Siūlymą jį taikyti dar 3 metus ketvirtadienį parlamentui ketina pateikti kelių opozicinių frakcijų politikai.

„Vertinu taip pat kaip ir anksčiau buvusius pasiūlymus“, – paklausta apie tokią parlamentarų iniciatyvą žurnalistams Seime sakė I. Šimonytė.

Palikti 9 proc. PVM tarifą restoranams ir kitoms maitinimo įstaigoms siūlyta pirmajame šios Seimo sesijos posėdyje rugsėjį, tam nepritarta po pateikimo. Tuomet norėta lengvatą pratęsti neterminuotai. Šįkart Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcijos seniūnė Aušrinė Norkienė parlamentarų grupės vardu lengvatinį PVM siūlys taikyti iki 2026 m. gruodžio pabaigos.

„Lengvata turėjo pasibaigti praėjusiais metais, bet diskusijos, kaip visada, tokios, kad kai lengvata turi pasibaigti (nors iš karto buvo nustatyta laikinai ir toks buvo susitarimas) atsiranda milijonas kitų priežasčių, kodėl taip neturėtų būti“, – kalbėjo premjerė.

Ji priminė anksčiau svarstant klausimą dėstytus Vyriausybės argumentus, esą lengvata buvo įvesta laikinai, siekiant padėti dėl COVID-19 pandemijos įvestų apribojimų paveiktam sektoriui, o prieš metus pratęsta reaguojant į itin aukštas energijos išteklių kainas.

„Kitiems metams Vyriausybė tikrai jokio siūlymo pratęsti lengvatą nebeteikė ir neteiks, nes, manome, kad dabar jokių išskirtinių aplinkybių nėra“, – akcentavo ministrė pirmininkė.

Kartu ji pabrėžė, kad PVM yra „vartotojo mokestis“, kuris verslo tiesiogiai nepaveikia: „įmonės yra tik techninis agentas, kuris mokestį surenka ir perveda į biudžetą.“

Sektoriaus atstovų teigimu, dar 3 metus taikyti lengvatą tikslinga, nes įmonės galėtų sklandžiai sumokėti per pandemiją atidėtus mokesčius. Reaguodama į šį argumentą I. Šimonytė pažymėjo tikinti, kad Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) bendradarbiaus, jei įstaigoms kiltų sunkumų mokesčius grąžinant.

„Jei iš tikrųjų tokių įmonių bus, kurioms pagal nustatytą grafiką sunkumų kiltų – ar tai lengvatai neprasitęsus, ar dėl kažkokių kitų priežasčių – visada galima su VMI sutarti atnaujintą grafiką ir tas problemas išspręsti. Manau, kad inspekcija tas problemas sprendžia tikrai labai geranoriškai“, – sakė premjerė.

„Niekas nėra suinteresuotas, kad kažkas bankrutuotų“, – dar teigė ji.

ELTA primena, kad pernai Vyriausybė siūlė 9 proc. PVM lengvatą maitinimo įstaigoms taikyti iki 2023 m. vidurio, tačiau Seimas nusprendė, jog ji galios visus metus. Dėl šio klausimo kilo ginčas valdančiojoje konservatorių partijoje, kadangi Vyriausybės pozicijai tuomet nepritarė tuometis Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Mykolas Majauskas. Galiausiai, jis buvo pašalintas iš partijos, paliko frakciją, galiausiai – ir Seimą.

Apie tai kokį poveikį visam maitinimo sektoriui ir gyventojams turės didėjantis PVM tarifas Delfi anksčiau laidoje „Piniginiai reikalai“ pasakojo Viešojo maitinimo įstaigų asociacijos vadovas Liutauras Čeprackas ir sostinės baro „Būsi trečias“ vadovas, bedraturtis Martynas Dacius:

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją