Inspektoriai rinkoje neaptiko galimai užterštų saldumynų, nuo 2012 lapkričio 22 dienos pagamintų Lenkijos „Magnolia Sp. Z o. o.“ įmonėje.

Elektrėnų valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba laikinai sustabdė visus gamintojo „Magnolia Sp. Z o. o.“ produktus, kuriuos buvo įsivežęs „Rimi“ prekybos tinklas. Patikrinimo metu uždrausta prekiauti vafliais su pieniniu kremu „Poesia” (653,94 kg), kurie buvo nurodyti Lenkijos paskelbtame pranešime. Taip pat sustabdyta prekyba galimai nesaugia to paties gamintojo produkcija – 616,14 kg vaflių su lazdynų riešutų kremu „Poesia“ ir 655,2 kg vaflių su kakavos kremu „Poesia“. Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba apie nesaugius saldumynus perdavė pranešimą Europos Komisijai Skubių pranešimų apie nesaugų maistą ir pašarus sistema RASFF.

Vilniaus valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos inspektoriai patikrinimo metu nustatė, jog įmonė „Rimi Lietuva“ buvo gavusi informaciją iš Latvijos tiekėjo dėl vaflių su pieniniu kremu „Poesia“ išėmimo iš prekybos, tačiau apie nesaugų maisto produktą nepranešė ir neinformavo vartotojų dėl įsigytų galimai nesaugių produkų.

„Pagal Europos ir Lietuvos teisės aktus, siekiant apsaugoti visuomenės sveikatą, įmonės kartu su kontrolės institucijomis bendradarbiauja atliekant veiksmus, leidžiančius išvengti arba sumažinti pavojų, kurį gali sukelti jų tiekiami maisto produktai. Tais atvejais, kai produktai pasiekia vartotojus, įmonės nedelsiant privalo informuoti pačius vartotojus ir kontrolės institucijas“, – komentavo Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus vedėja Aušra Išarienė.

Gauta informacija, kad minėta Lenkijos kompanija „Magnolia Sp. Z o. o.“ vykdė ir pašarų žaliavų gamybą. Įmonės patikrinimo metu buvo rasta 2 488 kg pašarų, kurių gamybai buvo naudojami tie patys pieno milteliai. Nustatyta, kad žaliavos pašarams buvo išplatintos tik Lenkijoje ir Olandijoje.

Lenkijos oficialiame pranešime teigiama, kad iki šių metų sausio 25 dienos verslininkai iš rinkos surinko 6 456 kg įtartinų šių produktų. Taip pat informavo, kad dar nėra gavę informacijos apie apsinuodijimą galimai nesaugiais saldumynais.

Paskutiniais duomenimis, nesaugūs lenkiški saldumynai buvo išplatinti Belgijoje, Bulgarijoje, Latvijoje, Vengrijoje, Rumunijoje, Slovakijoje, Vokietijoje, Čekijoje ir Švedijoje.

„Rimi Lietuva“ teigia viską atlikusi pagal reikalavimus

„Rimi Lietuva“ atstovė spaudai Raminta Stanaitytė-Česnulienė teigė, kad įmonės „Magnolia“ vafliai iš prekybos buvo pašalinti dar anksčiau nei apie pavojų parduotuvių tinklui pranešė Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba.

„Sausio 17 dieną gavome iš gamintojo „Magnolia“ pranešimą sustabdyti prekybą viena rūšimi vaflių su pieniniu kremu „Poesia“ dėl to, jog sudėtyje rasta priemaišų. Kokių – detalizuota nebuvo. Iš karto blokavome šią prekę, ir nuo tos dienos vafliai iš galimai įtartinos siuntos mūsų prekybos centruose buvo neparduodami“, - kalbėjo parduotuvių tinklo atstovė.

Pašnekovė tikino, kad sausio 17 d. jau tikrai nė vienoje parduotuvėje nebuvo prekiauta įtartinais vafliais.

„Apie galimą pavojų ir galimai pavojingas priemaišas sausio 23 dieną pirmą kartą išgirdome iš žiniasklaidos. Darkart puolėme tikrinti. Tuomet jau tik ir sulaukėme tarnybos pranešimo, bet produktų prekyboje nebuvo daugiau kaip savaitę“, - sakė R. Stanaitytė-Česnulienė.

Taip pat atstovė spaudai teigė, kad iš prekybos buvo pašalintos papildomai dar dvi „Magnolia“ vaflių rūšys, nors jos nebuvo iš pavojingos siuntos.

„Žinia pirkėjams apie pavojų ir kompensaciją paskelbėme iškart, kai sužinojome apie pavojų. Prekes priimame ir pinigus grąžiname ir be čekių“, - teigė „Rimi Lietuva“ atstovė. Pasak jos, įspėjimai ir pranešimai prie kasų ir lentynose kabo jau nuo praėjusios savaitės trečiadienio-ketvirtadienio.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (166)