„Nuodėmių mokesčiai, pavyzdžiui, akcizai tabaku,i iškastiniam kurui skatina mažiau vartoti šių prekių ir taip pozityviai keisti žmonių elgseną. Cukraus mokestis yra panašaus pobūdžio ir jo pagrindinis tikslas yra mažinti kenksmingų medžiagų, šiuo atveju cukraus, vartojimą, o surenkamos lėšos yra antrinis efektas“, – „Žinių radijui“ antradienį sakė S. Krėpšta.

Jis taip pat pakartojo, kad pirmadienį Prezidentūroje vykusios diskusijos apie mokesčių sistemą metu buvo aptarta galimybė įkurti Mokesčių ekspertų grupę.

„Ji labai nuosekliai išanalizuotų gana gerai žinomas mūsų mokestinės sistemos ydas, tokias kaip pernelyg mažas mokesčių sistemos stabilumas, netolygumai ir neteisingumas apmokestinimų ir tarifų prasme, taip pat ir kitas priemones, kurios visų pirma galėtų daryti teigiamą įtaką elgsenai“, – sakė prezidento patarėjas.

N. Mačiulis pirmadienį sakė, kad cukraus mokestis didelės naštos gyventojams nesudarytų, tačiau leistų turėti teisingesnę mokesčių sistemą ir keistų gyventojų elgseną į gerą pusę.

Plačiau apie mokesčius N. Mačiulis vėliau parašė savo paskyroje „Facebook“. Jis nurodė, kad EBPO siūlo Lietuvai svarstyti didesnius turto, taršos ir nuodėmių mokesčius.

„Turto mokesčiai turi ir privalumų, ir trūkumų, čia susilaikysiu. Taršos mokesčių neišvengsime, jų madas greičiausiai padiktuos ES ir dėl jų galėsime daugiau džiaugtis nei liūdėti (ypač jei tai bus vieningi ES mokesčiai, nemažinantys Lietuvos įmonių konkurencingumo, bet didinantys paskatas galvoti apie aplinką ir ateities kartas).

Mažiausiai prieštaringi yra „nuodėmių“ mokesčiai. Kadangi daugelis nuodėmių Lietuvoje uždraustos, tai akcizais apmokestinamas tik kuras, tabakas ir alkoholis. Ribas šių mokesčių didėjimui uždeda ir kaimyninių šalių mokesčių politika, ir kovos su kontrabanda efektyvumas. Bet šiame kontekste prisiminiau, kad prieš porą metų siūliau įvesti 1 euro kilogramui cukraus (ir galbūt saldiklių) akcizą, kuris ne tik papildytų biudžetą daugiau nei 100 mln. eurų, bet, dar svarbiau, galėtų paskatinti mažiau šio produkto vartoti.

Nežersiu čia liūdnos statistikos apie mažą lietuvių sveiko gyvenimo trukmę, nutukimą, diabetą, kraujagyslių ir kitas ligas, o jūsų paprašysiu nerašyti apie vargšes uogienes ir 2 centais pabrangsiančią ruginę duoną (komentare pateikiu nuorodą į išsamų savo komentarą apie tokio mokesčio privalumus prieš kitus mokesčius). Geriausi mokesčiai yra tie, kurie ne tik papildo biudžetą, bet ir suteikia legalią galimybę pasirinkti jų nemokėti (nevartojant jų objekto) bei skatina pasirinkti sau ir aplinkai sveikesnį gyvenimo kelią“, – „Facebook“ rašė ekonomistas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (171)