„Kasmet vis mažiau valstybės įmonės atneša dividendų į biudžetą, vis daugiau Seimas ar Vyriausybė siūlo atleisti nuo dividendų. Ką tai rodo? Neefektyvų valdymą ir nenorą, kad valstybės nuosavybė duotų daugiau į biudžetą? Maitiname neaišku ką - sportą, partijas ir taip toliau. Tai neatsakingo valdymo elementai“, - sekmadienį transliuotame interviu televizijos kanalo Info TV laidai „Diagnozė. Valdžia“ sakė D.Grybauskaitė.

„Dividendai iš valstybinių įmonių į biudžetą per paskutinius trejus metus sumažėjo vos ne dvigubai sumažėjo. Šita valdančioji dauguma realiai nesirūpina, kad biudžetas didėtų, o tik rūpinasi, kad tik būtų daugiau dalinama iš to, kas yra. Tai neatsakingas elgesys“, - pabrėžė šalies vadovė.

Pasak jos, valstybė turi daug turto, kurį reikia racionaliai ir atsakingai panaudoti.

„Mes turime ir didelį sveikatos draudimo biudžetą, turime palyginti didelį švietimo biudžetą, bet kai pradedame naudoti neracionaliai, iš karto matome daug skylių, daug trūkumų ir žmonės nepatenkinti“, - tvirtino D.Grybauskaitė.

Anot jos, pagrindinė problema yra ta, kad visiškai nėra investuojama į valstybės valdymo kokybę ir efektyvumą.

„Tai ta sritis, kuri net esant tam tikram konkrečiam kiekiui lėšų, gali būti visai kitaip panaudota ir kitoks postūmis gali būti ir pačių žmonių gerovės kilimui, ir valstybės vystymuisi“, - teigė D.Grybauskaitė.

Seime pateiktas siūlymas įvesti progresinius mokesčius, pasak prezidentės, yra populistinis ir remiasi „pasenusiomis pokarinėmis socialdemokratinėmis idėjomis“.

„Tai nėra idėja kuri atneštų daugiau pinigų į biudžetą, nes mes turime maždaug apie 60 proc. žmonių, kurie uždirba vidutiniškai ar mažiau, ir labai nedidelis kiekis žmonių galėtų būti (daugiau - BNS) apmokestintas. Realiai biudžeto tai nepadidintų, atvirkščiai, tai paskatintų slėpti pagrindinį atlyginimą, paskatintų kvalifikuotą darbo jėgą išvykti (...) Mes turime kitokią mokestinę sistemą, kuri skatina aukštos kvalifikacijos žmones dirbti, jie ir taip, absoliučiai skaičiuojant, sumoka daug daugiau mokesčių. Manyčiau, kad diferenciacija, kurią mes turime iš apačios, neapmokestinamojo minimumo, yra daug progresyvesnis metodas“, - sakė D.Grybauskaitė.

Pasak jos, minimali mėnesio alga (MMA) turi didėti, tačiau šis augimas turėtų pagrįstas ekonominėmis priežastimis, o ne politikų įgeidžiais.

„Iš principo minimali alga turi didėti, ji turi būti surišta arba su vidutiniu darbo užmokesčiu, arba dar su kitais ekonominiais rodikliais. Taip pat reikia atsižvelgti į infliacijos situaciją, tai natūralu, visose šalyse tai yra. Bet jeigu tai yra staigūs šuoliai, kaip dabar viena iš valdančiųjų daugumos partijų siūlo, tai bus tiesiogiai didžiulis spaudimas smulkiajam verslui, iki bankroto galimybės (...) Manyčiau, kad priešrinkiminės kalbos ir priešrinkiminiai pažadai visi turi būti labai rimtai pasverti“, - teigė prezidentė.

Valdantieji spalio pabaigoje sutarė, kad nuo 2016 metų vidurio MMA turėtų didėti dar 30 eurų iki 380 eurų. Dabar MMA yra 325 eurai, o nuo sausio didės iki 350 eurų. „Darbiečiai“ anksčiau siūlė nuo 2016 metų liepos MMA padidinti nuo 350 eurų (tokia ji bus nuo sausio) iki 437 eurų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (125)