„Aš manau, kad iki liepos 1 dienos, turint omeny, kiek aš asmeniškai ir komitetas gauname laiškų iš įvairių organizacijų, profsąjungų, verslo, pavienių žmonių, be klausymų šito paketo įstatymo tikrai priimti nebus galima. Todėl aš manau, kad, ko gero, įstatymai bus priimti tik rudens sesijoje“, - Eltai sakė R. Šalaševičiūtė, pabrėždama, kad tai yra jos asmeninė nuomonė.

Pasak R. Sinkevičiaus, priimti reformą iki birželio pabaigos yra realu, nes pirminis pristatymas jau įvyko.

„Ministras buvo tuo klausimu ne kartą šnekėjęs ir pristatinėjęs iš Seimo tribūnos, (...) buvo viešas aptarimas ir spaudoje, ir visur kitur. Laisvosios rinkos institutas išreiškė savo nuomonę ir pozicijas, Pramonininkų konfederacija taip pat. Manau, kad tų diskusijų vyko pakankamai ir nėra tokio tikslo labai ją „užtempti“ ir priiminėti kartu su biudžetu“, - Eltai sakė R. Sinkevičius.

Paklaustas, kuriems reformos teiginiams pritarė, jis sakė, kad pritaria daugumai esminių teiginių.

Rimantė Šalaševičiūtė
„Kai pateiks konkrečiai, tada ir žiūrėsime. Kai kam pritariu, tiksliau daugumai esmingų teiginių, pavyzdžiui, tokiems, kad „Sodra“ būtų įskaičiuota į gyventojų uždarbį, nepritariu iš esmės dėl „Sodros“ „lubų“, nežinau kokiame lygyje jos bus nustatytos, jeigu bus labai aukštos, mano nuomone, galėtų būti kompromisinis (variantas - ELTA)“, - kalbėjo R. Sinkevičius.

Tuo metu R. Šalaševičiūtė teigė, kad Socialinių reikalų ir darbo komitetą labiausiai jaudina pensijų reforma, nes nuomonės apie ją išsiskiria.

„Būtent antros pakopos kaupiamųjų pensijų reforma, nes iš tikrųjų yra skirtingos nuomonės, skirtingos pozicijos. (...) Mano nuomone, Vyriausybės pateiktas projektas yra taisytinas”, - Eltai sakė R. Šalaševičiūtė.

Ji taip pat akcentavo, kad „interesas yra žmonės, ypač tos grupės, kurios yra silpnesnės - tai pensininkai”.

Paklausta, kokioms reformos dalims pritaria, o kokioms ne, R. Šalaševičiūtė sakė, kad sunku pasakyti, nes naujos reformos redakcijos su pakeitimais ji nemačiusi.

Rimantas Sinkevičius
„Iš tikrųjų dabar pasakyti, kam pritariame, kam nepritariame, yra sudėtinga, nes po susitikimų komitete ir Biudžeto ir finansų komitete, kas yra pataisyta (nemačiau - ELTA). Šiandien naujos redakcijos nežinau”, - sakė ji.

ELTA primena, kad Ministras Pirmininkas Saulius Skvernelis anksčiau sakė, jog daugiausia diskusijų kėlė Vyriausybės siūlymas 2 proc. punktais sumažinti „Sodros“ įmokas dirbantiesiems bei pertvarkyti antros pakopos pensijų fondų sistemą.

Ministerija siūlo, kad anuitetų mokėjimas būtų centralizuotas. Kitaip tariant, privačiai pensiją kaupę asmenys, sulaukę pensinio amžiaus, išmokas privalomai gautų iš „Sodros“. Šį pasiūlymą kritikuoja privatūs fondai, teigiantys, kad tada nelieka prasmės kaupti pensijos privačiai, mat ją vis vien mokėtų valstybė.

Pertvarkant antros pakopos pensijų sistemą, siūloma, kad gyventojo įmoka būtų 4 proc. nuo darbo užmokesčio (po mokesčių pertvarkos - 3 proc.), o valstybė prisidėtų 2 proc. įmoka nuo vidutinio šalies darbo užmokesčio (po mokesčių pertvarkos - 1,5 proc.).