Swedbank“ banko Lietuvoje vyriausiasis analitikas Nerijus Mačiulis sako, kad tokia nacionalinės valiutos situacija yra palanki Kremliui, nes parduodant energijos išteklius Rusijos biudžeto pajamos nenukenčia, nors naftos kaina krenta.

„Panašu, kad Rusijos centrinis bankas susitaikė, kad rublis ir toliau nuvertės. Tai palanku Kremliui, nes parduodant energijos išteklius gaunama daugiau rublių ir tai leidžia didinti socialines išmokas, kitas išlaidas, tačiau reali žmonių  perkamoji galia mažėja ir nuvertėjant rubliui ji dar mažės. Taigi gyvenimo kokybė Rusijoje dar labiau blogės“, - ketvirtadienį pristatydamas Pasaulio ir Lietuvos ekonomikos apžvalgą sakė ekonomistas.

„Swedbank“ bankas prognozuoja, kad Rusijos BVP šiemet augs 0,2 proc., o kitąmet smuks 0,6 proc.

Nerijus Mačiulis
„Pagrindiniai klausimai, kurie rūpi Lietuvai, yra Rusijos užsienio politika ir ilgalaikės ekonominės šios šalies perspektyvos. Abiem šiais klausimais negalima nieko gero pasakyti. Rusija nesilaiko Minsko susitarimo ir Vakarai, panašu, artimiausią pusmetį neatšauks sankcijų. O be Vakarų technologijų Rusijos pramonės laukia nuosmukis. Vakarų įmonės investuoti Rusijoje negali dėl taikomų sankcijų“, - teigė N. Mačiulis.

DELFI primena, kad trečiadienį JAV dolerio vertė pasiekė rekordinę 44,98 rublio ribą. Iki rekordinių aukštumų pakilo ir euro vertė rublio atžvilgiu - 56,3675 rublio.

Praėjusį penktadienį kovodamas su augančia infliacija Rusijos centrinis bankas bazines palūkanų normas pakėlė iki 9,5 proc. ir neatmetama, kad jos dar gali didėti.

Augs sparčiausiai regione

„Swedbank“ banko ekonomistai prognozuoja, kad Lietuvos ekonomika, nepaisant Rusijos ekonominių sankcijų, išliks tarp nedaugelio ES šviesulių ir bus sparčiausiai auganti Vidurio ir Rytų Europoje.

Bankas nekeičia šių metų BVP augimo prognozės ir mano, kad ekonomika augs 3 proc., kitiems metams Lietuvos ekonomikos augimas sumažintas 0,2 proc. iki 3,3 proc. Pagrindinį ekonomikos augimo ir darbo vietų kūrimo impulsą suteiks ne eksportas, o toliau sparčiai augantis vartojimas.

Prognozuojama, kad augimą slopinančių išorinių ir vidinių veiksnių Lietuva nejaus 2016 m., kai BVP augs 3,8 proc. o vidutinis realus atlyginimas didės 5,1 proc.

Skaičiuojama, kad šiemet realus atlyginimas augs 4,7 proc., kitąmet - 3,8 proc.

Šiemet infliacija turėtų būti 0,2 proc., kitąmet - 1,5 proc.

„Ir 2015 m.,  ir 2016 m. vidutinis darbo užmokesčio augimas bus kelis kartus spartesnis nei kainų augimas, taigi net ir didžiausiems skeptikams bus sunku piktintis euro įvedimu", - tvirtino N. Mačiulis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (435)