Pamatyti tai, kas nematoma

Prekybos ir pramogų centre „Ozas“ bus skelbiamas tylos laikas – kiekvieną antradienį nuo 10 val. iki 11 val. 30 min. bendrosiose patalpose bus pritemdytos šviesos ir išjungta muzika. Taip prekybos centras siekia padėti autistiškiems asmenims ar kitiems, patiriantiems sensorinių iššūkių, suteikti galimybę ramiai lankytis prekybos centre, apsipirkti, leisti laiką pramogaujant.

„Siekiame visapusiškos įtraukties ir partnerystės, nes suprantame, kad visi esame skirtingi, todėl svarbu būti atviriems, kad žmonės su nematoma negalia jaustųsi pilnaverčiais visuomenės nariais. Autizmas yra viena iš nematomų negalių, tačiau yra daug kitų negalių, kurios iš pirmo žvilgsnio nematomos. O tai dažnai ir yra didžiausia kliūtis žmonėms gauti papildomą paramą ir supratimą“, – sako PPC „Ozas“ vadovė Ina Augulienė.

Kas yra „Nematomos negalios Saulėgrąžos“ juostelė?

Nuo lapkričio 21 d. PPC „Ozas“ informacijos centre galima atsiimti ir specialią „Nematomos negalios Saulėgrąžos“ juostelę. Nematomą negalią turintys žmonės gali pasirinkti ją nešioti ir taip padėti aplinkiniams suprasti, kad ją dėvinčiam asmeniui gali prireikti papildomo laiko, paramos ar supratimo. Tai yra tarptautinis simbolis, atpažįstamas viešose vietose, pavyzdžiui, keliaujant per oro uostą, viešuoju transportu, sportuojant ar einant į muziejų.

Saulegrąžos juostelė

„Pasaulyje 1 iš 6 asmenų turi negalią. Ir manoma, kad iki 80 proc. iš jų turi nematomą negalią, o tai yra daugiau nei 1 milijardas žmonių. Kalbos, klausos, regėjimo, psichikos sutrikimai, autizmas, įvairios ligos, tokios kaip astma, diabetas ar inkstų nepakankamumas – nematomų negalių įvairovė yra išties didelė. Tokie sutrikimai ar būsenos gali būti sunkiai pastebimos iš pirmo žvilgsnio, tačiau neabejotinai gali kelti iššūkių bendraujant su kitais žmonėmis, keliaujant, lankantis viešose vietose ar apsipirkinėjant“, – sako Lietuvos autizmo asociacijos „Lietaus vaikai“ valdybos pirmininkė Kristina Košel-Patil.

Projektas „Nematomos negalios Saulėgrąža“ pradėtas įgyvendinti 2016 m. Jungtinėje Karalystėje esančiame Gatviko oro uoste – taip buvo siekiama atkreipti dėmesį ir suteikti pagalbą asmenims, kurie turi nematomą negalią. Lietuvos autizmo asociacija „Lietaus vaikai“ yra prisijungusi prie šios tarptautinės iniciatyvos.

Autizmo problema Lietuvoje – vis aktualesnė

Pasak K. Košel-Patil, vien vienos iš nematomų negalių – autizmo – atvejų skaičius Lietuvoje per pastarąjį dešimtmetį augo beveik 400 proc., o šį sutrikimą turinčių asmenų bendruomenę 2022 m. duomenimis sudarė daugiau nei 5000 asmenų.

„Tikime, kad „Nematomos negalios saulėgrąžos“ nebylus simbolis bus ženklas visuomenei, kad jeigu žmogus ar vaikas turi tokią juostelę, nereikia jo varstyti kreivais žvilgsniais, o ką galima padaryti, jei matote neįprastą situaciją ir norite padėti – tai prieiti ir paklausti suaugusio lydinčio asmens, gal reikalinga pagalba. Tai, kad prekybos ir pramogų centras padės paskleisti žinią apie saulėgrąžos ženklą ir jo reikšmę, tikiu, kad leis mūsų šeimoms būti drąsesnėms ir dažniau dalyvauti visuomeniniam gyvenime, bei jaustis lygiaverčiais visuomenės nariais“, – akcentuoja K. Košel-Patil.

Anot prekybos ir pramogų centro „Ozas“ vadovės Inos Augulienės, inicijuoti šį projektą kilo noras pastebėjus, su kokiais iššūkiais susiduria jautrūs aplinkai žmonės bei jų artimieji. Tikimasi, kad projektas padės pagerinti PPC „Ozas“ apsiperkančių ar laisvalaikį leidžiančių klientų su nematomomis negaliomis patirtį.

„Iš pokalbių su „Lietaus vaikų“ asociacija galime susidaryti vaizdą, kad dalis bendruomenės narių jaučiasi vieniši, izoliuoti, kartais net atstumti ir visa tai jie patiria 24 valandas per parą, 7 dienas per savaitę. Ir tai labai stipriai veikia kasdieninį žmogaus gyvenimą. Daugelis žmonių slepia nematomą negalią, bet tai nepadeda keisti situacijos. Todėl tikime, kad net ir nedideliais, tačiau tikslingais veiksmais, prisidėsime prie jų integracijos ir įsitraukimo į visuomenę“, – sako I. Augulienė.

Prekybos ir pramogų centro vadovės teigimu, viršutiniame PPC „Ozas“ aukšte taip pat yra sukurta speciali erdvė, su nusiraminimui skirtomis priemonėmis – sunkinančiomis antklodėmis, sensoriniais žaislais, kad sensorinę perkrovą patyrę vaikai su tėveliais galėtų pailsėti ir atsigauti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją