Ekspertai sako, kad laukti neverta – veiksmų reikia imtis jau dabar, rašo CNN.

„Parduokite viską – pasilikite tik patikimiausių vertybinių popierių“, – pranešime klientams perspėja minėtojo banko analitikas Andrew Robertsas.

Anot jo, bankas dėl 2016 metų skambina pavojaus varpais – nafta pinga, nerimą kelia situacija Kinijoje, pasaulyje mažėja prekybos apimtys, auga skolos, silpsta paskolos verslui, gresia defliacija. Svarbu tai, kad visi šie minėtieji veiksniai gana pastebimai pasireiškė jau per pirmąsias 2016 metų prekybos vertybiniais popieriais savaites.

„Manome, kad investuotojai tikrai turi dėl ko nerimauti“, – sako A. Robertsas.

JAV investicinis bankas „Morgan Stanley“ šią savaitę perspėjo, kad naftos kaina jau artimiausiu metu pasieks 20 dolerių (18,36 Eur) už barelį ribą. RBS teigimu, jeigu naftos kaina smuks žemiau 30 dolerių (27,54 Eur) ribos, netrukus galime sulaukti ir žinios apie 16 dolerių (14,69 Eur) už barelį kainą.

Pasaulį ištiko recesija, rašo A. Robertsas. Šis nuodingas kokteilis, anot eksperto, reiškia tik vieną – investuotojai turėtų jau dabar galvoti apie „kapitalo susigrąžinimą, o ne kapitalo grąžą“.

RBS nuotaikas rinkoje prilygina situacijai 2008 metais – prieš pat „Lehman Brothers“ žlugimą ir pasaulinės finansų krizės pradžią. Tuo metu pasaulį nuo visiško žlugimo išgelbėjo ne kas kitas, o besivystančios rinkos.

Šiuo metu Kinija situacijos kontrole pasirūpinti negali – to negali nė viena kita didelė besivystanti rinka. RBS ir toliau „itin skeptiškai“ vertina faktą, kad Kinijos valdžios pareigūnai artimiausiu metu perrims reikiamą situacijos kontrolę. Ekspertai perspėja, kad Pekinui greičiausia nepadėtų ir sprendimas maždaug 20 proc. sumažinti šalies valiutos vertę.

RBS skelbia, kad gruodį Kinija patyrė masinį kapitalo traukimąsi – skaičiuojama, kad neteko apie 170 mlrd. dolerių (156,06 mlrd. Eur). Dauguma šių pinigų tiesiogiai atiteko doleriui. A. Robertsas konstatuoja: lentelė, demonstruojanti, kiek kapitalo 2015 metais paliko Kiniją, „be jokių abejonių“ šiuo metu yra pati svarbiausia lentelė visame pasaulyje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (318)