Vokietijoje kasdieninių pieno produktų – pieno ir sviesto – kainos per naktį šoktelėjo pusantro karto. Šalies pieno pramonės asociacijos teigimu, varškės sūrių kaina padidėjo 40 proc., o litras pieno per naktį pabrango iki dešimtadalio.

„Vakar norėjau nusipirkti sviesto už 79 centus, tačiau jis jau kainavo eurą devyniolika centų“, – pasakojo vokietė.

Tuo metu kalbintas pirkėjas teigė, kad, jo nuomone, kainų augimas yra pernelyg drastiškas. Kito vyro manymu, daugiavaikės šeimos gali neįstengti nusipirkti kasdienių pieno produktų.

Ekspertų aiškinimu, pagrindinė pieno produktų kainų šuolio priežastis – auganti paklausa, ypač Azijoje. Taip pat bendras pieno trūkumas pasaulio rinkoje.

„Būtini neatidėliotini pakeitimai, antraip ūkininkai nesugebės išgyventi iš savo pajamų“, – sakė ūkininkų asociacijos „Landvolk“ atstovas Jornas Dwehusas.

Lietuvos pieno perdirbėjai tvirtina, kad kainų sprogimas neišvengiamas visoje Europoje, o netrukus jis pasieks ir Lietuvą. Nors ir ne taip drastiškai, kaip tai pajuto vokiečiai.

„Kad rudeniop Lietuvoje pieno produktų kainos padidės 10 proc., tai yra labai realu. Gali į Lietuvą prasidėti lenkų, norinčių pirkti žaliavinio pieno, intervencija ir mes būsime priversti mokėti tokias pat kainas, kaip ir lenkai, tik nebereikės transportavimo kaštų“, – LTV naujienų tarnybai sakė „Pieno žvaigždžių“ valdybos pirmininkas Julius Kvaraciejus.

„Europos Sąjungoje pieno kvotų sistema padarė taip, kad pieno gamybos augimas buvo sustabdytas, karvių skaičius sumažintas. Turėjo įvykti sprogimas ir jis įvyko. Mes jau branginame nuo rugpjūčio 10 dienos 10 proc., lietuviai valgys „Rokiškio sūrio“ produkciją brangesnę, bet aš žinau, kad mūsų konkurentai daugiau brangina“, – tvirtino „Rokiškio sūrio“ direktorius Antanas Trumpa.

Anot A. Trumpos, rudeninis pieno produktų kainų pakilimas bus tik laikinas, nes jį šiek tiek stabdys ilgalaikės sutartys su pardavėjais. Tačiau esą jau sausį sviestas Lietuvoje gali brangti net 60, sūreliai bei šviežio pieno produktai – apie 30 proc.

Diskusijas dėl pieno kvotų panaikinimo ES kai kurie perdirbėjai vadina nepagrįstomis. Esą pieno kvotas įmanoma panaikinti tik atsisakius subsidijų, o tai vargiai įsivaizduojama nepakeitus bendros ES žemės ūkio politikos.