Šį klausimą premjeras trečiadienį Vyriausybėje aptarė su darbdavių organizacijomis ir profesinėmis sąjungomis.

„Mes šiandien kalbėjome apie principus, kokiu principu tai turėtų būti surišta, galbūt net įtvirtinti procentinę dalį su tam tikru paklaidos ruožu“, – žurnalistams sakė S.Skvernelis.

„Mes galėtumėme sutarti, juo labiau, kad (...) tiek iš profesinių sąjungų, tiek iš verslo atstovų šitam principui yra pritarta šiandien diskusijose, kad tai galėtų būti įtvirtinta aiški proporcija ir aiškūs kriterijai, kaip tai galėtų būti“, – pridūrė jis.

Pasitarime dalyvavusi Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos atstovė Gražina Gruzdienė sakė, jog minimali alga turėtų sudaryti 50–60 proc. vidutinės algos. Jos teigimu, MMA didinimui labiausiai priešinasi smulkusis verslas.

„Baigtųsi vieną kartą tos spekuliacijos, nes tie, kurie atstovauja smulkiajam verslui, jie visada vilkina procesą, kad paskui galėtų pasakyti, jog verslas nepasirengęs minimalios algos kilimui“, – teigė G.Gruzdienė.

Tačiau Lietuvos verslo konfederacijos prezidento Valdo Sutkaus manymu, jeigu MMA sudarys 50 proc. arba daugiau vidutinio atlyginimo, tai bus „žalinga ekonomikai ir žalinga šalies vystymuisi“.

„Mano nuomone, šita riba neturėtų būti peržengta“, – sakė V. Sutkus.

Pasirašys susitarimą

Vyriausybė, darbdavių ir profesinės sąjungos spalį turėtų pasirašyti nacionalinį susitarimą, kuris apimtų verslo ir darbuotojų paramą reformoms, stiprinamą socialinį dialogą.

Be kitų dalykų, jame taip pat turėtų būti numatyta, jog bendroji mokesčių našta verslui nebus didinama, sakė Lietuvos pramonininkų konfederacijos prezidentas Robertas Dargis.

Tačiau, pasak G. Gruzdienės, konkretaus pažado darbuotojams susitarime nėra. Pasak jos, jame numatyta, jog verslininkai dalinsis su darbuotojais sukurta pridėtine verte sąžiningai didindami jų darbo užmokestį ar kitaip gerinant sąlygas darbuotojams, taip pat atsižvelgs į ekonomikos augimą.

Ministras pirmininkas pabrėžė, kad Vyriausybės kanceliarija stebės, kaip susitarimas įgyvendinamas.

„Sąžinės nėra kaip patikrinti. Arba ji yra, arba jos nėra. Jeigu mes kalbame apie principus, tai čia nėra jokių skaičių, jokių procentų, jokių išmatavimų“, – sakė S. Skvernelis.

Dokumento projektas kol kas nėra viešinamas.

Dar 2014 metais parlamentarai siūlė, kad MMA nebūtų mažesnė negu pusė praėjusiais metais įstatymų patvirtinto vidutinio darbo užmokesčio.

Dabar MMA nustato Vyriausybė, gavusi Trišalės tarybos rekomendaciją ir atsižvelgdama į šalies ūkio rodiklius bei tendencijas. Trišalę tarybą sudaro Vyriausybės, darbdavių ir darbuotojų atstovai.

Šiuo metu svarstoma, ar nuo kitų metų pradžios didinti minimalų atlyginimą 20 eurų iki 400 eurų. Preliminariais skaičiavimais, iš valstybės biudžeto tam reikėtų papildomai apie 40 mln. eurų pe metus.

Vidutinis darbo užmokestis šalies ūkyje 2017 metų antrą ketvirtį siekė 838,7 euro iki mokesčių.

Šaltinis
Temos
It is prohibited to copy and republish the text of this publication without a written permission from UAB „BNS“.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)