„Iš tikrųjų finansų ministrai labai laukia Lietuvos - politinis palaikymas, moralinis palaikymas yra didžiulis. Aš manau, kad tos teigiamos emocijos, kurias turi Lietuvos delegacija, jos lygiai tokios pačios ir tarp kitų šalių delegacijų. Aš gavau labai daug sveikinimų iš kolegų finansų ministrų su tuo, kad Lietuva buvo įvertinta, beje, vertinta objektyviai su visais pliusais ir minusais, ir buvo prieita prie išvados, kad ji atitinka griežtus ekonomikos stabilumo kriterijus, kurie yra taikomi valstybei, norinčiai būti euro zonos dalimi“, - penktadienį telefonu iš Liuksemburgo BNS teigė R.Šadžius.

Anto ministro, jis savo ruožtu įsipareigojo, jog Lietuva bus aktyvi ir konstruktyvi euro zonos dalyvė.

„Iki šiol, nors litas buvo ir kol kas yra susietas nekintamu kursu su euru, bet sprendimų priėmimo procese euro zonoje mes nedalyvavome. Nuo sausio 1 dienos tokia galimybė atsidaro. Planuojama, kad nuo šių metų rugsėjo mėnesio stebėtojo teisėmis aš dalyvausiu euro grupės posėdžiuose“, - sakė R.Šadžius.

Penktadienį Europos Sąjungos (ES) šalių finansų ministrai oficialiai pritarė, kad Lietuva 2015 metais būtų priimta į euro zoną.

„Euro zonos finansų ministrų rekomendacija yra svarbiausias elementas toje sprendimų grandinėje, kuri yra priimama, priimant naują šalį į euro zoną. Tą sprendimą finansų ministrai pareiškė visų 28 Europos Sąjungos šalių finansų ministrų posėdžio metu. Tas buvo padaryta vienbalsiai“, - kalbėjo R.Šadžius.

R.Šadžius pažymėjo, kad rekomendacijose išskirtos tam tikros sritys, kuriose Lietuva turėtų pasitempti.

„Kaip pavyzdį aš paminėčiau mūsų atlyginimų ir žmonių pajamų dinamiką, kuri turi atitikti darbo našumo augimą, nes priešingu atveju gresia infliacijos padidėjimas. Manau, kad mes turime visą arsenalą priemonių, ir tos priemonės Lietuvoje bus taikomos, kad tolesnė mūsų plėtra ir Europos vidurkio prisivijimas vyktų sklandžiai ir kad jis neleistų perkaisti mūsų ekonomikai ar atsirasti kokiems nors disbalansams“, - tvirtino R.Šadžius.

Anot jo, ES Ekonomikos ir finansų reikalų (ECOFIN) taryba išsiuntė laišką Europos Vadovų Tarybai (EVT), kuriai siūlo pritarti Lietuvos narystei euro zonoje. Liepos mėnesį dėl to turėtų balsuoti naujai išrinktas Europos Parlamentas (EP), kuris, kaip tikisi R.Šadžius, taip pat pozityviai įvertins Lietuvos siekį tapti naująja euro zonos nare.

Galutiniai sprendimai ir formalūs teisės aktai dėl Lietuvos stojimo į euro zoną turėtų būti priimti ES Ministrų Taryboje liepos 23 dieną.

Lietuva euro zonos nare siekia tapti nuo 2015 metų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (96)