Jau nuo praėjusių metų vidurio baiminęsi, kad dėl nuvertėjančio rublio ir Vladimiro Putino režimo kontroliuojamų televizijos kanalų skleidžiamo melo apie Lietuvą vis mažiau rusų ryžtasi užsakyti keliones į mūsų šalį ir netgi atšaukia iš anksto sudarytas sutartis, druskininkiečiai tik šiemet pajuto, kad svečių iš Rusijos kurorte pastebimai sumažėjo.

Vasaros sezonui artėjant prie pabaigos, kai kurie mano kalbinti Druskininkų sanatorijų, viešbučių ir SPA centrų atstovai jau neslepia atgavę optimizmą ir tvirtina, kad kurorto verslas mokosi prisitaikyti prie pakitusių sąlygų.

Druskininkų kurorto sveikatinimo įstaigų asociacijos prezidentas ir bendrovės „Raminora", valdančios SPA centrus Vilniuje, Druskininkuose ir Anykščiuose, valdybos pirmininkas Valdas Trinkūnas, pasakodamas apie šios vasaros rezultatus, nusiteikęs gerokai linksmiau, negu buvo šių metų pradžioje, kai kalbėjomės šia tema pastarąjį kartą.

„Per pirmąjį šių metų pusmetį „SPA Vilnius Druskininkai" turėjo apie 11 - 12 procentų sumažėjusį lovadienių skaičių, lyginant su 2014 metais, kurie buvo vieni geriausių nuo įmonės veiklos pradžios. Sumažėjimą lėmė Rusijos rinkos klientai, o visos kitos rinkos augo. Bendraujant su Rusijos klientais, pagrindine mažėjimo priežastimi įvardinama bendros ekonomines padėties jų šalyje blogėjimas, pragyvenimo brangimas ir rublio vertės smukimas. Be abejones, turi įtakos ir geopolitiniai procesai. Džiugina tai, kad plečiasi atvykstančiųjų geografija. Jeigu ankstesniais metais sulaukdavome svečių iš 25 – 30 valstybių, tai šiemet, vien tik per pirmą pusmetį, jau turėjome klientų iš 53 šalių,"- sakė V.Trinkūnas.

Valdas Trinkūnas
Jo teigimu, labiausiai pagausėjo klientų iš Lietuvos, Izraelio, taip pat iš Azerbaidžano, Kazachstano, Norvegijos, Latvijos, Baltarusijos ir kai kurių kitų valstybių.

„Nustebino liepos mėnesio rezultatai, kuomet sulaukėme rekordinio klientu kiekio. Liepą vidutinis viešbučio užimtumas pasiekė beveik 93 procentus, ir tai yra geriausias mėnesio rezultatas nuo mūsų veikos pradžios,"- džiaugėsi verslininkas.

Kažko panašaus V.Trinkūnas tikisi ir rugpjūtį, nes, jo teigimu, mėnuo prasidėjo itin gerai.
Vis dėlto Druskininkų kurorto sveikatinimo įstaigų asociacijos prezidentas atkreipia dėmesį, kad jau apie penketą metų kurortas neturi vieningos rinkodarinės politikos.

„Šioje srityje dirbama chaotiškai, kaip kam šauna į galvą. Lietuvoje dar galime veikti ir individualiai, bet dėl užsienio klientu, būtina kovoti sistemiškai ir bendromis pastangomis,"- sakė V.Trinkūnas.

Prieš pusantrų metų įsigaliojo vieninga Europos Sąjungos Paslaugu direktyva, kuri suteikia teisę ES piliečiams gauti sveikatinimo ir kurortinio gydymo paslaugas visoje Europoje, už kurias gali apmokėti jų šalių ligonių kasos, arba sveikatos draudimas.

„Ką nuveikėme Druskininkuose, kad Europos Sąjungos šalių klientai galėtu pasinaudoti šia galimybe ir atvykti į mūsų kurortą? Nieko arba tai yra slapta informacija, kuri net man nėra žinoma,"- stebisi Druskininkų kurorto sveikatinimo įstaigų asociacijos prezidentas.

Jis atkreipia dėmesį, kad neseniai kurorte lankėsi Sveikatos ministrė Rimantė Šalaševičiūtė, bet buvo aptarinėjami tik poliklinikos, ligoninės ir panašūs klausimai, tarsi Druskininkai būtų ne kurortas, o tik dar vienas rajono centras.

Keletą pastarųjų metų V.Trinkūnui dažnai tenka dalyvauti arba skaityti informaciją apie vykusias mokslines konferencijas kurortų vystymo, įvairių kurortinių metodikų aptarimą, ar nauju objektu atidarymą Birštone, Palangoje ar Nidoje, bet ne Druskininkuose.

„Kada neklystančias valdininkų galvas pasieks gal ir ne tokia jau geniali mintis, kad tvarkingai nupjauti žolę, pasodinti ir prižiūrėti gėles, sutvarkyti šaligatvius yra tik šis tas, bet tik nedidelė dalis to, ką šiandien kurorte nori rasti reiklus ir išprusęs klientas?"- klausia verslininkas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (393)