Rusijos vyriausybė patvirtino darbų sąrašą, kuriuos draudžiama vykdyti Turkijos įmonėms.

Turkijos bendrovėms nuo šiol draudžiama Rusijoje vykdyti statybų ir architektūros darbus, plėtoti turistinę veiklą ir vykdyti valstybinių poreikių užtikrinimui skirtus darbus, rašo meduza.io.

Tai yra dvi sritys, kurioje aktyviausiai ir veikia Turkijos įmonės Rusijoje.

Be to, turkų bendrovėms bus draudžiama Rusijoje vykdyti medienos apdirbimo darbus. Šis draudimas įsigalioja nuo 2016 m. sausio 1 d., tačiau jis nepalies jau pasirašytų kontraktų ir nebus taikomas atgaline tvarka.

Rusija ėmėsi sankcijų prieš Turkiją po to, kai turkų naikintuvai pasienyje su Sirija lapkričio 24 d. numušė rusų bombonešį. Šios sankcijos apima draudimą importuoti tam tikrus produktus iš Turkijos, o taip pat ir apribojimus darbui Rusijoje samdant Turkijos piliečius.

DELFI jau anksčiau rašė, kad Ankaroje anglų kalba išeinančio dienraščio Today‘s Zaman duomenimis, Rusijoje šiuo metu veikia per 1000 turkų įmonių, darbuojasi apie 36 tūkst. atvykėlių iš Turkijos. Bendros turkų investicijos vien 2013 m. Rusijoje sudarė 526,4 mln. JAV dolerių.

Įvairių šaltinių vertinimu, turkų statybininkams šiuo metu tenka iki trečdalio Rusijos statybos darbų rinkos. Turkijos leidinio T24 duomenimis, šios šalies statybinių įmonių bendra apyvarta Rusijoje yra apie 6 mlrd. JAV dolerių. Pavyzdžiui, statybos kompanija „Renaissance Construction“, priklausanti holdingui „Rönesans“ (Turkija), 2014 m. Rusijoje gavo 83,4 mlrd. rub. pajamų.

Joje dirbo 23 186 darbuotojai. Šiuo metu „Renaissance“ stato „Gazprom“ būstinę Sankt Peterburge. Iš viso Rusijos Federacijoje veikia apie 100 turkiškų statybinių kompanijų. Turkų statybininkai aktyviai dalyvavo projektuose, susijusiuose su Sočio žiemos olimpiada.

Kompanija „Sembol“ buvo sporto-turizmo komplekso „Gornaya Karusel“ Krasnaja Polianos gyvenvietėje generalinė rangovė. Turkijos statybos gigantas „Enka“ pastatė vieną iš Moskva-City dangoraižių ir šiuo metu Maskvoje valdo per 320 tūkst. kv.m. nuomojamų biurų. Anksčiau šis koncernas įvairiuose Rusijos miestuose statė „IKEA" parduotuves, buvo „Toyota" ir „General Motors" gamyklų Sankt-Peterburge rangovas. 1993 m. „Enka“ atstatė per spalio pučą apgriautus Baltuosius rūmus Maskvoje.

Itin didelė turkų kapitalo koncentracija ir Rusijos turizmo rinkoje.

Turkijos piliečio įkurtas vienas didžiausių Rusijos išvažiuojamojo turizmo operatorių „Pegas Touristic“, patenka į žurnalo „Forbes“ sudarytą 2015 m. didžiausių privačių Rusijos kompanijų TOP200 (2014 m. apyvarta 30 mlrd. rub.). Ši kompanija dar valdo dvi aviakompanijas, skraidinančias rusus į Turkiją, Egiptą ir kitas šalis.

Turkiško kapitalo yra ir stambus kelionių operatorius „Coral Travel“, taip pat „Sanmar tour“, Anex Travel“ ir „Brisco“. Žurnalo Expert vertinimais, turkų turistinės firmos dar 2012 m. valdė apie 95 proc. masinio išvažiuojamojo turizmo (be individualių turų ir Europos krypties) rinkos.

Vietinio kapitalo turistinė kompanija „Natali turs“ netgi bandė, naudodamasi Rusijos ir Turkijos konfliktu, pastumti turkų konkurentus iš rinkos, ir išplatino pareiškimą, kuriame jie kaltinami kainų dempingu, akcentuojama, kad jų kapitalas turkiškas ir raginama juos boikotuoti.

Įdomu ir tai, kad iki 2012 m. didelio kompanijos „Tez Tour“ akcijų paketo savininkas taip pat buvo Turkijos pilietis Levent Aidyn. Be to, aviakompanijos „Kogalymavia“, kurios lėktuve virš Sinajaus pusiasalio sprogo bomba, 44,4 proc. akcijų taip pat nuo 2015 m. spalio 21 d. priklauso turkui Chamitui Džankutui Baganai, jau 35 metus besisukančiam turizmo versle. O ši kompanija skraidina jau minėtos turkų kelionių įmonės „Brisco“ klientus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2575)