„Su profesinėmis sąjungomis esame pasirašę Nacionalinę kolektyvinę sutartį, taikomą daliai viešojo sektoriaus darbuotojų, taip pat ne vieną šakos kolektyvinę sutartį. Žinome, kad derybų procesas dažnai yra sudėtingas, tačiau matome naudą ir raginame visus darbdavius tartis su darbuotojais dėl jų darbo sąlygų“, – ketvirtadienį Eltai atsiųstame komentare teigė socialinės apsaugos ir darbo ministrės patarėjas Tomas Kavaliauskas.

ELTA primena, kad antradienio rytą neterminuotą streiką pradėjo „Achemos“ darbuotojai.

Pasak streiką organizuojančios „Achemos“ darbuotojų profesinės sąjungos (ADPS) pirmininkės Birutės Daškevičienės, profsąjunga padarė viską, kad su bendrovės atstovais būtų susitarta taikiai, tačiau nei argumentai, nei situacijos analizė, nei piketai ar priminimai apie duotų pažadų nesilaikymą niekur neatveda jau kelerius metus.

Jos teigimu, tarp darbuotojų ir įmonės valdybos vis dar nepasirašyta kolektyvinė sutartis, nuo jų slepiama informacija.

Streiko organizatoriai reikalauja įmonės kartą per metus indeksuoti darbuotojų tarifinį darbo užmokestį, dėl konkretaus indeksacijos dydžio ateinantiems metams susitarti iki metų pradžios. Taip pat prašoma visiems darbuotojams skirti vienkartinį paskatinimą už metinius rezultatus, priklausomai nuo pasiektų rezultatų.

Tuo metu, reaguodama į darbuotojų streiką, „Achemos“ vadovybė skelbia, kad „Achemos“ profesinės sąjungos vadovės B. Daškevičienės su darbuotojų streiku susiję pareiškimai – radikalūs, ir reiškia susirūpinimą dėl galimo pavojaus saugumui.

Socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė tikina vengianti kištis į „Achemos“ darbdavio ir darbuotojų derybinį procesą, nes tai yra privati įmonė. Tačiau, pasak jos, šioje situacijoje yra labai skatintinas socialinis dialogas bei kolektyvinės sutarties pasirašymas.

„Palaikau socialinį dialogą, su profesinėmis sąjungomis Socialinės apsaugos ir darbo ministerija yra pasirašiusi nacionalinę kolektyvinę sutartį, taikomą daliai viešojo sektoriaus darbuotojų. Taip pat esame pasirašę ne vieną šakos kolektyvinę sutartį. Be abejo, žinau, kad derybų procesas dažnai yra labai sudėtingas, tačiau matau naudą ir tikrai raginu visus darbdavius tartis su darbuotojais dėl jų darbo sąlygų“, – ketvirtadienį „Žinių radijui“ teigė M. Navickienė.