Nuo šių metų bus galima skirti papildomą 1 proc. pajamų mokesčio profesinėms sąjungoms ar profesinių sąjungų susivienijimams, be to, 2019-ieji bus paskutiniai metai, kuomet skirti dalį GPM paramai galima pildant popierinius prašymus.

Deklaracijas, kaip ir kasmet, gyventojai turi pateikti ir mokesčius sumokėti iki gegužės 2 d.

Kas turi deklaruoti?

VMI Mokestinių prievolių departamento direktorė Stasė Aliukonytė – Šnirienė trečiadienį surengtoje spaudos konferencijoje sakė, kad šiemet VMI 1,9 mln. gyventojų suformavo metines pajamų deklaracijas iš kurių 1,4 mln. pajamų deklaracijų yra užpildytos, tad jas sistemoje užtenka peržiūrėti ir patvirtinti.

Šiuo metu, VMI duomenimis, jau yra gauta per 26 tūkst. deklaracijų.

VMI atstovų teigimu, pajamų deklaracijos turėtų nepamiršti pateikti gyventojai, vykdę individualią veiklą ar gavę pajamų, nuo kurių būtina sumokėti mokesčius, taip pat gyventojai, kurie privalo pateikti turto deklaracijas dėl užimamų pareigų (politikai, tarnautojai ir kt.) ir, be abejo, gyventojai, norintys pasinaudoti mokesčių lengvatomis bei susigrąžinti dalį mokesčių.

Pajamų deklaracijas taip pat reikia pateikti, jeigu gyventojui buvo pritaikytas per didelis neapmokestinamasis pajamų dydis (NPD) ir dėl to privalu sumokėti dalį GPM arba susigrąžinti šį mokestį, nes buvo taikytas per mažas NPD.

Lengvatomis gali pasinaudoti žmonės, kurie praėjusiais metais mokėjo įmokas už būsto kreditą, už sumokėtas gyvybės draudimo įmokas, III pakopos pensijų fondų įmokas ar pirmas studijas aukštojoje mokykloje.

Suteikė galimybę skolininkams

Ne mažiau svarbu ir tai, kad iki šių metų liepos 1 d. gyventojai gali pasinaudoti vienintele galimybe deklaruoti praeityje pamirštas pajamas ir mokesčius sumokėti be jokių delspinigių ar baudų.

Tai reiškia, jog gyventojui pateikus ar patikslinus ankstesnių metų deklaraciją (už 2017 m. arba ankstesnius) bei deklaravus papildomas pajamas, nuo susidariusių delspinigių VMI atleis, beliks sumokėti mokestį.

Stasė Aliukonytė-Šnirienė

„Tai yra pirmą ir vienintelį kartą suteikiama galimybė. Norint ja pasinaudoti reikia pateikti arba patikslinti savo ankstesnes deklaracijas“, – teigė S. Aliukonytė – Šnirienė.

Tiesa, nuostata galioja tiems mokesčiams, kurie turėjo būti deklaruoti ir sumokėti ne vėliau kaip iki 2018 m. pabaigos.

Yra pokyčių

Visgi šiemet pokyčių išvengti nepavyks. Svarbu tai, kad nuo šių metų šalia įprastų 2 proc. pajamų mokesčio, skiriamo paramos gavėjams, ir 1 proc., skiriamo politinėms partijoms, jau bus galima skirti papildomą 1 proc. ir profesinėms sąjungoms ar profesinių sąjungų susivienijimams.

„Šių metų deklaracijos forma ir deklaracijų teikimo tvarka išlieka tokia pati, kaip ir praėjusiais metais, tad pagrindo nerimauti dėl reikšmingų pokyčių nėra“, – sakė S. Aliukonytė – Šnirienė.

VMI atstovė taip pat teigė, kad šiemet bus naujovių ir tėveliams.

„Šiemet yra naujas dalykas, kad tėvams nereikės rūpintis, kaipgi pasidalinti ir teisingai įrašyti tuos mūsų žinotus 17-uosius langelius, kur kalbama apie papildomą neapmokestinamą pajamų dydį (PNPD). Tokios prievolės teikti deklaracijas dėl pinigų susigrąžinimo už vaikus nebėra“, – sakė specialistė.

Be to, 2019 metai, planuojama, yra paskutiniai, kuomet skirti dalį GPM paramai galima pildant popierinius prašymus, mat nuo 2020-ųjų tokie prašymai bus priimami tik elektroniniu būdu. 2018 m. tokius prašymus e. būdu pateikė 63 proc. gyventojų.

VMI duomeninimis, praėjusiais metais 319 tūkst. gyventojų deklaravo 135,9 mln. eurų mokėtino gyventojų pajamų mokesčio (GPM).

VMI 742 tūkst. gyventojų grąžino 117,6 mln. eurų GPM permokos. Pernai daugiau nei 531 tūkst. gyventojų paramai skyrė per 17,6 mln. eurų, iš jų 1 mln. eurų – politinėms partijoms.

Sistemos strigo nuo ryto

Jau nuo ankstyvo trečiadienio ryto sutriko ir VMI tinklalapio veikla.

Naujienų agentųra BNS skelbė, kad bandant prisijungti prie asmeninės paskyros, kartais tai pavyksta, kartais – ne.

Svetainė stringa įvairiose deklaracijų pateikimo pakopose. Kol kas neveikia ir bendrasis VMI puslapis. VMI žada spręsti iškilusius trikdžius.

VMI atstovė spaudai Rūta Asadauskaitė DELFI sakė, kad šiuo metu sistemos gali strigti dėl to, kad yra maksimaliai apkrautos.

„Gali būti, kad sistema stringa, kadangi prisijungimų skaičius iš tikrųjų šiuo metu yra maksimaliai didelis. Daug žmonių jungiasi vienu metu, dėl ko yra galimi greitaveikos sutrikimai.

Pati sistema veikia, bet prisijungimas, gali būti, nebus galimas iš pirmo karto, o gyventojui gali tekti šiek tiek palaukti“, – sakė R.Asadauskaitė ir gyventojų prašė kantrybės.

Jos teigimu, šiuo metu dedamos visos pastangos, kad viskas vyktų kuo sklandžiau.

„Šiuo metu bandom spręsti priežastis, kad tuos trikdžius kuo greičiau pašalintume“, – trečiadienį ryte DELFI sakė ji.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (55)