„Šalies vadovas savo įstatyminėmis iniciatyvomis nuosekliai skatino didinti NPD, ir šis dydis nuo 2019–ųjų metų padvigubėjo. NPD 2019–ais buvo 300 eurų, dabar mes matome 625 eurus. Kas tikrai yra labai pozityvu su šiuo Vyriausybės pasiūlymu, kad vadovaujamasi principu, jog darbas privalo apsaugoti nuo skurdo“, – antradienį „Žinių radijui“ teigė I. Segalovičienė.

„Prognozuojama, kad NPD ir MMA tandemas į rankas leis priartėti prie prognozuojamos skurdo ribos, tai yra labai pozityvu. Be jokios abejonės valstybės galimybės yra visada svarbu ir šį kartą mes matome NPD ir MMA yra didinami tolygiai ir tas tolygumo principas didinant dydžius klausimas yra tikrai svarbus, bet kryptis, artinti NPD prie MMA, turi būti jo laikomasi ateityje“, – pridūrė ji.

ELTA primena, kad antradienį Seime bus pateiktas 2023 metų valstybės biudžeto projektas. Šiuo įstatymo projektu siekiama patvirtinti kitų metų valstybės ir savivaldybių biudžetų finansinius rodiklius.

Kartu su biudžetu siūlomas Gyventojų pajamų mokesčio (GPM) įstatymo projektas. Juo siekiama tiems gyventojams, kurių mėnesio pajamos neviršija 1926 eurų (maždaug vieno Finansų ministerijos 2022 metų rugsėjį parengtame ekonominės raidos scenarijuje 2023 metams projektuojamo vidutinio darbo užmokesčio), už 2023 metus taikyti didesnį nei šiuo metu galiojantį maksimalų mėnesio neapmokestinamas pajamų dydis (NPD) – 625 eurų (atitinkamai didesnį – 7500 eurų – metinį NPD); gyventojams, kurių pajamos per mėnesį viršija 1926 eurus, būtų išlaikytas šiuo metu taikomas NPD, t. y. jiems taikytinas NPD ir toliau būtų apskaičiuojamas pagal šiuo metu Gyventojų pajamų mokesčio įstatyme nustatytą formulę.

Nuo 2023 m. pradžios numatyta, kad minimali mėnesinė alga (MMA) didės iki 840 eurų vietoje dabar esančių 730 eurų. MMA didinama 110 eurų „ant popieriaus“, arba apie 15 proc.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją