Susitarimą pasirašė VMI su privataus verslo iniciatyva įkurta Skaitmeninio kodavimo ir sekimo asociacija (angl. DCTA). Šis susitarimas yra pirmas Išmaniosios mokesčių administravimo sistemos i. MAS praktinio įgyvendinimo etapas.

Jau kitais metais skaitmeninę sistemą pradės taikyti apie 70-80 proc. savo produkciją Lietuvoje platinančių tabako gamintojų, nurodo VMI.

Sistemą, kurią valstybė galės toliau vystyti, neprisirišdama prie konkretaus tiekėjo, įgyvendins ir techninę priežiūrą garantuos “Atos” – viena didžiausių informacinių technologijų kompanijų pasaulyje. Visus su sistema susijusius kaštus padengs “DCTA” narės.

Pasak VMI viršininko Modesto Kaseliausko, įdiegus i. MAS kasmet verslas ir valstybės pajustų apie 1,5 mlrd. litų ekonominę naudą.

“Nauja išmanioji akcizinių prekių apskaitos sistema yra pirma i. MAS praktinio įgyvendinimo dalis. Ši skaitmeninė sistema leis tiksliau planuoti pajamas iš akcizinių prekių bei supaprastins akcizinių prekių apskaitos procesą. Lietuvoje šiuo metu yra naudojama popierinių banderolių sistema, todėl visos šalys yra suinteresuotos susipažinti su alternatyviais sprendimais, kurie galėtų padėti sumažinti šešėlį šalyje”, - teigė M.Kaseliauskas.

Finansų ministras Rimantas Šadžius pabrėžia, kad moderni akcizinių prekių stebėjimo sistema yra tik pradžia priemonių, kurias ketinama įdiegti, gerinant mokesčių administravimą. „Tikimės, kad visi išmaniosios mokesčių administravimo sistemos sprendimai pasieks tikslą sumažinti šešėlinės ekonomikos mastus, padidinti biudžeto pajamas. Todėl naujojo VMI vadovo laukia dideli iššūkiai“, − ministerijos pranešime cituojamas ministras.

Lietuvos šešėlinėje rinkoje praėjusiais metais cirkuliavo apie 31 mlrd. litų. Vien dėl nelegalios prekybos tabako gaminiais valstybės biudžetas kasmet praranda 250 milijonų litų akcizo ir 69 milijonų litų pridėtinės vertės mokesčių.

Tokia sistema įdiegta Šveicarijoje, taip pat iš dalies Vokietijoje, Portugalijoje, Šiaurės Europos šalyse.

SKSA įsteigta keturių kompanijų iniciatyva - „British American Tobacco“, „Imperial Tobacco Group“, „Japan Tobacco International“ ir „Philip Morris International“. Asociacijos skelbiamas tikslas – padėti vyriausybėms kovoti su kontrabanda, klastojimu bei vengimu mokėti mokesčius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (43)