parsiunčia milijardus dolerių.

Tačiau pačioje Saudo Arabijoje dabar patiriamus ekonomikos nuostolius per ilgą laiką nusvers nauda, gauta sumažinus galinčiųjų dirbti perteklių. Atsikračius jo, atsiras vilties, jog pradės augti atlyginimai, o Saudo Arabijos piliečiai pradės dažniau darbo ieškoti privačiame sektoriuje, sako analitikai.

„Dažniausiai nelegaliai dirbami jokių gebėjimų ir įgūdžių nereikalaujantys darbai, papildomi darbai, menkinantys ekonomikos našumą. Tų žmonių mūsų ekonomikai tiesiog per daug, jų nereikia. Tinkama trukdžių našumui šalinimo programa neabejotinai padidins ekonomikos konkurencingumą“, - teigia ekonomistas iš Saudo Arabijos Abdulwahababu Daheshas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)